Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Terminalo dedamoji nuo liepos didės 12 proc.

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo kaštai dujų vartotojams nuo liepos didės 12,2 proc. Kainų komisija penktadienį nusprendė, kad metinė SGD terminalo dedamoji didės iki 354,61 euro už megavatvalandę per parą.
SGD terminalas „Independence“
SGD terminalas „Independence“ / D.Pancerovo nuotr.

„2016 metų antrąjį pusmetį energijos gamintojai užsakė mažesnius dujų perdavimo sistemos pajėgumus, tai yra planuoja įsigyti mažiau dujų iš SGD terminalo, ir mažėjant prognozuojamai rinkos kainai, už kurią šiems gamintojams parduodamos dujos, atitinkamai surenkama mažiau pajamų, skirtų realizuoti rinkoje būtinąjį SGD terminalo dujų kiekį“, – pranešė komisija.

SGD terminalo dedamąją dujų vartotojai moka, nepriklausomai nuo to, ar dujas perka iš terminalo, ar iš kitų šaltinių.

Kainų komisija praėjusią savaitę 10 proc. sumažino „Litgas“ dujų rinkos kainą, kurią moka reguliuojami šilumos ir elektros gamintojai. Ji sumažėjo iki 15,26 euro už megavatvalandę (be PVM).

„Litgas“ Kainų komisijai nurodo, kad šiemet vidutinė dujų įsigijimo kaina turėtų siekti 20,95 euro už megavatvalandę. Pagal terminalo pajėgumų modelį, „Litgas“ dujas rinkos dalyviams parduoda už vidutinę rinkos kainą, o skirtumas tarp rinkos ir iš „Statoil“ įsigyjamų dujų kainų kompensuojamas iš terminalo dedamosios.

„Litgas“ atstovas Pauliaus Jakutavičiaus BNS anksčiau aiškino, kad SGD terminalodedamoji auga, nes padidėjo skirtumas tarp dujų įsigijimo ir rinkos kainos. Tačiau, anot jo, palyginti su pernai, terminalodedamoji vis vien bus maždaug 30 proc. mažesnė.

Kovo pabaigoje Kainų komisija patvirtino nuo gegužės galiojančią terminalodedamąją – tuomet ji sumažinta 38,2 proc. iki 315,97 euro už megavatvalandę. Tuomet dedamoji mažinta dėl to, kad „Litgas“ ir „Statoil“ suderėjo dėl naujų dujų tiekimo sąlygų – mažesnių dujų kiekių per metus bei mažesnės dujų kainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius