Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija stabdo pirmosios atominės elektrinės statybas – pasirodė per brangu

Lenkija stabdo pirmosios atominės elektrinės statybas. Apie tai radijo stočiai RMF FM pranešė energetikos ministras Krzystofas Tchórzewskis. Jo teigimu, projektas gali būti iš viso nutrauktas. Tuo tarpu Pamario vaivadijos politikai tvirtina, kad tai būtų didžiausia investicija šiame regione, be to, regionui būtinas energijos šaltinis, o dėl oro taršos tai neturėtų būti anglis.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominėje elektrinėje / Sandros Buzaitės/ 15min nuotr.

Energetikos ministras, kalbėdamas radijo stotyje RMF FM, teigė, kad pirmosios Lenkijos atominės elektrinės projektas buvo sustabdytas ir galbūt bus nutrauktas dėl ekonominių priežasčių, nes anglimi kūrenamų elektrinių energija yra pigesnė ir į tai linkusios investuoti Lenkijos energetikos bendrovės.

Į paruošiamuosius darbus jau buvo investuota 200 mln. zlotų (46 mln. eurų). „Turėdami omeny abiejų investicijų kaštus, kurie siekia dešimtis milijardų zlotų, reikia svarstyti, ar turime pastatyti du tris tradicinius elektrinių blokus, ar viena atominį. Jeigu žiūrėtume iš ekonominio efektyvumo, vienareikšmiškai laimi tradiciniai blokai. Jeigu galvotume apie reikalavimus aplinkosaugai, situaciją šalyje gerokai pagerintų atominė elektrinė. Čia aš turiu priimti sprendimą“, – teigė K.Tchórzewskis.

Kaip rašo wyborcza.pl, ministras patvirtino, kad Valstybė neduos numatytų pinigų atominės elektrinės statyboms, juos sumokėti turėtų energetikos bendrovės, tačiau pastarosios priverstos palaikyti Vyriausybės poziciją ir mieliau imsis anglies pramonės gelbėjimo.

Atominės elektrinės projektas stringa jau kurį laiką, kai Lenkijos valdžioje po rinkimų įsitvirtino „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partija. Projektą įgyvendinanti bendrovė tikina veiklos nenutraukusi, tačiau realių darbų visuomenė nemato.

Į paruošiamuosius darbus jau buvo investuota 200 mln. zlotų (46 mln. eurų).

Pamario vaivadijos politikai savo ruožtu tvirtina, kad projekto stabdymas yra didelė klaida. „Esu labai nusivylęs, – tikino vienas iš šio projekto iniciatorių, buvęs vaivadijos vadovas Janas Kozłowskis. – Investicija buvo labai reikšminga mūsų regionui, nes importuojame elektros energiją, regionas vystosi, pritraukia naujas įmones. Mūsų vietovės buvo pasiruošusios, turėjo tinkamas vietas šiai investicijai, nors galima buvo ten įkurti kažką kita. Tai didelė klaida, juolab kad turime labiausiai užterštą orą Europoje ir mums reikia kitokių energijos šaltinių nei akmens anglis. Žmonės rėmė šį projektą, aukštosios mokyklos buvo pasiruošusios rengti specialistus, o viskas buvo nutraukta.“

Kiti vietos politikai ir valdininkai mini, kad neieškodamos kitokių investicijų, įšaldžiusios teritorijas bendrovės patyrė milijoninių nuostolių.

Atominės elektrinės projektas pradėtas įgyvendinti Lenkijoje premjeru būnant Donaldui Tuskui. Maždaug už 50 mlrd. zlotų (11,5 mlrd. eurų) elektrinę turėjo pastatyti verslo grupė PGE kartu su partneriais. Tačiau statybų pradžios darbai vis būdavo atidedami, todėl iki šiol net neatrinkta tiksli vieta elektrinei. Planuota, kad tai bus didžiausia pramonės investicija Lenkijos istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius