Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Trumpėjant dienoms lempučių pardavimai išauga keletą kartų

Atėjus šaltajam, o kartu ir tamsiajam, metų laikui, buities technika prekiaujančiuose centruose prekyba lemputėmis išauga kelis kartus. Prognozuojama, kad šių metų pradžioje iš prekybos išėmus kaitrines lemputes, per paskutinius metų mėnesius ypač augs elektros energiją taupančių lempučių pardavimas.
Lemputės
Lemputės / Organizatorių nuotr.

„Lapkritį ir gruodį, kai dienos yra trumpiausios, įvairių tipų lempų ir lempučių parduodame 3-4 kartus daugiau nei, pavyzdžiui, gegužę ar birželį, – sako bendrovės „Senukų prekybos centras“ komunikacijos projektų vadovė Laima Petraitytė. – Tokiu metu žmonės dažniausiai renkasi didesnės galios lemputes, įvertindami ant pakuotės nurodomus vatus, kaip pagrindinį parametrą.“

Renkantis lemputes svarbus ne tik galingumas, bet ir skleidžiamas šviesos srautas (matuojamas liumenais – Lm). Taip pat stebima tendencija, kad vis dažniau, kaip viena iš alternatyvų kaitrinėms lemputėms, perkamos taupiosios lemputes. Jos šviečia beveik 15 kartų ilgiau nei kaitrinės, naudoja 5 kartus mažiau elektros energijos ir šviesa paverčia net 80-90 proc. sunaudotos energijos. Per metus standartinei lietuvių šeimai taupiosios lemputės leidžia sutaupyti iki 250 Lt.

Pasak L.Petraitytės, iš elektros energiją taupančių lempučių populiariausios 15-25 W, mažų gabaritų, spiralės formos. Be to, kai kurie pirkėjai renkasi taupiąsias halogenines lemputes, kurios savo forma ir funkcija idealiai atitinka buvusias įprastas kaitrines lemputes.

Lietuvoje perdegusių taupiųjų lempučių priežiūra besirūpinančios VšĮ „Ekošviesa“ vadovas Tadas Ruželė atkreipė dėmesį, kad nors šios lemputės tarnauja ilgiau, tačiau perdegusias būtina saugiai atiduoti į specialius punktus, iš kurių jos išvežamos perdirbti. „Kiekvienoje taupiojoje lemputėje yra 5 mg gyvsidabrio. Tai gana mažas kiekis, nekeliantis pavojaus mūsų sveikatai, tačiau jei vienoje vietoje sudužtų kelios dešimtys tokių lempučių, kiltų realus pavojus tiek mūsų sveikatai, tiek aplinkai, nes, pavyzdžiui, apie 20 ha vandens telkinį gali užteršti vos 1 mg gyvsidabrio“, – pabrėžė T.Ruželė.  

Žmonės gali nešti neveikiančias lemputes saugiam jų utilizavimui į vietas, kur yra pastatytos specialiosios dėžės. Tačiau atnešančiųjų perdegusias elektros lemputes nėra labai daug. 

Jau kelerius metus 46-iuose šalies miestuose veikia daugiau nei 150 punktų, kuriuose priimamos energiją taupančios lemputės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius