-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus termofikacinė elektrinė nereikalinga niekam, darbuotojai – taip pat

Vyriausybė nusprendė naikinti elektros kvotas termofikacinėms elektrinėms. Be valstybės paramos jos negalės konkuruoti ir bus priverstos stabdyti savo veiklą. Energetikos ministras Rokas Masiulis siūlo elektrines konservuoti, tuo tarpu Vilniaus valdžia pateikia apskaičiavimus, kiek toks konservavimas gali kainuoti.
Dangaus skliaute – rūkstančių kaminų piešiniai
Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vien sostinės trečiosios termofikacinės elektrinės (TE-3) konservavimas vilniečiams atsieitų 11,4 mln. eurų, kuriuos tektų padengti mokant už šilumą.

Kur kas realesnė alternatyva yra TE-3 uždarymas, kuris kainuotų apie 8 mln. eurų. Tokiu atveju tektų atleisti ir daugiau nei 200 elektrinės darbuotojų, kurių išeitinėms kompensacijoms reikalinga suma į 8 mln. eurų neįtraukta.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas teigia, kad Vyriausybė sprendimus priima vienašališkai, tuo tarpu Energetikos ministerija teigia, kad termofikacinėms elektrinėms skiriama valstybės parama nueina vėjais.

Didžiuliai nuostoliai

Vienas iš variantų yra elektrinės uždarymas. Tokiu atveju turėtų būti atleidžiama 200 kvalifikuotų darbuotojų, – teigė V.Benkunskas.

„Mūsų skaičiavimais TE-3, jeigu bus panaikintos elektros gamybos kvotos, šilumos konkurencinga kaina gaminti negalės. Dabartinis šio objekto savininkas „Vilniaus energija“ elektrinės šilumos gamybai nenaudos.

Ji sugrįš savivaldybei, kuri turi priimti sprendimą, ką daryti toliau. Yra keli variantai. Vienas iš variantų yra TE-3 uždarymas. Tokiu atveju turėtų būti atleidžiama 200 kvalifikuotų darbuotojų jiems išmokant išeitines kompensacijas. Neskaičiuojant darbo užmokesčio, uždarymo kaštai galėtų siekti 8 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valdas Benkunskas

Kita alternatyva yra konservuoti šią elektrinę. Tai kainuotų 11,4 mln. eurų per metus.

Kita alternatyva yra konservuoti šią elektrinę. Tai kainuotų 11,4 mln. eurų per metus“, – 15min.lt teigė V.Benkunskas.

Pasak jo, be valstybės kompensacijų TE-3 per metus generuoja nuo 9 iki 11 mln. eurų nuostolio. Visa tai būtų įskaičiuota į šilumos kainą ir už tai turėtų sumokėti vartotojai.

„Vilniaus energija“ pagal nuomos sutartį turi galimybę šilumos gamybai nenaudojamus objektus grąžinti savivaldybei nesibaigus nuomos sutarčiai.

„Pati „Vilniaus energija“ atvirai sako, kad ji ta teise naudosis. Paprastai sakant: „Pasiimkit šį agregatą su 200 darbuotojų ir darykite, ką norit.“

Vilniaus savivaldybė po šio Vyriausybės sprendimo tampa kaštų centru. Visi neigiami finansiniai padariniai, kurie kils dėl šio Vyriausybės sprendimo, guls ant savivaldybės pečių“, – piktinosi sostinės vicemeras.

„Lietuvos energijai“ TE-3 nereikia

Tos diskusijos vyksta jau nuo pavasario, tačiau kalbos nevirto konkrečiais sprendimais, – kalbėjo vicemeras.

V.Benkunskas pabrėžė, kad tuo pat metu Vyriausybė per „Lietuvos energiją“ nutarė statyti naują bloką ir pasiima europinius pinigus, kuriais bus finansuojama 70 proc. projekto: „Tai „Lietuvos energijai“ leis nedaug investavus pardavinėti pigią elektros energiją ir žertis pelną, kas nėra blogai, bet Vilniaus savivaldybė liks su TE-3 problema. Man tokia Vyriausybės pozicija yra sunkiai suvokiama.“

Sostinės politiko teigimu, apie tai buvo ne kartą šnekėta ir su Vyriausybe, ir su „Lietuvos energija“. Buvo svarstomi du variantai. TE-3 Vilniuje buvo galima panaudoti kaip saugumo jėgainę perkeliant dalį kvotos iš Elektrėnų. TE-3 už Elektrėnų elektrinę yra naujesnė 15 metų ir jos įrenginiai veikia kur kas efektyviau.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius susitiko su gyvūnų gerove ir apsauga besirūpinančiais atstovais
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius

Kitas variantas buvo sistemiškai pažiūrėti į naująjį „Lietuvos energijos“ projektą ir panaudoti turimą infrastruktūrą, teritoriją, vandens paėmimo įrenginius. Tai galėtų būti panaudota statant naująją elektrinę ir mažinant jos kaštus.

„Tos diskusijos vyksta jau nuo pavasario, tačiau kalbos nevirto konkrečiais sprendimais. Visą laiką buvo žadama, kad Vilnius su šia problema nebus paliktas, bet kol kas siūloma tiesiog naikinti kvotas nesiūlant jokių kitų išeičių“, – minėjo vicemeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius