Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tarptautinė atominės energijos agentūra apie incidentą: atsakomybė krinta Baltarusijos valdžiai

Dar prieš tris mėnesius Tarptautinės atominės energijos agentūros TATENA vadovas Yukiya Amano Astrave buvo sutiktas lyg karalius. Atominės elektrinės statybų aikštelėje jam žemai lenkėsi kone visi aukščiausi šalies pareigūnai, o jo priėmimas šalyje niekam neprilygo. Tačiau po pastarojo incidento TATENA teigia, kad dėl visko atsakinga Baltarusijos valdžia.
Yukiya Amano
Yukiya Amano
Temos: 2 TATENA Baltarusija

Nuo TATENA išvadų priklauso, ar pirmoji atominė elektrinė Baltarusijoje galės pradės veikti. Iki šiol ši tarptautinė agentūra neapsiėmė kritikuoti nesaugia laikomos Astravo atominės elektrinės statybų. Tačiau pastarasis incidentas, kai krito reaktoriaus korpusas, neliko nepastebėtas TATENA.

„Atsakomybė dėl atominės elektrinės statybų, radiacijos saugumo tenka valstybei“, – taip pareiškė TATENA spaudos tarnyba, kai Baltarusijos naujienų agentūra „Belapan“ paklausė, ar agentūra ketina patikrinti informaciją dėl incidento.

Mariaus Jokūbaičio nuotr./Astravo atominė elektrinė
Mariaus Jokūbaičio nuotr./Astravo atominė elektrinė



„Agentūra suteikia paramą valstybėms narėms jų darbe vykdant savo įsipareigojimus. Mes tai darome remdamiesi savo saugumo standartais. Dėl detalios informacijos rekomenduojame susisiekti su vietos valdžia“, – teigiama komentare. Kitaip tariant, saugumą atominėse elektrinėse prižiūrinti organizacija sako, kad Baltarusijos valdžia yra atsakinga už tai, kas vyksta atominės elektrinės statybų aikštelėje.

J.Amano balandį Astrave sakė, kad statoma elektrinė yra sėkmingas projektas, ir neturėjo jokių pretenzijų. Astravo atominėje elektrinė kaip tik šiuo metu vieši iš anksto suplanuota TATENA misija.

Baltarusijos Energetikos ministerija pripažino, kad šį mėnesį perkeliant reaktoriaus korpusą Astravo AE buvo susidariusi „neeilinė situacija“. Baltarusijos pareigūnai kol kas detaliau nekomentavo žiniasklaidos pranešimų, kad daugiau nei 300 tonų sveriantis agregatas krito iš kelių metrų aukščio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius