Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Ignalinoje vasara pasitinkama ant dviračių

Atėjus vasarai, atsinaujinusi Ignalina vietiniams gyventojams ir miesto svečiams siūlo kur kas daugiau jaukiai sutvarkytų viešųjų erdvių, o aktyvų poilsį mėgstantiems poilsiautojams – specialiai pritaikytą infrastruktūrą. Ypač turėtų apsidžiaugti dviračio pedalus laisvalaikiu mėgstantys minti poilsiautojai, jiems apžiūrėti šio miesto grožį – sudarytos puikios sąlygos.
Ignaliniečiai džiaugiasi sutvarkyta viena mėgstamiausių poilsio vietų – Paplovinio ežero pakrante. Ignalinos raj. sav. nuotr.
Ignaliniečiai džiaugiasi sutvarkyta viena mėgstamiausių poilsio vietų – Paplovinio ežero pakrante. Ignalinos raj. sav. nuotr.

Puoselėjant Ignalinos kraštą svarbų vaidmenį atliko Ūkio ministerijas administruojama Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama, kurią skyrus prieš kelerius metus šiame krašte sėkmingai baigti įgyvendinti du projektai, kurie prisidėjo prie ežerų krašto – Ignalinos – pagražėjusio veido. Be to, jie prisidėjo ir prie tolimesnės sėkmingos miesto siūlomų pramogų ir turizmo paslaugų plėtros. 

Įgyvendinti projektai buvo skirti bendro naudojimo teritorijų kompleksiškam pertvarkymui ir turizmo reikmių pritaikymui bei dviračių ir pėsčiųjų takų įrengimui Ignalinos mieste.

Naujai atgimęs centras

Įgyvendinant projektą „Bendro naudojimo rekreacinės teritorijos prie Mokyklos gatvės Ignalinoje kompleksiškas pertvarkymas ir pritaikymas turizmui“, sutvarkyta viena mėgstamiausių ignaliniečių ir miesto svečių poilsio vietų – Paplovinio ežero pakrantė ir 1,8 ha miesto dalis iki pat Ignalinos kultūros ir sporto centro. Šiems darbams buvo panaudota beveik  176 tūkst. eurų ES paramos.

Ignalinos rajono savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjo Vidmanto Čepulėno teigimu, modernizuota daug svarbių ir žmonių pamėgtų objektų.

 „Dabar šioje miesto dalyje rekonstruota krantinė ir valčių prieplaukos teritorija ties tiltu, Paplavinio ežere prie tilto įrengta pantoninė aikštelė, sutvarkyta aplinka prie skulptūros „Ignas ir Lina, sutvarkyti esami pėsčiųjų takai ir įrengti nauji, rekonstruotas teritorijos apšvietimas, pertvarkytas apželdinimas, įrengta  speciali aikštelė su estrada lauko koncertams,  trinkelėmis grįstoje aikštelėje  sumontuoti lauko treniruokliai“,− pasakojo V. Čepulėnas.

Taip žmonėms patraukli miesto vieta atgimė iš naujo. Tad čia nuolat galima sutikti šeimas su vaikais, turistus, per šventes, pavyzdžiui, Jonines ar Užgavėnes, vyksta įvairūs susibūrimai. 

Paskatino atidaryti pramogų parką  

V. Čepulėno teigimu, ES lėšomis sutvarkyta Ignalinos miesto centro infrastruktūra prisidėjo prie dar spartesnės miesto siūlomų paslaugų įvairovės turistams. Pavyzdžiui, sukurta infrastruktūra pasinaudoję miesto centre dirbantys verslininkai, įkūrė pramogų parką „Žuvėdra“.

Šiame parke įrengta apie 30 dviejų lygių rungčių – žalia ir mėlyna trasos. Čia galima vaikščioti medžių viršūnėmis specialiai įrengtomis laipynėmis. Drąsuoliai gali išbandyti ilgiausią skrydį Lietuvoje per ežerą – net 310 metrų į vieną pusę arba šuolį iš medžio – iš 22 metro aukščio. Toks parkas – vienintelis Ignalinos rajone.

Neabejotinai, jo atsiradimui labai daug įtakos turėjo ES lėšomis sutvarkyta infrastruktūra, kuri padėjo ignaliniečiams paprasčiau ir greičiau įgyvendinti sumanymą atidaryti pramogų parką. Vargu, ar be jos toks parkas būtų atsiradęs.

Ignalinos rajono savivaldybė tikisi, kad ES lėšomis pertvarkyta miesto teritorija paskatins dar didesnę turizmo paslaugų plėtrą, paskatins domėjimąsi krašto turizmo ištekliais, o vietinius gyventojus ir atvykstančius poilsiautojus pasitiks ne tik įdomiomis veiklomis, bet ir gražiai įrengtomis viešosiomis erdvėmis.

Įrengtas dviračių takas

Prieš beveik trejus metus sėkmingai baigtas įgyvendinti ir kitas projektas „Dviračių ir pėsčiųjų takas Ignalinoje nuo Švenčionių gatvės iki Sporto gatvės“, kurio įgyvendinimui buvo panaudota daugiau kaip 131 tūkst. eurų ES paramos. 

Šios projekto metu įrengtas dviračių ir pėsčiųjų takas Ignalinoje nuo Švenčionių gatvės iki Sporto gatvės. Iš viso išklota 2449 kvadratinių metrų dangos, iš kurių 1768 kv. m. yra asfalto ir 681 kv. m.  dolomito skaldos danga, taip pat įrengti 682 metrai gazoninių bortų bei 122 metrų ilgio pėsčiųjų apsaugos tvorelės.

Taigi, dviratininkai jau gali džiaugtis trasa, besidriekiančia per Vilkakalnio kalvą, kurioje suformuoti žemės sklypai turizmo infrastruktūros pastatų statybai, o netoliese iškilęs apžvalgos bokštas bei Lietuvos žiemos sporto centras.

Be to, šis takas tapo labai svarbiu susisiekimu su Lietuvos žiemos sporto centru. Kol jis nebuvo įrengtas, dviratininkai ir pėstieji naudojosi nepatogiais aplinkiniais takais, kuriais sudėtingiau pasiekdavo norimą tikslą.

Naujasis dviračių takas dar labiau padidino Ignalinos patrauklumą turizmo ir sporto srityje. Be to, šis ES lėšomis įgyvendintas projektas yra tęsiamas, gavus finansavimą iš kitų šaltinių. Taip siekiama šį taką nutiesti Gavaičio ežero pakrante iki Turistų gatvės ir sujungti su jau esančiu taku iki kitos turistų itin pamėgtos vietos – Palūšės. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius