-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: karalystės investicija, naujas bumas, elito kovos ir „Lithuania“ bitkoine

Ši savaitė pažymėta valstybinių bitkoino (BTC) naujienų gausa – pradedant reguliavimu ir baigiant investicijomis į šią technologiją. Be to, bitkoino blokų grandinėje buvo įamžinta ir Lietuva.
Eteris ir bitkoinas
Eteris ir bitkoinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Karalystė investuoja. Vis labiau BTC industrijoje garsėjančios Butano Karalystės investicinis fondas „Druk Holding & Investments“ susitarė su BTC „kasimo“ infrastruktūros kompanija „Bitdeer“ dėl 500 mln. JAV dolerių fondo paleidimo. Fondas būtų skirtas toliau plėsti BTC „kasimą“ šioje atsinaujinančių energijos išteklių turtingoje karalystėje, pajamų iš šios veiklos gaunančioje jau ne pirmus metus.

123rf.com nuotr./Butanas
123rf.com nuotr./Butanas

Elito kovos dėl BTC. Kandidatas į JAV prezidentus Robertas F. Kennedy's jaunesnysis sukritikavo dabartinę prezidento Joe Bideno administraciją dėl esą neskaidrių bandymų išstumti bitkoino „kasėjus“ iš Valstijų.

Anot jo, norinti nurodyti, kam žmonės ir verslas gali naudoti elektrą, administracija bando tiesiog neskaidriai apsaugoti dabartinio elito galias, o JAV ekonomika būtų stipresnė naudodama ne tik centralizuotas valiutas, ypač kai dabar dar geriau matomas centralizuotos sistemos trapumas.

Bitkoino „kasimą“ prieš keletą metų ne visai sėkmingai uždraudė Kinija, tačiau nuo tada šios veiklos apimtys pasaulyje daugiau nei patrigubėjo, o Kinija liko be galimybės išnaudoti technologinius, finansinius ir net ekologinius „kasimo“ privalumus.

Afrikos valstybė apsigalvojo. Pernai BTC lygiaverte mokėjimo priemone patvirtinusi Centrinė Afrikos Respublika dabar atšaukė šį įstatymą. Tai yra verslas nebus įpareigotas priimti BTC mokėjimus, bet jie vis dar yra galimi ir legalūs.

Komentuojama, kad tokį sprendimą galėjo lemti ir prasta interneto infrastruktūra šioje šalyje, ekonominės problemos bei nusivylimas čia strigusiais BTC projektais. Tačiau BTC advokatai pabrėžia, kad šios technologijos plėtra būna sėkmingesnė, kai ji vystosi natūraliai ir nėra primetama valdžios.

Naujas bitkoino bumas. Bitkoino blokų grandinėje labai išpopuliarėjo nauja galimybė čia paleisti naujus skaitmeninius žetonus. Kripto projektai iki šiol tam dažniausiai naudodavo tokias blokų grandines kaip Ethereum (ETH), tačiau nuo šiemet tokia galimybė atsirado ir bitkoino blokų grandinėje.

Čia jau įkelta daugiau nei 9000 tokių žetonų, kurių rinkos vertė jau viršijo 120 mln. JAV dolerių. Tokia išaugusi bitkoino blokų grandinės paklausa lėmė, kad joje apdorotų operacijų skaičius pasiekė visų laikų aukštumas, o mokesčiai už operacijas šią savaitę, palyginti su balandžio pabaiga, buvo padidėję daugiau nei dešimt kartų. Kuo visa tai baigsis – neaišku, bet kol kas iš to labiausiai laimi BTC „kasėjai“, gaunantys papildomų pajamų už operacijų įrašymą į blokų grandinę.

BTC kaina. Nors per balandį kaina pasikeitė nedaug, BTC šiemet brango ketvirtą mėnesį iš eilės. Tai ilgiausias toks BTC brangimo laikotarpis nuo 2013 m., nors šįkart kainos pokytis ir buvo mažesnis nei istorinis balandžio vidurkis (apie 15 proc.).

Savo ruožtu gegužės mėnesiais, skaičiuojant nuo 2013 m., BTC yra pigęs 5 kartus (vidutiniškai 16 proc.) ir brangęs 5 kartus (vidutiniškai 35 proc.).

„Bitfinex“ analitikai prognozuoja, kad BTC kainų svyravimai artimiausiomis savaitėmis sumažės ir toliau tęsis „pereinamoji fazė“ – dominuos trumpalaikiai spekuliantai, toliau mažės prekyba išvestinių instrumentų rinkoje. Po šios, neaišku kiek truksiančios fazės galima laukti naujos spekuliantų bangos, galinčios vėl pakelti kainą. Bet kuriuo atveju, šią savaitę BTC kaina toliau blaškosi mažiau daugiau įprastuose rėžiuose, o penktadienio rytą svyravo aukščiau 29 000 JAV dolerių ribos.

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: Coingecko.com

Populiarėja bitkoino startuoliai. Šiemet jaučiamas suaktyvėjimas bitkoino ekosistemoje, stiprėjantis atsiskyrimas nuo kripto pasaulio matyti ir naujausiame rizikos kapitalo investicijų tyrime.

Į bitkoino startuolius investuojanti „Trammell Venture Partners“ (TVP) skaičiuoja, kad pernai sudaryta daugiau nei 50 tokių startuolių finansavimo sandorių, arba 53 proc. daugiau nei 2021 m. (kripto sektoriuje augimas buvo 1 proc.). Savo ruožtu itin ankstyvų investicijų kategorijoje, sandorių daugiau nei padvigubėjo. Pritrauktų investicijų vertė augo mažiau – 14 proc., iki 343 mln JAV dolerių.

Baigtos lažybos. Kovą lažybomis, kad JAV per 90 dienų prasidės hiperinfliacija, o BTC kaina per tą patį laikotarpį pasieks 1 mln. JAV dolerių, pagarsėjęs investuotojas Balajis Srinivasanas pirma laiko pripažino savo pralaimėjimą. Bent jau lažybose, nes, kaip jis pakartojo, šių lažybų tikslas buvo atkreipti dėmesį į trilijonais spausdinamų fiat pinigų (eurai, doleriai ir t.t.) keliamas grėsmes.

Proga studentams. Darbuotojų paieškos bendrovė „Bitcoin Talent Co.“ ir „Summer of Bitcoin“ stažuotojų programa pristatė naują bitkoino industrijos stažuotojų programą šiai vasarai, skirtą Šiaurės Amerikos ir Europos studentams. Kompanijos paraiškas dalyvauti programoje gali teikti iki gegužės 19 d., o studentai – iki gegužės 26 d. Programos pabaigoje jiems gali būti pasiūlyta darbo vieta.

Sukčiai. Kripto vartotojai perspėjami „gūglinti“ atsargiau – pastaruoju metu padaugėjo vadinamųjų „phishingo“ sukčių, sukuriančių fiktyvius kripto projektų tinklalapius ir taip išviliojančius prisijungimo prie tikrųjų paskyrų duomenis.

Bėdos dėl AI. Su JAV reguliuotojais besiteisianti didžiausia kripto keitykla „Binance“ tvirtina, kad dirbtinio intelekto (DI) platforma „ChatGPT“ yra naudojama šios kompanijos šmeižimui, nes ji skleidžia neteisingas žinias apie „Binance“ neva turimus ryšius su Kinijos komunistų partija.

Ir pabaigai – „Preturnio“ platformoje nuo šiol galima lengviau naršyti bitkoino blokų grandinę ieškant čia įrašytų tekstų. Pavyzdžiui, čia jau galima rasti keletą įrašų su angliškuoju Lietuvos pavadinimu „Lithuania“, kurie ten liks tol, kol veiks ši blokų grandinė.

Šaltinis: „Preturnio“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius