-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birželio mėn. vartojimo prekės ir paslaugos atpigo 0,3 procento

Statistikos departamentas praneša, kad 2009 m. birželio mėn., palyginti su gegužės mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,3 procento. Šiais metais trečias mėnuo iš eilės fiksuojama neigiama infliacija.
Svarstyklės
Svarstyklės / G.Savickio / BFL nuotr.

2009 m. birželio mėn., palyginti su gegužės mėn., bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 1,7 procento atpigę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 2,0 – drabužiai ir avalynė, 0,9 – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos ir 2,6 procento pabrangusios transporto, 1,0 – sveikatos priežiūros grupių prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekių kainos per minėtą laikotarpį sumažėjo 0,6, paslaugų kainos padidėjo 0,4 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų mėnesiniam kainų pokyčiui turėjo 2,4 procento atpigęs pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 29,2 – vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos), 0,9 – duona ir grūdų produktai, 2,6 – kava, arbatžolės, kakava ir tiek pat – sviestas, aliejus ir riebalai, 2,2 – druska, prieskoniai, padažai, kiti maisto produktai, 20,3 – kopūstai, 5,5 procento – bulvės ir 25,2 procento pabrangusios vynuogės, 0,5 – jautiena, aviena, kiauliena, 9,2 – šakniavaisiai (morkos, burokėliai), 3,4 – obuoliai, 1,3 procento – bananai.
Drabužių ir avalynės grupėje dėl nuolaidų 3,6 procento atpigo avalynė, 1,4 – drabužiai. Avalynės taisymo paslaugos pabrango 1,2 procento.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 1,0 procento atpigęs karštas vanduo ir centralizuotai tiekiama šiluma, 1,5 – būsto priežiūros ir remonto medžiagos ir paslaugos, 2,9 – sumažėję būsto nuomos mokesčiai, 3,4 procento atpigusios suskystintos dujos maistui gaminti, 1,3 – kietasis kuras.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtaką turėjo 5,8 procento pabrangęs benzinas, 5,1 – dyzeliniai degalai, 1,7 – transporto paslaugos, 3,1 – suskystintos automobilinės dujos, 1,8 procento – nauji lengvieji automobiliai. Vairavimo mokymo paslaugos atpigo 1,9, dviračiai – 2,3 procento.

Sveikatos priežiūros grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtaką darė 0,8 procento pabrangę farmacijos gaminiai, 9,3 – sanatorijų paslaugos, 0,5 procento – odontologų paslaugos.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 1,3 procento atpigusius spirituotus gėrimus, 1,4 – baldus, 1,1 – judriojo telefono ryšio paslaugas, 3,5 – duomenų apdorojimo įrenginius, 1,6 – alų ir 4,8 procento pabrangusias atostogų išvykas, 2,1 – cigaretes, 23,0 – poilsio namų paslaugas, 0,9 – kosmetikos priemones, 2,3 procento – sporto prekes.

2009 m. birželio mėn. metinė infliacija (2009 m. birželio mėn., palyginti su 2008 m. birželio mėn.) sudarė 4,2 procento. Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė 16,5 procento per dvylika mėnesių pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 17,2 – sveikatos priežiūros grupės prekės ir paslaugos,12,8 – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, 11,3 procento – įvairios prekės ir paslaugos ir 9,6 procento atpigę drabužiai ir avalynė.

Vartojimo prekės per metus pabrango 3,1, paslaugos – 7,7 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius