-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: vidutinis paskolos būstui įsigyti dydis Lietuvoje sumažėjo

Lietuvos banko užsakymu atliktos apklausos duomenimis, vidutinis paskolos būstui įsigyti dydis Lietuvoje, palyginti su 2008 metais atliktos analogiškos apklausos metu gautais rezultatais, sumažėjo 30 000 litų ir buvo beveik 145 000 litų.
Kambarys
Kambarys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Paskola

Didžiausias paskolas būstui įsigyti yra paėmę namų ūkiai Vilniuje – vidutiniškai 228 000 litų. Kaune ir Klaipėdoje vidutinės paskolos buvo mažesnės (atitinkamai 163 000 ir 197 000 Lt). Kitose vietovėse jos sudarė apie 98 000 litų, praneša Lietuvos bankas.

„Naujausios apklausos duomenimis, 2009 metais daugiau negu 22 procentai namų ūkių ketina kreiptis į bankus dėl paskolos mokėjimo sąlygų pakeitimo. Daugiausia jie ketina kreiptis dėl paskolos mokėjimų atidėjimo, paskolos mokėjimo laikotarpio, valiutos ir palūkanų normos fiksavimo laikotarpio pakeitimo“, – komentuoja Lietuvos banko Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriaus viršininkas Mindaugas Leika.

Jis pažymi, kad beveik 14 procentų respondentų teigė per pastaruosius 12 mėnesių nors kartą vėlavę sumokėti įmoką už paskolą būstui įsigyti. Dažniausiai buvo nurodytos šios vėlavimo mokėti priežastys: sumažėjusios namų ūkio pajamos, padidėjusios namų ūkio išlaidos ir darbo netekimas. Didėjantis vėlavusių mokėti namų ūkių skaičius rodo, kad daugiau namų ūkių susiduria su mokumo problemomis. Palyginti su praėjusiais metais atliktos apklausos duomenimis, respondentų, nors kartą vėlavusių sumokėti įmoką už paskolą būstui įsigyti, padaugėjo 4 procentais. Be to, beveik dvigubai padaugėjo teigiančiųjų, kad paskolos būstui įsigyti grąžinimas per artimiausius 12 mėnesių jiems kelia labai didelį susirūpinimą.

Paskolą būstui įsigyti turinčių namų ūkių apklausą šių metų kovo–balandžio mėnesiais atliko bendra Lietuvos bei Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“. Apklausti 715 Lietuvos namų ūkių, paėmusių iš banko paskolą būstui įsigyti.

Paskolą būstui įsigyti turinčių namų ūkių apklausas Lietuvos bankas užsako kartą per metus nuo 2007-ųjų. Tokių apklausų tikslas – gauti daugiau informacijos apie namų ūkių, turinčių paskolą būstui įsigyti, pajamas, namų ūkių sudėtį, svarbiausias skolinimosi priežastis, gautos paskolos dydį, periodinius mokėjimus bankui paskolos naštą namų ūkiams, taip pat namų ūkių lūkesčius apie būsto kainas ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius