Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bankų konkurentais tampa net degalinės

Lietuvoje iš gyventojų indėlius renka ne tik bankai, bet ir degalinės. Degalinių tinklą valdanti bendrovė „Saurida“ reklamuojasi, kad žmonėms už paskolintus pinigus moka net tris kartus didesnes palūkanas nei bankai.
Degalinė Saurida
Degalinė „Saurida“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tačiau garantija, kad pinigai bus grąžinti, yra tik įmonės garbės žodis, o palūkanos išmokamos degalais. Lietuvos banko manymu, įmonės veikla yra neteisėta, bet teisėsauga niekaip nesugeba jos nutraukti.

„Gauk net 3 kartus didesnes palūkanas nei didžiuosiuose Lietuvos bankuose“, – skelbia didmeninės ir mažmeninės naftos produktų bei suskystintų dujų prekybos bendrovės „Saurida“ reklama.

Viliojančios palūkanos

Už metų paskolą litais siūlomos 6,25 proc., jei skolinama penkeriems metams ir ilgiau – žadamos 7,25 proc. Palūkanos. Minimali suma skolinant litais – 1000 Lt, eurais arba JAV doleriais – 500. Skelbiama, kad sutartį galima pasirašyti atvykus bet kurioje įmonės degalinėje. „15min“, apsimetę klientais, lankėsi Buivydiškių gatvėje esančioje degalinėje.

Už prekystalio dirbantis vaikinas tik gūžtelėjo pečiais – jis nežinojo, apie kokią paskolą yra kalbama. Tačiau priėjusi vadybininkė suskubo iš po stalo ištraukti paskolos sutarties pavyzdį. Tačiau nė vieno klausimo vadybininkė atsakyti negalėjo. Net paklausta, kokie dokumentai reikalingi sutarties pasirašymui, ji to tiksliai nežinojo, tik atsiminė skenavusi vienintelio į ją besikreipusio skolintojo pasą. Būtent ši vadybininkė ir pasirašytų sutartį su klientu, apsilankiusiu Buivydiškių gatvėje esančioje degalinėje.

Jokių garantijų

Palūkanas bendrovė žada išmokėti iš karto, tačiau ne pinigais, o degalais. Paskolinus bendrovei pinigų, skolintojas gauna kortelę, kuria galima atsiskaityti tik bendrovės degalinėse perkant degalus. Tiesa, egzistuoja ir kortelės mokestis – 4,99 Lt. Taigi, jei bendrovei klientas paskolino 1000 Lt metams, jis galės įsigyti maždaug 12 l populiariausios A95 markės benzino.

Buivydiškių gatvėje esančioje degalinėje dirbanti vadybininkė prasitarė, kad palūkanas galima atsiimti ir pinigais. Esą vienam skolintojui pavyko susitarti dėl išskirtinių sąlygų.

„Vienas vyriškis mums paskolino 15 tūkst. Lt. Jam suteikta galimybė po dvylikos mėnesių palūkanas gauti grynaisiais. Jam sudarė tokią galimybę. Jūs pasikalbėkite, gal ir jums bus patogiau visgi“, – dalijo patarimus vadybininkė.

Garantijų, kad padėtą sumą galima bus atgauti, įmonė nepateikia. Finansų direktorė Jūratė Aniuvienė sakė, kad įmonė didelė, todėl reikėtų ja pasitikėti. „Atskirai į sutartį tokia garantija neįrašyta – čia jau pasitikėjimo įmone klausimas. Aišku, jūs galite iš Registrų centro nusipirkti mūsų veiklos rezultatus. Mes tokią informaciją jums suteiktumėme, jeigu jūs būtumėte stambus investuotojas – paskolintumėte 100 tūkst. Lt“, – sakė.J.Aniuvienė.

Be to, sutartyje nurodyta, kad jei paskolos grąžinimo dieną paskolos davėjas raštu nesikreipia į įmonę, sutartis pratęsiama dar tokiam pačiam laikotarpiui.

Pareigūnai dirba it vėžliai

„Saurida“  tokiu būdu pinigus renka jau ne pirmą mėnesį. Pernai Lietuvos bankas kreipėsi į teisėsaugos institucijas dėl, kaip įtariama, neteisėtos bendrovės veiklos.

Lietuvos bankas bendrovei nėra išdavęs licencijos, suteikiančios teisę teikti licencines paslaugas,  neatlieka jos veiklos priežiūros.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) tyrimą pradėjo ir perdavė jį prokurorams. Šiaulių apygardos prokuratūros Viešųjų ryšių specialistas Martynas Povilaitis teigė, kad tokie tyrimai paprastai trunka ilgai, todėl išvadų, ar bendrovės veikla teisėta, esą dar teks palaukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius