-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos ir Kinijos dujų sutartis sužlugdė Kanados viltis pasipelnyti

​Rusijos ir Kinijos susitarimas dėl dujų tiekimo greičiausiai ką tik atėmė iš Kanados viltis tapti didžiausia suskystintų gamtinių dujų (SGD) eksportuotoja, rašo „Huffington Post“.
Dujotiekio spaudimas
Rusijos ir Kinijos dujų sutartis atėmė iš Vakarų bizūną Rusijai mušti ir sužlugdė Kanados viltis pasipelnyti / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

SGD versle prekybą lemia kainos, arba, kalbant dar tiksliau, gavybos ir pardavimo kainų skirtumas. Britų Kolumbija – provincija Kanados vakaruose – planuoja tapti didele SGD eksportuotoja. Tą jai leistų padaryti dideli skirtumai tarp Azijos iš Šiaurės Amerikos kainų.

Šiuo metu Azijoje kubinis metras dujų kainuoja apie 5,36 dolerius, tuo metu kitame Ramiojo vandenyno krante – apie 1,61 dolerį.

Šiuo metu Azijoje kubinis metras dujų kainuoja apie 5,36 dolerius, tuo metu kitame Ramiojo vandenyno krante – apie 1,61 dolerį.

Žinoma, energetikos sektorius, vieniems kuriant planus, rankų sudėjęs nesėdi. Praėjusį dešimtmetį Kvebekas planavo importuoti SGD per Rusijos išdujinimo terminalą, tačiau planų teko atsisakyti, Šiaurės Amerikoje nukritus dujų kainoms.

Skalūnų dujų gavyba viltis pavertė pasenusiomis. Netrukus tas pats nutiks Britų Kolumbijos ambicijoms tapti svarbiu SGD pasaulinės rinkos žaidėju. Kinija dabar rado pigesnį gamtinių dujų šaltinį tiesiog savo kieme.

JAV, ragindama Europą atjungti nuo Rusijos dujų, greičiausiai sužlugdė vietines viltis eksportuoti SGD dujas į Rusiją ar Kiniją. Suirutė Ukrainoje, Šaltojo karo įtampos atgijimas suveikė kaip  katalizatorius, sucementavęs vieną didžiausių susitarimų energetikoje tarp Rusijos ir Kinijos.

Rusijos priklausomybė nuo Europos rinkų yra strateginė problema tiek jai pačiai, tiek Europai. Viena vertus, Rusija gali nutraukti gamtinių dujų tiekimą Europai. Kita vertus, tokiu atveju į Maskvą nustotų plaukti pinigai.

Šiuo metu „Gazprom“ apie 80 proc. savo pajamų gauna iš Europos rinkų. Gamtinių dujų srautų perorientavimas į Rytus yra Maskvos apsauga nuo galimų konfliktų su Europa.

400 mlrd. dolerių vertės Kinijos ir Rusijos sutartis taip pat veiks kaip tramplinas, leisiantis „Gazprom“ pradėti naudoti didžiulius gamtinių dujų rezervus Rytų Sibire.

4 tūks. kilometrų naujas dujotiekis sujungs Sibiro gamtinių dujų telkinius su Pekinu ir kitomis šiaurės rytų Kinijos dalimis – regionu, kuriame gyvena tiek pat žmonių, kiek ir Vakarų Europoje. Taip pat Rusija tieks apie 105 mln. kubinių metrų gamtinių dujų per dieną Kinijai 30 metų.

Planuojamas dujotiekis žemėlapyje pažymėtas raudona punktyrine linija:

 „Gazprom“ žemėlapis/Planuojamas dujotiekis iš Rytų Sibiro į Kiniją
„Gazprom“ žemėlapis/Planuojamas dujotiekis iš Rytų Sibiro į Kiniją

Taip, kaip skalūnų dujų pasiūla numušė Šiaurės Amerikos dujų kainas, taip ir rusiškų dujų pasiūla sumažins kainas Kinijoje.

Manoma, kad „Gazprom“ už kubinį metrą dujų gaus mažiau nei 3,57 dolerių – apie 1,43 doleriais mažiau nei dabartinė SGD kaina Azijoje. Be to, Kinijoje glūdi didžiausi skalūnų dujų klodai, kurie, jeigu bus išnaudoti, dar labiau numuš kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius