Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Airijos lietuviai: krizė privertė susispausti, tačiau apie grįžimą į Lietuvą negalvoja

Airija šią savaitę – dėmesio centre, nes Europos Sąjungos vadovybė svarsto, kaip padėti šiai vis giliau į ekonomikos krizę klimstančiai valstybei. Tuo tarpu Airijoje gyvenantys lietuvių emigrantai dienraščiui „Kauno diena“ teigė neketinantys grįžti į Lietuvą.
Nojus Mileris su žmona Asta į Lietuvą grįž tik trumpam - muzikantai įsitvirtino Airijoje.
Darius Mileris-Nojus su žmona Asta / I.Gelūno nuotr./15min.lt

Kaip dienraščiui „Kauno diena“ sakė Airijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Arūnas Teišerskis, vis mažiau tautiečių jaučia nostalgiją Lietuvai ir beveik niekas nekalba apie planus grįžti namo, bet žvalgosi į naujas ekonominei emigracijai palankesnes kryptis. Tai darbo rinką atverianti Vokietija bei Anglija.

Vyras teigė, kad lietuviai supranta, jog ir patiems airiams trūksta darbo, visi supranta Airijos padėtį. Tačiau žmonės nepraranda vilties, laukia, kol valdžia išspręs problemas.

Bent jau kol kas Airija emigrantams dosni – darbą netikėtai praradęs lietuvis laukiamas darbo biržoje, jam kas savaitę skiriama apie 200 eurų išmoka, o sunkiau besiverčiantiems gali būti padengta iki 80 proc. nuomos ir transporto išlaidų. Tačiau Airijoje gyvenantys lietuviai baiminasi, kad bedarbio pašalpos Airijoje netrukus gali būti apkarpytos, kalbama, kad neliks ir būsto kompensacijų. Lietuviai emigrantai pripažįsta, kad būtent tokios lengvatos šalį ir atvedė į gilią krizę.

Darbo netekę lietuviai „Kauno dienai“ pasakojo, kad čia galima persiorientuoti, pradėti dirbti kitoje srityje. Taip, pavyzdžiui, sprogus nekilnojamojo turto burbului darbą praradę statybininkai dabar dirba vairuotojais, viešbučiuose, gamyklose, restoranuose. Čia gyvenantis lietuvis pasakojo, kad kvalifikuotas darbininkas Airijoje uždirba apie 25 tūkst. eurų per metus, aukštesnes pareigas einantys lietuviai gauna ir 40 tūkst. eurų atlyginimą.

Dublino lietuvių bendruomenės pirmininkė Rasa Raižienė sako, kad anksčiau lietuviai galėdavo rinktis, kokį darbą dirbti, o dabar džiaugiasi tokiu, kokį turi. Daugelis dirba keliuose darbuose, kad galėtų padėti giminaičiams, likusiems Lietuvoje. Ir nors darbdaviai naudojasi situacija ir stengiasi priversti dirbti vis daugiau, lietuviai laikosi įsikibę darbų ir žino, kad naują vietą rasti bus sudėtinga.

Žurnalistai pakalbino ir Dubline gyvenantį atlikėją Darių Milerį-Nojų. Vyras tvirtino, kad čia įsikūrusių lietuvių nuotaikos išlieka geros – žmonės tiesiog dirba, jeigu turi darbą, o neturintieji jo ieško arba  imasi verslo, nes tokią veiklą skatina įvairios valstybinės ir visuomeninės organizacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius