-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 24 /14:47

Vilniaus konservatoriai gąsdina – sostinės valdantieji „Vilniaus energijai“ padovanos dar 70 mln. Lt

Vilniaus tarybos opozicijoje esantys konservatoriai vėl gąsdina vilniečius, kad miesto valdantieji ketina „Vilniaus energijai“ sumokėti per 70 mln. Lt. Esą kaip tik taip ir nutiks, jeigu sostinės taryba pritars projektui leisti Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomai šilumos tiekimo bendrovei „Vilniaus energija“ investuoti 72,5 mln. Lt į elektrinės ir katilinės modernizavimą. Tiesa, šis klausimas paskutinę akimirką buvo išbrauktas iš trečiadienio tarybos posėdžio darbotvarkės. Meras Artūras Zuokas opozicija apkaltino meluojant.
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
„Vilniaus energija“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į trečiadienio savivaldybės tarybos darbotvarkę buvo įtrauktas siūlymas pakeisti 2002 metais pasirašytą sutartį su „Vilniaus energija“ ir „Dalkia“ bei įpareigoti įmonę investuoti dar 72,5 mln. litų. O savivaldybė įsipareigotų, pasibaigus šilumos tinklų nuomos sutarčiai su „Vilniaus energija“, nupirkti įsigytą įrangą už likutinę vertę.

Tačiau paskutinę akimirką šis klausimas iš tarybos darbotvarkės dingo – jį atsiėmė rengėjai. Tą patvirtino ir Vilniaus tarybos sekretorius Miroslavas Monkevičius.

Mato galimybę pratęsti nuomos sutartį

Vilniaus konservatoriai įsitikinę, kad tai kelia tik dar didesnę intrigą. Spaudos konferenciją surengę konservatoriai tvirtino, kad klausimas iš darbotvarkės dingo tik dėl to, jog tuo ėmė domėtis politkai ir žiniasklaida.

„Vidury baltos dienos, tiesa, kiek apniukusios, buvo bandoma Vilnių dar labiau įkeisti ir mūsų šilumos ūkis dar keliems dešimtmečiams Vlniaus šilumos ūkis būtų atiduotas monopolininkei „Vilniaus energijai“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Vilniaus miesto sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas.

Jo teigimu, ekspertai jiems nepatvirtino, kad reikia tų 72 mln. Lt, kaip ir nėra tiksliai žinoma, ar visos tos investicijos, kurias teigia investavusi „Vilniaus energija“, išties buvo. „Turint omeny, kad Vilnius negali skolintis, tad pasibaigus sutarčiai su „Dalkia“ bus pasiūlyta sutartį pratęsti ir vėl Vilnius bus monopolininkų gniaužtuose“, – teigė M.Adomėnas.

O klausimas išbrauktas iš darbotvarkės, anot M.Adomėno, gal ir dėl nestabilumo valdančiojoje koalicijoje, esą su tuo susijęs ir skandalas dėl Vilniaus regiono atliekų tvarkymo centro paskelbto konkurso atliekų rūšiavimo įrenginiui.

Pasigenda informacijos

TS-LKD frakcijos Vilniaus taryboje vadovas Valdas Benkunskas priminė, kad šilumos tinklai išnuomoti dar 2002 metais ir buvo numatyta, kad „Vilniaus energija“ įsipareigojo iki 2017 metų investuoti apie 579 mln. Lt. Nuomos laikas baigiasi po trejų metų ir paaiškėja, kad neva investicijų neužtenka „Mūsų žiniomis, didelė dalis tų darbų, kurie numatyti 70 mln. Lt plane, turėjo būti jau atlikti. Paprašėme, kad pateiktų informaciją apie 2006 metų atliktų darbų sąrašą, tačiau ko sulaukėme? Klausimo išėmimo iš darbotvarkės“, – piktinosi V.Benkunskas.

Politikas taip pat pastebėjo, kad ne paslaptis, jog konkursus atlikti darbus šilumos ūkyje laimi su ta pačia įmonių grupe susijusios bendrovės. Tad esą ir dabar patvirtinus planą, vėl būtų taip pat.

„Prieš dvejus metus buvo numatyta, kad reikalingos 700 mln. Lt investicijos įgyvendinant aplinkosauginius reikalavimus. Dabar jau tereikia 70 mln. Lt, tai kas gali paneigti, kad dar po metų užteks tik 7 mln. Lt“, – kalbėjo V.Benkunskas.

M.Adomėno manymu, pagrindinis dalykas – kad Vilniaus savivaldybė turės išpirkti tas investicijas, kai baigsis nuomos sutartis. O kadangi savivaldybė nebeturi galimybių skolintis jau dabar, tai jai bus pasiūlyta tiesiog pratęsti Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartį. „Tuomet vilniečiai dar bent 20 metų turės mokėti vieną didžiausių kainų už šilumą“, – kalbėjo TS-LKD Vilniaus sueigos vadovas.

Meras opoziciją kaltina melu

Vilniaus meras Artūras Zuokas tvirtina, kad nuo 2016 metų visi šilumos gamybos įrenginiai turės atitikti naujus aplinkosauginius reikalavimus, tam reikia naujų filtrų. Kitu atveju – įrenginių nebebus galima naudoti arba teks mokėti baudas. „Todėl Vilniaus miesto savivaldybė derasi su „Vilniaus energija“, nes tai nebuvo numatyta nuomos sutartyje, nes direktyva atsirado gerokai vėliau, nei pasirašyta sutartis. Jie investuotų į tuos filtrus ir turime suspėti iki 2016 metų. Pasibaigus sutarčiai savivaldybė išpirks už likutinę vertę tas investicijas, kurias dabar „Dalkia“ padarytų“, – teigė meras.

O klausimas iš darbotvarkės buvo išbrauktas, anot mero, tik todėl, kad norima visoms frakcijoms ir komitetams pristatyti šį klausimą. „Tai, ką kalba opozicija, yra grubus melas ir siekis, kad Vilniaus gyventojai mokėtų dar brangiau už šilumos energiją. Taip pat tai bandymas stabdyti investicijas, kurių Vilniaus miestas šiuo metu neturi“, – kalbėjo A.Zuokas.

Nemato galimybių pratęsti sutartį

Vicemeras Jonas Pinskus, kuriam vietoj nuo pareigų nušalinto Romo Adomavičiaus teko sutarties su „Dalkia“ stebėjimo komisijos vadovo vaidmuo, tvirtina, kad miestas neplanuoja pratęsti šilumos tinklų nuomos sutarties. Bent jau šis projektas dėl naujų investicijų tikrai nėra niekaip susijęs su nuomos sutartimi.

„Miestas turės rasti pinigų išpirkti šias investicijas“, – pareiškė mero pavaduotojas, nors ir negalėjo pasakyti tiksliai, kur prasiskolinusi savivaldybė tų lėšų ieškos.

Tačiau J.Pinskus neginčijo opozicijos noro turėti kuo daugiau informacijos apie naująsias investicijas. Jis pats teigė taip pat dar laukiąs atsakymų, ar tikrai į tą patį jau nebuvo investuota 2006 metais, kaip tvirtina „tvarkietis“ Bronius Cicėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius