Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Latvija atidavė Lietuvai naftos telkinį jūroje, kuriam jau buvo suradusi šeimininkus

Antradienį Lietuvoje viešėjusi Latvijos delegacija pripažino Lietuvos teisę į jūroje esantį naftos telkinį, kurį žvalgyti jau anksčiau buvo išdavusi licenciją kompanijai OPA. Derėdamosis dėl Ekonominio bendradarbiavimo sutarties, kuri leis Latvijos Parlamente ratifikuoti Lietuvos-Latvijos valstybinę sieną jūroje, dvi šalys sutarė, kad naftos telkinys bus dalijamas perpus.
Naftos gavybos platforma
Naftos gavybos platforma / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2010 m. buvo skelbiama, kad, preliminariais duomenimis, Baltijos jūros Lietuvos ir Latvijos pasienyje yra apie 100 mln. tonų naftos, kurios rinkos vertė per 73 milijardus JAV dolerių.

„Neturėjome mes optimistinės nuomonės šiuo klausimu, nes iki šiol yra Latvijos išduota OPAB kompanijai licencija naftos žvalgybai ir gavybai, o dalis tos licencijos apimamo ploto priklauso Lietuvos ekvatorijai. Labai nemaloni situacija. Faktiškai parduota mūsų nafta“, – sakė Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas. 

Tačiau latviai išaiškino, kad sutartyje su OPAB yra įtvirtinta nuostata, kad daliai ploto atsidūrus Lietuvos ekvatorijoje, klausimas turi būti persvarstomas. 

Labai nemaloni situacija. Faktiškai parduota mūsų nafta.

„Tai reikštų, kad Latvijai pripažinus, kad valstybinė siena eina per vidurį telkinio, Latvijos pusę žvalgyti OPAB išlaiko, o Lietuvoje konkursas skelbiamas nuo pradžių“, – paaiškino Geologijos instituto vadovas.  

OPAB taip pat galėtų pretenduoti dalyvauti konkurse, tačiau jame kompanija neturėtų jokios pirmenybės.

Užsienio reikalų ministerija 15min.lt informavo, kad Lietuva ir Latvija pradėjo konsultacijas dėl bendrų veiksmų tiriant potencialius angliavandenilių telkinius, kuriuos kerta jūros sienos.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Jonas Satkūnas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Jonas Satkūnas

„Tik  Latvijai ratifikavus Jūros sienos sutartį ir tyrimo darbų procese nustačius telkinio ribas bei abiem šalims konstatavus faktą, kad jis yra kertamas jūros sienos, kitame etape prasidėtų  derybos dėl telkinio eksploatavimo“, – rašoma URM atsakyme 15min.lt.

2013 m. vasarį pranešta, kad Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ ir Kuveito bendrovės „Kuwait Energy“ bendra įmonė „Balin Energy“ ieškos naftos Latvijai priklausančiame Baltijos jūros šelfe. 104 kilometrai nuo Latvijos pakrantės, 132 metrų gylyje planuota išgręžti bandomąjį gręžinį, kurio gylis1500 metrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius