Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 21 /13:32

„NordBalt“ persekioja gedimai: jungties remontui gali neužtekti savaitės

Praėjusį penktadienį sugedo neseniai veikti pradėjęs elektros tiltas į Švediją „NordBalt“. Tai – ne pirmas kartas, kai genda elektros jungtis tarp Lenkijos ir Švedijos. Visi gedimai fiksuoti Švedijos pusėje.
„Nordbalt“ elektros jungtis
„Nordbalt“ elektros jungtis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jungtis atsijungė kovo 18 dienos vakare. Nustatyta, kad gedimas įvykęs Švedijos pusėje, tačiau kur tiksliai, nėra aišku.

Švedų specialistai mažiausiai savaitę aiškinsis gedimo priežastį. Neaišku, ar per tą savaitę pavyks ir pašalinti gedimą. Kol kas taip pat nežinia, kas – Lietuva ar Švedija – turės apmokėti remontą.

„Kol kas taip. Žinot, vieną dieną ten, kitą dieną nežinai, kas gali nutikti kitur. Reikia būti pragmatikais. (…) Švedų patirtis leidžia tikėti, kad jie profesionaliai likviduos tuos gedimus ir padarys taip, kad jų daugiau neatsitiktų. (…) Meluočiau, jeigu pasakyčiau, kad gedimų daugiau nebus“, – paklaustas, kodėl gedimai fiksuojami Švedijos pusėje ne pirmą kartą, sakė „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.

Smarkiai šoktelėjo elektros kaina

D.Virbicko teigimu, tai buvo pirmasis rimtas „NordBalt“ atsijungimas. Prireiks mažiausiai savaitės, kad švedai išsiaiškintų gedimo priežastį.

„Mažiausiai savaitę truks, kol bus galima aiškiau pasakyti apie gedimo šalinimą. (...) Neatmestina versija, kad po savaitės kabelio dar nebus“, – D.Virbickas pabrėžė, kad, priklausomai nuo gedimo, gali būti, kad po savaitės jis jau bus pašalintas.

„Litgrid“ vadovo teigimu, dėl to smarkiai kilo elektros kaina.

„Lietuvoje fiksuojam kainos kilimą apie 40 proc. Priežastis – ne tik „NordBalt“. Pusę kilimo lėmė kainos kilimas Lenkijoje ir Suomijoje“, – kalbėjo D.Virbickas.

Mažiausiai savaitę truks, kol bus galima aiškiau pasakyti apie gedimo šalinimą. (...) Neatmestina versija, kad po savaitės kabelio dar nebus, – D.Virbickas pabrėžė, kad, priklausomai nuo gedimo, gali būti, kad po savaitės jis jau bus pašalintas.

Sugedus kabeliui, regione atsirado elektros deficitas. Estams teko smarkiai padidinti skalūnų deginimą, latviams – įjungti termofikacines elektrines, o Lietuvai teko pasinaudoti Kruonio elektrine.

Antradienį vienai dienai bus atjungta ir „LitPol Link“ jungtis. Kaip dėl to biržoje keisis elektros kaina, D.Virbickas prognozuoti nesiryžo.

Nebe pirmas kartas

Tai nėra pirmas gedimas, dėl kurio sutrinka „NordBalt“ veikla. 

Gruodžio pradžioje pranešta, kad „NordBalt“ testavimo darbai dėl gaisro Švedijos pusėje atidėti neribotam laikui – jie atnaujinti buvo sausį.

„Tai normalus testavimo etapas, bandome ekstremalius režimus, sugenda – stabdom, taisom. Nieko čia keista, tam ir reikalingas testavimo etapas, kad ištestuotum“, – tuomet sakė „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.

Vasario 24 „NordBalt“ dėl gedimo neveikė keturias valandas. D.Virbickas tuos gedimus vadino smulkmenomis.

550 mln. eurų vertės 453 kilometrų ilgio „NordBalt“ – pirmoji Lietuvos elektros jungtis su Skandinavija, ji sujungė aplink Baltijos jūrą esančias valstybes į vieną infrastruktūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius