-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atominiai Lietuvos sapnai ant Visagino ežero kranto

Priešingai nei kai kurios Vakarų kaimynės, Rytų Europos tauta – lietuviai – planuoja savo atominę ateitį. Šalis ketina iki 2020 metų pastatyti 5 mlrd. eurų vertės atominę elektrinę, kuri sukurs tūkstančius darbo vietų, penktadienį rašo „The National“.
Energetikų miestas – įprastą darbo dieną
Energetikų miestas – įprastą darbo dieną / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ant Visagino ežero krašto stovi du nebeveikiantys branduoliniai reaktoriai, kurių išėjimu į pensiją rūpinasi buvusios elektrinės darbuotojai.

Per pastarąjį dešimtmetį abu Ignalinos atominės elektrinės reaktoriai buvo išjungti saugumo sumetimais.

Japonijos Fukušimos avarija galėtų būti lemiamas signalas Lietuvos energetikos planams. Tačiau, praėjus keturiems mėnesiams po Japonijos katastrofos, Lietuva pasirinko Japonijos ir JAV koncerną naujos branduolinės jėgainės statybai.

„Mes turime labai stiprų komercinį argumentą“, – sako Tadas Matulionis, Visagino atominės elektrinės projekto valdymo direktorius.

„Atominė energetika yra raktas į mūsų energetinę nepriklausomybę. Kitų išeičių mes praktiškai neturime. Be to, mėgavomės buvimo branduoline tauta privalumais dešimtmečius“, – sakė VAE atstovas.

Projekto strategai skaičiuoja, kad VAE sukurs 6 tūkst. darbo vietų, statybinių medžiagų bus nupirkta už 1,5 mlrd. eurų, projekto partnerės gaus apie 4,3 mlrd. eurų mokesčių.

Dauguma Europos valstybių (pavyzdžiui, Vokietija ir Italija), planuoja atsisakyti atominės energetikos, tuo metu besivystantis pasaulis tokių planų neturi.

Branduolinių reaktorių statybos lyderės yra Kinija ir Indija – augant jų populiacijai ir ekonomikoms, šalys turi taip pat patenkinti augantį energijos poreikį.

Lietuva importuoja 80 proc. energijos iš Rusijos, iš kurios ir paveldėjo neseniai uždarytus branduolinius reaktorius.

Visuomenė, anot „The National“, palaiko branduolinius Lietuvos planus. 2008 metais 78 proc. gyventojų norėjo, kad Ignalinos atominės elektrinės atominis reaktorius veiktų ir toliau, o ne būtų uždarytas, kaip to reikalavo Europos Sąjunga.

15min.lt primena, kad VAE planuojama galia – 1350 MW. Estijos premjeras Andrus Ansipas prieš mėnesį vykusiame Baltijos premjerų susitikime pareiškė, kad Estija pretenduoja į 300 MW. Latvija norėtų 275 MW, arba ne daugiau 20 proc. naujosios elektrinės akcijų. Lietuva pagal įstatymus yra įsipareigojusi turėti 34 proc. VAE akcijų – apie 460 MW.

Skaičiuojama, kad VAE kainuotų apie 17 mlrd. Lt, Lietuva turėtų įnešti apie 6 mlrd. Lt. Pasiskolinti realu yra apie pusę sumos. Skolinti palankiomis sąlygomis maždaug už 5–8 proc. palūkanas Lietuvai galėtų „Japan Bank of International Cooperation“, „Nippon Export and Investment Insurance“, „Export-Import Bank of the United States“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius