-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar Graikijos bankrotas reiškia, kad šalis pasitrauks iš euro zonos?

Graikija artėja prie bankroto. Investiciniai bankai „Goldman Sachs“ ir UBS pirmadienį pareiškė, kad Graikijos pasitraukimas iš euro zonos nėra pagrindinis jų numatomas scenarijus didelių finansinių problemų turinčiai pinigų klubo periferijai, rašo CNBC.
Riaušės Atėnuose
Riaušės Atėnuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiesa, vadinamasis „Grexit“ (Graikijos pasitraukimas iš euro zonos) taip pat yra galimas scenarijus. Analitikai mato du galimus Graikijos išstojimo iš pinigų klubo būdus:

1) Greitas pasitraukimas iš euro zonos. Jeigu euro sistema – Europos centrinis bankas ir centriniai valstybių narių bankai – atsisakys išduoti Graikijai būtinų likvidumo paskolų, vadinamųjų ELA, iš Graikijos bankų gali būti labai staigiai atsiimti indėliai, pirmadienį pareiškė UBS.

Atėnams reikėtų greitai finansuoti bankų sistemą, sukuriant naują valiutą.

„Tiesa, procesą greičiausiai sulėtintų kapitalo kontrolė, kuri ribotų, kokio dydžio indėlius galima atsiimti“, – aiškino banko specialistai.

2) Lėtas pasitraukimas iš euro zonos. Turinti nedidelius finansinius išteklius, Graikija galėtų gauti eurų už skolos raštelius. Taip galima būtų mokėti savo tiekėjams, pratęsti viešojo sektoriaus atlyginimų ir pensijų mokėjimą.

„Šiuo metu Graikijos obligacijos nėra vertinamos vertybinių popierių rinkoje. Taip pat nebūtų vertinami ir tie skolos rašteliai. Tai reiškia, kad jų perkamoji galia būtų mažesnė nei euro. Taigi paraleli valiuta iškart būtų nuvertėjusi“, – sakė UBS.

Kuo daugiau tokių skolos raštelių būtų išleista, tuo daugiau mokėjimų jais turėtų atlikti bankai. Tai galėtų reikšti dar didesnį eurų nuotėkį iš Graikijos bankinės sistemos. Tokiu atveju Graikija taptų labai priklausoma nuo šios naujos valiutos.

„Teoriškai Graikija galėtų likti euro zonoje tokiomis aplinkybėmis, tačiau faktiškai ji jau nebūtų euro zonos narė“, – aiškino bankas.

„Goldman Sachs“ siūlo 3 scenarijų – bankrotą be išstojimo iš euro zonos.

3) Graikijos bankrotas be pasitraukimo iš euro zonos.

„JP Morgan“ analitikas  Stephanie Flandersas sako – tikimybė, kad Graikija bankrutuos, yra 50 proc.

„Jeigu bankrotas būtų kruopščiai valdomas, jis nesukeltų ilgalaikės grėsmės Graikijai ar Europos rinkoms. Taip pat Graikija neprivalėtų pasitraukti iš euro zonos“, – sakė jis.

„Goldman Sachs“ pridūrė, kad net ir tuo atveju, jeigu Graikija bankrutuotų dar nesibaigus deryboms dėl finansinės paramos, Europa stengtųsi išlaikyti euro zoną vieningą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius