-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė: Lietuvą domina galimybė importuoti norvegiškas suskystintas dujas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Norvegijos užsienio reikalų ministru Espenu Barthu Eide, su kuriuo aptarė dvišalius ryšius, Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą, ES santykius su Norvegija, ekonomikos, energetinio saugumo ir Rytų partnerystės klausimus.
Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide ir Dalia Grybauskaitė
Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide ir Dalia Grybauskaitė / Prezidentės spaudos tarnybos/Dainiaus Labučio nuotr.

Kaip praneša prezidentės spaudos tarnyba, šalies vadovė pabrėžė, jog Norvegija yra svarbi Lietuvos šiaurinė partnerė, kuri gerai supranta mūsų šaliai tenkančius iššūkius ir padeda užsitikrinti energetinį saugumą.

„Norvegija padeda Lietuvai diversifikuoti elektros ir dujų tiekimą bei užtikrinti konkurencingas energetinių išteklių kainas. Norvegų įmonė „Hoegh LNG" stato specialų laivą, kuriuo bus gabenamos dujos į Klaipėdos suskystintų dujų terminalą. O nutiesus elektros jungtį su Švedija, stipriai išaugs norvegiškos elektros, kuri yra viena pigiausių pasaulyje, importas į Lietuvą", – sakė Prezidentė.

2015 m. pradėjus veikti „NordBalt" elektros jungčiai su Švedija, norvegiška elektra gali sudaryti apie 36 procentus per šią jungtį į Lietuvą importuojamos energijos.

Pasak šalies vadovės, Norvegija yra viena didžiausių suskystintų dujų tiekėjų pasaulyje, todėl Lietuvą taip pat domina galimybė importuoti norvegiškas dujas į 2014 m. pradėsiantį veikti suskystintų dujų terminalą Klaipėdoje. 

Aptariant Norvegijos santykius su Europos Sąjunga, Prezidentė pabrėžė, kad pirmininkavimo metu Lietuva ypatingą dėmesį skiria ES bendradarbiavimui su Europos ekonominės erdvės (EEE), kuriai priklauso ir Norvegija, šalimis. Pasak Lietuvos vadovės, Norvegija ir kitos EEE šalys yra prisijungusios prie Šengeno erdvės, aktyviai dalyvauja bendroje ES vidaus rinkoje, todėl glaudus ekonominis bendradarbiavimas yra abipusis interesas.

Norvegija yra ir penkta didžiausia užsienio investuotoja Lietuvoje – tiesioginės Norvegijos investicijos mūsų šalyje sudaro apie 2,46 milijardus litų. Valstybės vadovė pabrėžė, jog Norvegų verslininkai yra pavyzdys kaip plėtoti skaidrų, sąžiningą ir etišką verslą, todėl Lietuva yra suinteresuota stiprinti glaudų verslo bendradarbiavimą su Norvegija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius