Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Euro grimasos: valiutos keityklomis tapo ne pašto skyriai, o kaimo parduotuvės

Lietuvos pašto skyriuose prasidėjęs litų kietimas į eurus didelio sujudimo kaimiškose vietovėse nesukėlė. Netoli Klaipėdos įsikūrusioje Dovilų gyvenvietėje pasikeisti valiutos į paštą atkulniavo vos vienas kitas gyventojas. Daug dažniau už paštininkes valiutos keitėjomis piktinosi turinčios būti mažų parduotuvių pardavėjos, kurioms klientai pakloja net ir po kelis šimtus litų, grąžą tikėdamiesi gauti eurais.
Dovilų parduotuvės darbuotoja Jovita Eringienė
Dovilų parduotuvės darbuotoja Jovita Eringienė / L. Sėlenienės nuotr.

Valiutai išsikeisti – vos kelios valandos

Dovilų paštas nemokamai litus į eurus pradėjo keisti prieš 9 val. ryto. Daug laiko valiutai pasikeisti  doviliškiai neturėjo. Vos po trijų valandų pinigų keitimas buvo baigtas, o policijos lydimos paštininkės persikraustė į Vėžaičius, kur naujos valiutos jau galėjo įsigyti ir vėžaitiškiai. Tačiau net ir per tris valandas gausaus doviliškių antplūdžio paštininkės nesulaukė.

Ona Juostienė – viena pirmųjų doviliškių, šįryt pravėrusių pašto duris. Moteris sako specialiai laukusi šiandienos, kad nereikėtų išlaidauti pinigų keitimui.

L. Sėlenienės nuotr. /Ona Juostienė
L. Sėlenienės nuotr. /Ona Juostienė

„Aš grynųjų pinigų daug neturėjau, tad ir eurų daug negavau. Išsikeičiau 700 litų. Visus kitus laikau sąskaitoje“, – pirmaisiais eurais džiaugėsi moteris.

Teresė Kinčienė sako taip pat specialiai iš anksto neskubėjusi keistis pinigų – laukė šios dienos, kad galėtų išsikeisti nemokamai. Į paštą Dovilų gyventoja dviračiu atmynė vežina 800 litų. Juos iškeisti į eurus moteris truko vos dešimt minučių.

L. Sėlenienės nuotr. /Dovilų gyventoja Teresė Kinčienė
L. Sėlenienės nuotr. /Dovilų gyventoja Teresė Kinčienė

„Išsikeičiau, bet greit nežadu išleisti pirmųjų eurų. Kaime gyvenam, visko turim: mėsos namie yra, pieno yra – nieko netrūksta“, – pasakojo moteris.

Gavo mažiau eurų, nei tikėjosi

Ponia Irena Vydvienė į paštą sako ėjusi net du kartus. Išsikeitusi litus į eurus, moteris pastebėjo, kad gavo visai ne tiek, kiek tikėjosi.

L. Sėlenienės nuotr. /Dovilų gyventoja Irena Vydvienė
L. Sėlenienės nuotr. /Dovilų gyventoja Irena Vydvienė

„Aš daviau 550 litų, o man paskaičiavo tik už 350. Grįžusi namo suskaičiavau, kad trūksta. Atbėgau vėl – aiškintis, kaip dabar bus. Paštininkės nuramino, kad pasibaigus pinigų keitimui pamatys visus neatitikimus ir tikrai grąžins man pinigus“, – įspūdžiais iš pašto dalijosi doviliškė.

Valiutą keičiasi parduotuvėje

Jonas Ryžius nė neketina skubėti į paštą. Jo piniginė eurais pasipildo po kiekvieno apsilankymo miestelio parduotuvėje.

L. Sėlenienės nuotr. /Doviliškis Jonas Ryžius
L. Sėlenienės nuotr. /Doviliškis Jonas Ryžius

„Šiandien pirkau alaus. Daviau litų, o grąžos gavau eurais. Ko ten į tą paštą grūstis. Į banką irgi nesiruošiu – juk toli, iki pat Gargždų tektų važiuoti“, – būdą, kaip gauti eurų,  dėsto Dovilų senbuvis. 

Tokių klientų, kaip ponas Jonas, į nedidukę Dovilų parduotuvę šiandien užsuka daug. Beveik visi vis dar atsiskaito litais. 

„Tikrai šiandien kaip valiutos keitykla dirbame. Perka tik smulkmenas, o atsiskaityti nori didelėmis kupiūromis.

Net 500 litų banknotą vienas pirkėjas bandė išsikeisti. Žinoma, kad neiškeitėme: iš kur mažoje parduotuvėje tokie pinigai gali būti“, – apsukriais pirkėjais piktinosi pardavėja Jovita Eringienė.

Eurą pasitinkant
Eurą pasitinkant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius