-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rosatom“ planuoja dar vieną branduolinį reaktorių Baltarusijoje

Rusija yra pasiruošusi Baltarusijoje pastatyti atominį reaktorių moksliniams tyrimams, per Maskvoje vykusią konferenciją „Atomekspo 2016“ pranešė Rusijos valstybinės korporacijos „Rosatom“ vadovas Sergejus Kirijenka. Tačiau Lietuva apie tokius planus nebuvo informuota, rašo „Kauno diena“.
Protestas prie „Rosatom“ būstinės Maskvoje
Protestas prie „Rosatom“ būstinės Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rosatom Baltarusija

„Rosatom“ vadovo teigimu, atominis reaktorius bus statomas ne tik Baltarusijoje, bet ir Tanzanijoje. S.Kirijenka nepasakė, kurioje vietoje Baltarusijoje planuojama statyti atominį reaktorių, tik akcentavo, kad tai yra satelitinis Astravo atominės elektrinės projektas - jis įgyvendinamas atominę energetiką norinčiose vystyti šalyse, kuriose reaktorius stato „Rosatom“.

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininko pavaduotojas branduolinei saugai Sigitas Slepavičius teigė apie tokius planus nežinojęs. Tačiau jis aiškino, kad tiriamųjų reaktorių pasaulyje būna nemažai. Pasak jo, jie negamina elektros ir yra nedidelio galingumo. Jie naudojami, pavyzdžiui, medicinoje, kai į reaktorių patalpinami izotopai, kurie vėliau naudojami vėžiui gydyti.

Kaip anksčiau rašė BNS, Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Vilnius reikalauja, kad Astravo atominės elektrinės statybos vyktų prižiūrint tarptautiniams ekspertams. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Astravo atominę elektrinę stato Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius