-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybės ir „Vilniaus energijos“ konfliktas dėl 27 mln. eurų skolos: pakvipo teismu

Trejus metus visiškai nemokėjusi už darželių ir mokyklų šildymą Vilniaus miesto savivaldybė susigriebė – nežinia iš kur teks paimti 27 mln. eurų, nes kaip tik tiek siekia miesto skola šilumos energiją miestui tiekiančiai „Vilniaus energijai“. Pastarosios atstovai tikina, kad iki šiol net neskaičiavo savivaldybei delspinigių, bet dabar jau galvoja apie teismus. Nes ir patys atsidūrė juose dėl skolos Vilniaus savivaldybės įmonei.
„Vilniaus energijos“ patalpose
„Vilniaus energijos“ patalpose / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Turime problemų su skolomis“, – neslepia Vilniaus vicemeras, kuruojantis energetiką, Valdas Benkunskas, paklaustas, kaip sekasi derinti klausimus dėl sutarties pabaigos su „Vilniaus energija“.

Jo teigimu, skola už sostinės mokyklų ir darželių šildymą siekia apie 80 mln. Lt (23,16 mln. eurų), bet „Vilniaus energijos“ atstovai šį skaičių patikslina – miestas už suteiktas paslaugas ugdymo įstaigoms yra skolingas 27 mln. eurų (per 93 mln. Lt). Ši skola susikaupė ne per vienerius metus.

„Prie Zuoko (Artūras Zuokas, buvęs Vilniaus meras, kaltintas ryšiais su „Icor“ grupe, kuri susijusi ir su „Vilniaus energija“ – red.past.) nuo 2013 metų pradžios beveik nė viena sąskaita nebuvo apmokėta. Tiesiog, matyt, toleravo „Vilniaus energija“ buvusią valdžią, skola augo, bet dabar pasikeitė vadovybė ir prasidėjo reikalavimai tas skolas padengti“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartis baigiasi 2017 metais, tad beliko apie pusantrų metų ne tik sklandžiai miestui perimti turtą, bet ir sumokėti skolas.

„Vilniaus energijos“ atstovai tikina nereikalaujantys nieko, kas jiems nepriklauso. Esą iki šiol nebuvo skaičiuoti net delspinigiai, nors suma susikaupė išties įspūdinga. Bet situacija pasikeitė, kai Vilniui ėmė vadovauti naujoji valdančioji dauguma. Kaip tik su jos atėjimu sutapo, kad „Vilniaus vandenys“ kreipėsi į teismą dėl „Vilniaus energijos“ skolos – 15 mln. eurų.

„Prie Zuoko nuo 2013 metų pradžios beveik nė viena sąskaita nebuvo apmokėta. Tiesiog, matyt, toleravo „Vilniaus energija“ buvusią valdžią, skola augo, bet dabar pasikeitė vadovybė ir prasidėjo reikalavimai tas skolas padengti, – kalbėjo V.Benkunskas.

„Vilniaus savivaldybė mums yra skolinga apie 27 mln. eurų, nereikalavome tų pinigų atiduoti tuoj pat, nes suprantame sunkią savivaldybės situaciją. Bet nemokėjome ir „Vilniaus vandenims“, nes būtų nelogiška, jei mes būtume mokėję savivaldybės įmonei, iš tos pačios savivaldybės negaudami savo pinigų. O dabar atsidūrėme situacijoje, kai „Vilniaus vandenys“ kreipėsi į teismą dėl skolos grąžinimo“, – sakė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

N.Mikalajūno teigimu, „Vilniaus energija“ sutinka savotiškiems mainams – norėtų, kad skola „Vilniaus vandenims“ būtų užskaityta kaip savivaldybės skolos dalis. Miestas liktų skolingas vos apie 12 mln. eurų. 

Vilniaus savivaldybė su tokiu siūlymu nesutinka, tikindama, kad „Vilniaus vandenys“ yra savarankiška įmonė, tad negali būti ir kalbos apie skolos užskaitymą. „Vilniaus energija“ atsikerta ir savo skolos reikalausianti teismuose.

Nemokėjome „Vilniaus vandenims“, nes būtų nelogiška, jei mes būtume mokėję savivaldybės įmonei, iš tos pačios savivaldybės negaudami savo pinigų, – sakė N.Mikalajūnas.

„Vilniaus vandenų“ vadovas Valentinas Miltienis BNS yra sakęs, kad bendrovė neketina atsiimti ieškinių, nes „Vilniaus energijos“ skola įmonei nesusijusi su savivaldybės skola „Vilniaus energijai“.

„Mes jiems tiekiame šaltą vandenį, kad jie galėtų paruošti karštą, ir jie mums tiesiog nemoka. Jų skola dabar siekia pusę mūsų metinės apyvartos. Jie visą laiką aiškina teismuose, kad jie nemoka „Vilniaus vandenims“, nes savivaldybė nemoka jiems“, – tvirtino V.Miltienis.

V.Benkunskas neslepia, kad kol kas kiek delsiama galutinai susitarti dėl skolos mokėjimo „Vilniaus energijai“, kadangi teisminiai procesai kelia klausimų, kas kam ir kiek yra skolingas.

Šiuo metu Vilniaus savivaldybė pradėjo turto iš „Vilniaus energijos“ perėmimo procesą, vertinamas turtas, atliekami kiti veiksmai, padėsiantys 2017 metais sklandžiai nutraukti pasibaigsiančią nuomos sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius