-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijai aptemdžius viltis dėl gavybos įšaldymo, nafta vėl ėmė pigti

Saudo Arabijos naftos ministrui išreiškus abejones dėl būtinybės mažinti gavybą ir aptemdžius viltis, kad kitą mėnesį planuojamose derybose gali būti pasiektas susitarimas, kuris leistų išspręsti „juodojo aukso“ pasiūlos pertekliaus pasaulyje problemą, naftos kainos penktadienio ryte lėtai patraukė žemyn.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / Photos.com

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) ir Rusijai anksčiau šį mėnesį paskelbus apie planus aptarti pasiūlos pertekliaus krizę, kuri naftos rinka alina jau daugiau kaip dvejus metus, naftos kainos kilo septynias prekybos sesijas iš eilės.

Tačiau šią savaitę, investuotojams spėliojant, ar Alžyre planuojamos derybos galėtų būti sėkmingos, naftos kainos vėl ėmė smukti. Vis dėlto ketvirtadienį, kai Iranas patvirtino, jog dalyvaus derybose, nafta pabrango.

Padėtis rinkoje vėl pasikeitė, kai Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas Al-Falihas pakurstė nerimą dėl numatomo neoficialaus susitikimo rezultatų.

Interviu agentūrai „Bloomberg“ jis pareiškė: „Nemanau, kad reikalinga reikšminga intervencija. Tikrai nepalaikau (gavybos) sumažinimo.“

Tačiau jis pridūrė, kad „(gavybos) įšaldymas rodytų, kad visi yra patenkinti dabartine padėtimi rinkoje ir nori, kad rinka ir toliau judėtų ta kryptimi“.

„Brent“ rūšies naftos kaina spalio sandoriams penktadienio ryte smuktelėjo 11 centų iki 49,56 JAV dolerio už barelį.

WTI rūšies naftos kaina spalio sandoriams sumenko 7 centais iki 47,26 JAV dolerio už barelį.

Ankstesnis OPEC bandymas įšaldyti gavybą žlugo ir tai visų pirma lėmė Irano atsisakymas dalyvauti tokioje iniciatyvoje.

Tuo tarpu analitikai neslepia abejonių dėl galimo gavybos apribojimo – jeigu dėl jo visgi būtų susitarta – poveikio rinkai.

„Dauguma OPEC narių leidžia suprasti, kad iš esmės palaiko gavybos įšaldymą, tačiau reikia atminti, kad dauguma jų yra pasiekę aukščiausius gavybos lygius, – pareiškė „BMI Research“ naftos ir dujų rinkos analitikas Peteris Lee. – Net jei gamintojai pasiektų susitarimą, gavyba būtų įšaldyta labai aukštame lygyje“.

Analitikas pripažino, jog galimybę, kad gamintojams Alžyre pavyks pasiekti susitarimą, „asmeniškai vertina gana skeptiškai“.

„Tai nėra vien gavybos įšaldymo ar apribojimo klausimas. Negalima pamiršti ir geopolitinių veiksnių, ypač susijusių su Iranu ir Saudo Arabija“, – pareiškė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius