Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietija svarsto: ką daryti, jei Rusija nutrauks dujų tiekimą

Krizė Kryme gilina vokiečių nerimą, ką reikės daryti, jeigu Rusija nutrauks dujų tiekimą. Vokietijos Ūkio ministerija teigia turinti atsarginį planą iškilus tokiai grėsmei, o ekspertai ragina statyti suskystintų dujų terminalą, rašo „Deutsche Welle“, kurį cituoja Tvn24.pl.
„Gazprom“ dujotiekis
„Gazprom“ dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu Vokietija apie 30 proc. visų reikalingų dujų gauna iš Rusijos, kuri yra didžiausia jų tiekėja. Šilta žiema lėmė, kad saugyklose vokiečiai turi apie 13 mlrd. kub.m dujų, tačiau metinis jų poreikis siekia net 95 mlrd. kub.m. Tad nors artimiausiam laikui Vokietija turi pakankamai atsargų, vis dėlto importas iš Rusijos neišvengiamas.

Tad nors tiekimas nėra nutrūkęs, svarstoma, koks galėtų būti atsarginis planas, jeigu Rusija tiekimą pristabdytų ar nutrauktų. Ūkio ministerija tvirtina turinti tokį planą.

Šiuo metu Vokietija apie 30 proc. visų reikalingų dujų gauna iš Rusijos, kuri yra didžiausia jų tiekėja.

Esą šį planą sudaro trys dalys: išankstinis įspėjimas, avarinis ir grėsmės lygiai. Paskelbti išankstinį įspėjimą užtenka išankstinių tyrimų. „Jeigu Vladimiras Putinas nuspręstų, kas šiuo metu mažai tikėtina, nutraukti dujų eksportą, būtų paskelbtas antrasis lygis – avarinis, kuris priklauso taip pat ir nuo to, kiek dujų yra požeminėse saugyklose“, – rašo „Deutsche Welle“.

Šis lygis skelbiamas, kai iškyla problemų su gamtinių dujų tiekimu arba labai išauga dujų poreikis, tačiau rinka dar gali suvaldyti situaciją.

Paskutinysis – grėsmės – lygis skelbiamas tada, kai dujų poreikis yra itin didelis, kyla rimtų problemų su jų tiekimu, o papildomi šaltiniai neužtikrina viso reikalingo kiekio.

Vokietijos Ūkio ministerijos plane numatyta, kad esant avarinei situacijai suskystintos gamtinės dujos būtų gabenamos laivais. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad šiuo metu iš už Atlanto į Vokietiją eksportuojamos dujos gali atplaukti tik per Roterdamo uostą. Tad esą Vokietija turėtų imtis suskystintų dujų terminalo statybų savo pakrantėje.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel taip pat neatmeta galimybės, kad prireikus galima būtų pirkti skalūnų dujas iš JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius