-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lazerių rinką augina inovacijų proveržis

Sėkmingas mokslo ir verslo visuomenės bendradarbiavimas lemia inovacijų sklaidą ir įsitvirtinimą visose visuomenės gyvenimo srityse, o efektyvus inovacijų panaudojimas versle skatina ūkio plėtrą, eksportą, didina darbo efektyvumą bei šalies ūkio konkurencingumą.
Lazeriai
Lietuva pasaulyje jau yra žinoma kaip lazerių šalis. Asociatyvinė nuotr. / „Altechna” nuotr.

Skatinant inovacijas, technologijų plėtrą, mokslo ir verslo partnerystę pagrindinis vaidmuo tenka Ūkio ministerijai (ŪM), administruojančiai Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšas. 2007–2013 m. laikotarpiu mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros veiklai paskirstyta 214,33 mln. eurų paramos, o 2014–2020 m. laikotarpiu mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimui iš viso numatyta daugiau kaip 326 mln. eurų.

Nauja laboratorija ir naujas produktas

Sėkmingai ir drąsiai į lazerių rinką žengianti naujokė UAB „Integrated Optics“ šiais metais planuoja baigti įgyvendinti du ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamus projektus.

Vienas jų – „Integruojamosios optoelektronikos kūrimo laboratorijos sukūrimas (INOKLAS)“ – padės įmonei išplėsti mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros infrastruktūrą. Ji reikalinga tobulinant trijų pagrindinių produktų grupių parametrus ir funkcionalumą: tai – degtukų dėžutės dydžio lazerių serija – MatchBox, daugiausia naudojama medicinos srityje, labai trumpų impulsų „BlackBox“ serijos lazeris, skirtas preciziniam medžiagų apdirbimui bei spektro matavimo prietaisai, suderinami su „MatchBox“ lazerių serija („MatchBox“ lazerių priedai).

Mažos išvado optinės galios ir daugelio bangos ilgių „MatchBox“ serija, ultra trumpų ir mažo tirtesio impulsų „BlackBox“ lazeris ir jo modifikacijos, bei spektro matavimo prietaisai, suderinami su „MatchBox“ lazerių serija („MatchBox“ lazerių priedai).

Laboratoriją ketiname baigti įsirengti iki šių metų liepos mėnesio, o tuo pačiu metu tikimės turėti ir naujo kuriamo produkto – mažo tirtesio trumpų impulsų lazerio – prototipą.

Naujoje laboratorijoje bus įrengtos elektronikos ir mechanikos prototipų kūrimo ir pagaminimo, o taip pat − integruotosios optikos surinkimo sekcijos. Dalis įrangos bus naudojama mokslinei lazerių praktinių taikymų paieškai ir procesų išdirbimui. Integruotos optoelektronikos prototipų kūrimas bus atliekamas projektuojant, gaminant ir eksperimentiškai išbandant elektronikos, optikos ir mechanikos komponentus.

Pasak vieno iš įmonės kūrėjų, direktoriaus Evaldo Pabrėžos, tokia laboratorija išspręs daugelį problemų, tačiau svarbiausia, − lazeriai bus kuriami, tobulinami ir aptarnaujami tinkamoje, inovatyvioje aplinkoje.

„Laboratoriją ketiname baigti įsirengti iki šių metų liepos mėnesio, o tuo pačiu metu tikimės turėti ir naujo kuriamo produkto – mažo tirtesio trumpų impulsų lazerio – prototipą”, − sakė jis, pridurdamas, kad tai − taip pat ŪM administruojamomis ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamas projektas.

Lietuva pasaulyje jau yra žinoma kaip trumpų impulsų lazerių šalis, tačiau naujasis UAB „Integrated Optics” lazeris pasižymi ypač mažu impulsų tirtesiu, yra labai kompaktiškas ir dukart pigesnis už panašaus profilio produktus, mat kuriamas lazerinis šaltinis neturi keičiamų dalių ir gali dirbti iki 40 tūkst. valandų be aptarnavimo.

Jei viskas eisis sklandžiai, įgyvendinus ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą, UAB „Integrated Optics“ per maždaug metus ketina pradėti naujojo produkto gamybą.

„Per savo veiklos laikotarpį Lietuvoje esame pardavę gal tik vieną lazerį, tad nėra jokių abejonių, kad ir su naujuoju produktu orientuosimės į pasaulines pramonines rinkas. Europoje jau turime gerus lazerių pardavimo kanalus, tad tikimės, kad mums pavyks“, – teigė E. Pabrėža.

Įgyvendinant projektus „Integruojamosios optoelektronikos kūrimo laboratorijos sukūrimas“ ir „Mažo tirtesio trumpų impulsų lazerio kūrimas“, įmonei „Integrated Optics“ skirta daugiau nei 271 tūkst. eurų ES struktūrinių fondų paramos. „Tai buvo labai naudinga ir davė didelį postūmį mūsų projektams, todėl neabejoju, kad ir 2014-2020 m. laikotarpiu ieškosime galimybių teikti paraiškas finansavimui gauti”, − pabrėžė UAB „Integrated Optics” direktorius.

Inovatyviems projektams – milijonai eurų

ŪM administruojamomis ES struktūrinių fondų lėšomis, plėtojant išradimus lazerių srityje, naudojasi ne tik šios rinkos naujokai, bet ir senbuviai.

Viena didžiausių Lietuvos lazerių gamintojų UAB „Ekspla“ neseniai baigė įgyvendinti projektą „Mokslinių tyrimų laboratorijos su aukšto švaros lygio patalpomis įrengimas“, kuriam buvo skirta daugiau kaip 276 tūkst. eurų paramos. Jo metu buvo įrengta ISO7 švarumo klasės laboratorija, kurioje įkurta 10 tyrėjų darbo vietų, aprūpintų reikiama įranga. Laboratorijoje šiuo metu vykdomi technologiniai tyrimai, atliekamos pagalbinės technologinės operacijos, kuriamos naujos lazerinės technologijos, kurioms taip pat naudojama ir ES struktūrinių fondų parama.

Vienas tokių projektų – „Skaidulinės inovacijos greitesniam medžiagų apdirbimui (SIGMA)“, kurį UAB „Ekspla“ įgyvendina kartu su partneriais UAB „ELAS“ ir UAB „Precizika Metrology“. Jo metu skaidulinės technologijos pagrindu kuriamos kelios lazerių sistemos, kurios leis patobulinti lazerinio mikroapdirbimo technologijas. Projekto įgyvendinimui skirta – daugiau kaip 587 tūkst. eurų paramos.

Pasinaudodama ES struktūrinių fondų parama, UAB „Ekspla“ prieš kelerius metus taip pat įgyvendino daugiau kaip 35 tūkst. eurų vertės projektą, kurio metu ieškojo strateginių partnerių Kinijoje. Šiam projektui buvo panaudota daugiau kaip 17 tūkst. eurų paramos. Šiuo metu baigiamas įgyvendinti panašus projektas „Skaidulinių lazerių eksporto plėtra“, kuriam skirta daugiau kaip 43  tūkst. eurų paramos.

Neatsilieka ir kitos Lietuvos lazerių bendrovės. Inovacijų lyderė, femtosekundinių lazerių gamybos pradininkė UAB MGF „Šviesos konversija“, pasinaudodama ŪM administruojama ES struktūrinių fondų parama ir didindama savo pajėgumus bei plėtodama inovatyvius produktus, jau įgyvendino du projektus – „Lazeriai oftalmologinei chirurgijai“, „Lazerių technologijų MTTP infrastruktūros sukūrimas“. Šiuo metu baigia įgyvendinti projektą „UAB MGF „Šviesos konversija“ ir jos gaminamos produkcijos pristatymas užsienyje vykstančiose tarptautinėse parodose“. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius