Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Konservatoriui Dainiui Kreiviui įtarimų sukėlė „Lietuvos dujų“ pelnas

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Dainius Kreivys kreipėsi į Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkę Dianą Korsakaitę, siekdamas išsiaiškinti, kodėl didžiulius pelnus uždirbančiai bendrovei buvo gerinamos veiklos sąlygos vartotojų sąskaita, rašoma parlamentaro pranešime spaudai.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parlamentaras VKEKK prašo pateikti informaciją apie „Lietuvos dujų“ gamtinių dujų perdavimo, skirstymo bei tiekimo veiklų finansinius rodiklius nuo 2004 iki 2013 metų. Tokį susidomėjimą sukėlė informacija apie minėtos bendrovės nuo 2004 m. iki dabar gautą 765 mln. litų pelną.

„Prisimenant, kad naujieji bendrovės akcininkai „Gazprom“ ir „E.ON Ruhrgas“ už 70 nuošimčių įmonės akcijų sumokėjo 216 mln. litų, tai yra neįtikėtinai didelė suma. Šiuo atveju vidutinė metinė investicijų grąža sudaro 27,5 nuošimčio. Įprasta grąža panašaus pobūdžio infrastruktūrinėse įmonėse siekia 5-7 nuošimčius“, – teigia D. Kreivys.

Seimo narys klausia, kokiais principais komisija atliko finansinę įmonės priežiūrą, ar ji buvo pakankama ir ar komisija pagristai gerokai padidino 2014 metų „Lietuvos dujų“ skirstymo tarifą, kuris yra sudedamoji dalis galutinės gamtinių dujų kainos gyventojams. Taigi parlamentarui kyla klausimas, kodėl „Lietuvos dujoms“ padėtis buvo pagerinta, o Lietuvos žmonėms – pabloginta?

„Nuo 2005 metų komisija, skelbdama konkrečias reguliuojamų veiklų dujų sektoriuje viršutines kainų ribas, nenurodo, kokia konkrečia reguliuojamo turto verte vadovaujasi priimdama savo sprendimus ir kokia nustatoma pelno marža, todėl kyla labai daug neaiškumų dėl kainų nustatymo nediskriminavimo, skaidrumo ir teisinio tikrumo“, – teigia D. Kreivys. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius