-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulininkai grasina teismais dėl sumažintų elektros tarifų

Kainų komisijai ketvirtadienį patvirtinus mažesnius saulės jėgainių supirkimo tarifus, jų plėtotojai žada kreiptis į teismus, o Lietuva, anot jų, taps atsilikusi žaliosios energijos srityje.
aplyta saulės baterijų elektrinė
Saulės baterijų elektrinė / Jurgitos Lapienytės nuotr.

„Aš prognozuočiau kelis šimtus teisminių procesų, nes žmonės dabar asocijuojasi, prašo, kad mes organizuotume bendrą pateikimą (ieškinio – BNS) valstybei. Nepatenkinti lūkesčiai“, – pirmadienį po Kainų komisijos posėdžio žurnalistams teigė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos Energetikos komiteto vadovas Vitas Mačiulis.

„Jis (sprendimas-BNS) paprasčiausiai uždaro saulės energetiką Lietuvoje. Tiesiog labai inovatyvūs arba truputį keistoki žmonės ta saulės energetika dabar užsiiminės. Bet labai gaila, nes Lietuva galėjo būti vidutinioke saulės energetikoje, o dabar bus atsilikę“, – teigė V.Mačiulis.

Jėgainių, kurių galia siekia iki 10 kilovatų ir kurios yra integruotos į pastatą, antrajam šių metų ketvirčiui elektros supirkimo tarifas mažintas 63 centais iki 0,97 lito už kilovatvalandę, o neintegruotų – 50 centų iki 75 centų.

Dabartiniai mažųjų saulės elektrinių tarifai galioja jėgainėms iki 30 kilovatų, tačiau vasarį pakeitus kainų skaičiavimo metodikas, jomis laikomos elektrinės iki 10 kilovatų galios.

Didesnėms saulės elektrinėms, kurios integruotos į pastatą, nustatytas 87 centų maksimalus tarifas (nuo 10 iki 100 kilovatų galios) ir 81 cento (nuo 100 iki 350 kilovatų ir per 350 kilovatų). Neintegruotoms elektrinėms nustatyti atitinkamai 69 ir 64 centų tarifai.

Kainų komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė yra teigusi, kad šio verslo plėtra ateityje nesustos, tačiau žmonės labiau skaičiuos riziką. D.Korsakaitė anksčiau BNS sakė, kad mažųjų saulės jėgainių elektros supirkimo tarifas buvo teisingas ir atitiko 2012 metų pradžios rinkos pokyčius, o saulės jėgainių bumas pernai kilo, atpigus Kinijoje pagamintoms elektrinėms. Be to, įstatymas leido vystyti jėgaines dvejus metus ir gauti kur kas didesnę elektros kainą.

Valdžia sausio pradžioje sustabdė mažųjų saulės jėgainių plėtrą – nuo to laiko nepriimami nauji prašymai. Tačiau jau pradėję įgyvendinti projektus investuotojai gali juos tęsti 7 mėnesius, jeigu iki kovo 1-osios bus investavę 50 proc. numatytų lėšų.

Energetikos ministerija yra išdavusi daugiau nei 11 tūkst. leidimų plėtoti mažąsias saulės elektrines.

Anksčiau energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius teigė, kad jeigu būtų įgyvendinti visi saulės elektrinių projektai, kuriems išduoti leidimai, o skatinamasis tarifas ir toliau siektų 1,44 lito už kilovatvalandę, valstybei tai kainuotų 500 mln. litų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius