Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslą kontroliuojančių institucijų skaičių siūlo mažinti iki aštuonių (atnaujinta 11.43 val.)

Ūkio ministras Dainius Kreivys ir teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlo, kad nuo 2011 metų vietoje maždaug 150 verslą kontroliuojančių institucijų Lietuvoje liktų aštuonios. Taip esą būtų sutaupoma milijonai litų ir palengvinama našta verslui.
Infliacija
Šiuo metu Lietuvoje yra maždaug 150 verslą kontroliuojančių institucijų. Jose dirba apie 10 tūkst. tarnautojų. / T. Urbelionio/ BFL nuotr.

„Problemų netrūksta verslą kontroliuojančioje srityje. Kontrolierių daug, ne visada numatomi tinkami prioritetai, kartais kabinėjamasi prie smulkmenų. Našta verslui yra didelė, nauda visuomenei – abejotina, o kaštai yra gana dideli. Mūsų manymu per dideli“, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R.Šimašius.

Jo teigimu, prieš mėnesį Vyriausybė pritarė, kad reformavus verslą prižiūrinčias įstaigas, kontrolė būtų sutelkta ne daugiau nei 10 institucijų rankose. D.Kreivio ir R.Šimašiaus manymu, galima palikti aštuonias tokias įstaigas.

Įstaigas sujungs dviem etapais

Ministrų teigimu, verslą kontroliuojančios institucijos gali būti sujungtos dviem etapais. Nuo kitų metų kovo 30 dienos visos institucijos pagal jų inspektuojamas sritis turėtų būti suskirstytos į aštuonias grupes:

– aplinkos (teritorijų planavimo, gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos sritys);
– konkurencijos ir rinkos priežiūros (konkurencingumo užtikrinimo sritis);
– finansų rinkos (finansų ir rizikos valdymas);
– kultūros ir švietimo;
– mokesčių, muitų ir apskaitos;
– visuomenės ir asmens sveikatos (visuomenės sveikatos prekių ir paslaugų kokybės kontrolė);
– maisto ir žemės ūkio (maisto produktų saugos nuo žemės iki stalo);
– saugos (darbo priemonių ir procesų sauga, vartotojų apsauga).

Kiekviena iš šių institucijų grupių verslo tikrinimo atžvilgiu turėtų veikti kaip viena įstaiga. „Atėjo, patikrino vienas žmogus arba keli žmonės tuo pačiu metu ir iš tos institucijų grupės daugiau ateiti nebegali“, – paaiškino D.Kreivys.

Antras verslą kontroliuojančių institucijų etapas, pagal ministrų siūlymą, prasidės 2011 metų sausio 1 dieną. „Antru etapu bus rengiami norminiai aktai, teisės aktai, kurie reglamentuos tų institucijų susijungimą“, – sakė teisingumo ministras. Įgyvendinus antrąjį reformos etapą, iš aštuonių verslą kontroliuojančių institucijų grupių liktų aštuonios verslą inspektuojančios agentūros. Vieną verslo sritį prižiūrėtų viena agentūra.

Mažiau inspektorių – mažiau korupcijos

Šiuo metu Lietuvoje yra maždaug 150 verslą kontroliuojančių institucijų. Jose dirba apie 10 tūkst. tarnautojų. Maždaug 5 tūkst. iš jų yra inspektoriai. Po planuojamos pertvarkos, R.Šimašiaus teigimu, jų turėtų likti 10-20 proc. mažiau.

„Jei paimtume paprastą lipduką, kuris klijuojamas ant prekės, to lipduko pagaminimą, jo šrifto dydį ir kitus su tuo susijusius klausimus kontroliuoja net septyni inspektoriai. Įmonės gauna tūkstantines baudas jeigu lipdukas yra per mažas, per didelis“, – piktinosi D.Kreivys.

Jis teigė, didelis kiekis verslą prižiūrinčių institucijų nesugeba užtikrinti kontrolės efektyvumo. Be to, ūkio ministro nuomone, sumažinus verslą kontroliuojančių institucijų skaičių, sumažėtų ir korupcijos mastai. Esą verslo kontrolė yra galimas korupcijos šaltinis. „Numeris du po viešųjų pirkimų“, – sakė D.Kreivys. Jis tikino, kad verslas dažnai nežino už ką yra baudžiamas. „Ateina kas nori, kada nori, renka pinigus už ką nori. Ir pinigus, ir baudas...“ – aiškino ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius