-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas SGD terminalo mokesčio modelis: ar šiluma vilniečiams brangs penktadaliu?

Energetikos ministro Roko Masiulio teigimu, naujas SGD terminalo išlaikymo modelis leis geriau subalansuoti finansinę naštą dujų vartotojams. Jo nepriėmus, šiluma vilniečiams brangtų 20 proc., o „Achemos“ gamykla dujas taip pat pirktų 17 proc. brangiau.
Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Priėmus Energetikos ministerijos siūlomą tvarką, šiluma vilniečiams turėtų pigti apie 4 proc. „Achema“ turėtų mokėti iki 10 proc. mažiau.

Priėmus Energetikos ministerijos siūlomą tvarką, šiluma sostinės gyventojams turėtų pigti apie 4 proc. „Achema“ turėtų mokėti iki 10 proc. mažiau.

Tuo pat metu šiluma nežymiai brangtų savivaldybėms, kurios naudoja daugiau biokuro. Taip pat siūloma atsisakyti neefektyvių termofikacinių elektrinių paslaugų jas konservuojant ir naikinant kvotas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų

Šiek tiek šiluma gali brangti daugiau biokuro naudojančiuose miestuose, tačiau tie procentai yra labai nedideli, – teigė R.Masiulis.

„Vyriausybė nusprendė neskirti kvotų termofikacinėms elektrinėms ir Elektrėnams. Kitais metais atidaromos elektros jungtys su Švedija ir Lenkija. Elektros tiekimas bus patikimesnis, todėl neefektyvių gamintojų dirbtinis palaikymas netenka prasmės. Tokiu būdu bus galima sutaupyti apie 50 mln. eurų“, – antradienį žurnalistams teigė energetikos ministras.

Pasak jo, pajėgumų modelis yra SGD terminalo kaštų išdėstymo trečiasis variantas. Šis modelio patobulinimas perskirstys išlaikymo kaštus ne tik energijos gamintojams, bet ir tiems dujų vartotojams, kurie vartoja mažiau. Mokėtojų bazė prasiplečia. Visi, kurie naudoja dujas, mokės šį mokestį.

Sauliaus Žiūros nuotr./Naujos biokuro katilinės Vilniuje atidarymas
Sauliaus Žiūros nuotr./Naujos biokuro katilinės Vilniuje atidarymas

Neefektyvius elektros gamintojus reikėtų konservuoti, kad išliktų energijos gamybos potencialas ateičiai.

„Matome, kad tai teigiamai paveiktų tuos miestus, kurie intensyviai naudoja dujas. Vilniuje šiluma galėtų pigti apie 4 proc. Šiek tiek šiluma gali brangti daugiau biokuro naudojančiuose miestuose, tačiau tie procentai yra labai nedideli. Biokuro kainos biržose yra nukritusios perpus, lyginant su metų pradžia.

Turim unikalią galimybę be finansinių pasekmių protingiau išdėstyti kaštus. Viena mūsų baimių yra ta, kad Vilniaus ir Kauno termofikacinių elektrinių valdytojai, nepatenkinti kvotų panaikinimu, galėtų paveikti Seimo narius, kad jie balsuotų prieš pajėgumų modelį. Tai nesusiję klausimai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus termofikacinė elektrinė

Jei šis įstatymo pakeitimas nebūtų priimtas, tai Vilniuje šilumos kaina išaugtų penktadaliu. Tai reikšmingas kilimas, todėl tikimasi, kad modelis bus pakeistas“, – teigė R.Masiulis.

Jis pabrėžė, kad termofikacinės elektrinės be kvotų veikia nuostolingai, todėl jų ateitis šiuo metu itin miglota: „Patys gamintojai nėra efektyvūs. Mūsų siūlymas yra tuos gamintojus konservuoti, kad išliktų energijos gamybos potencialas ateičiai. Konservavimas nėra brangus dalykas. Elektrėnų 5 ir 6 blokai buvo konservuoti už 70 tūkst. eurų. Taip sutaupysime 50 mln. eurų.

Be to, gamintojai priprato prie kvotų. Praėjusią savaitę elektros kainos buvo pakilusios labai daug, tačiau termofikacinės elektrinės elektros pardavimų kiekių nepadidino, skirtingai nei Elektrėnai. Kvotos tam ir duodamos, kad termofikacinės elektrinės galėtų bet kada gaminti elektros energiją.“

D.Pancerovo nuotr./SGD terminalas „Independence“
D.Pancerovo nuotr./SGD terminalas „Independence“

R.Masiulis pabrėžė, kad naujasis SGD išlaikymo modelis nėra nukreiptas prieš biokuro vartojimą. Pasak jo, tai daugiau techninis sprendimas tolygiau paskirstant SGD terminalo išlaikymo naštą visiems dujų vartotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius