-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos ekonomikos krizė gali suduoti smūgį Lietuvos prekybininkams

Baltarusijos centrinis bankas apmokestino bet kokios užsienio valiutos pirkimą, o tai gali suduoti smūgį Lietuvos prekybininkams. Spėjama, kad tai sumažins ne tik lietuviškų prekybos centrų pelnus, bet ir turistų srautą.
Vilniaus „Akropolyje“ akcija „Jamam“
Vilniaus „Akropolyje“ akcija „Jamam“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį Baltarusijos žiniasklaida pranešė, kad šalies gyventojai apimti panikos dėl Rusijos rublio kurso smukimo, todėl užgulė valiutos keityklas. Žmonės laukė eilėse kelias valandas, kad galėtų atsiimti pinigus iš bankų.

Baltarusijos centrinis bankas, reaguodamas į situaciją, paskelbė užsienio valiutos pirkimo mokestį – 30 procentų.

Kitaip tariant, užsienyje prekes ir paslaugas perkantiems baltarusiams kainos išaugo trečdaliu. Be to, buvo uždrausta atsiskaitinėti banko kortelėmis užsienyje.

„Lapkričio mėnesį, lyginant su pernai metais, matėme tam tikrą pirkėjų iš Baltarusijos sumažėjimą. Tačiau ar tai vienkartinis atvejis – kokių jau būta šiais metais – ar tendencija galėsime įvertinti tik po ilgesnio laikotarpio“, – 15min.lt sakė bendrovės „Akropolis LT“ direktorius Remigijus Veikalas.

Lapkričio mėnesį, lyginant su pernai metais, matėme tam tikrą pirkėjų iš Baltarusijos sumažėjimą. Tačiau ar tai vienkartinis atvejis, – sakė R.Veikalas.

Jis neabejoja – situacija Rusijoje ir Baltarusijoje gali turėti poveikį pirkėjų, atvykstančių į Lietuvą, pirkimo įpročiams. 

„Viena vertus, Baltarusijos ekonomika yra iš dalies susijusi su Rusijos rinka. Kita vertus, nuvertėjant rubliui, o parduotuvėms Rusijoje nespėjant keisti kainų, lapkritį-gruodį pirkėjams iš Baltarusijos pirkti jose buvo pigiau, tad nemažai jų važiavo apsipirkti ten“, – aiškino R.Veikalas.

Sumažins turistų skaičių

Minsko sprendimai gali būti užuomina į tai, kas gali ištikti ir Rusiją. Tai sako „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Jeigu nepavyks sustabdyti Rusijos rublio kritimo, tai panašų scenarijų galime pamatyti ir Rusijoje“, – šeštadienį sakė ekonomistas. Tai reiškia, kad Maskva taip pat gali apmokestinti užsienio valiutų pirkimą.

N.Mačiulis neabejoja, kad Lietuva pajaus šitų procesų pasekmes. Ir ne tik eksportuotojai ar prekybos centrų savininkai, bet ir turizmo sektorius. Rusai ir baltarusiai sudaro didžiąją dalį turistų, kurie aplanko mūsų šalį.

Pavyzdžiui, pernai Lietuvą aplankė apie 112 tūkst. turistų iš Rusijos ir apie 67 tūkst. baltarusių. Tai sudarė 34 procentus viso turistų srauto. Neabejojama, kad kitąmet tie skaičiai bus mažesni.

„Tai, kad Rusijos rublis smuko penkiasdešimt procentų, o Baltarusijos rublio keitimas į užsienio valiutą pabrango trisdešimt procentų, reiškia, kad tiek tų šalių gyventojams išauga kainos Lietuvoje. Ne tik prekės, bet ir viešbučiai, atostogos ir visa kita. Todėl pagrindinis klausimas, kas yra tie rusai ir baltarusiai, kurie važiuodavo į Lietuvą. Aš manau, kad tai prakutę vidurinės klasės atstovai, kurie negalėjo sau leisti atostogų Nicoje, todėl rinkosi Palangą. Toks kainų padidėjimas tikrai bus įkandamas ne visiems“, – sakė N.Mačiulis.

Neramiai laukia pirmadienio

Penktadienį Baltarusijos centrinis bankas taip pat pareikalavo, kad visi eksportuotojai pusę savo pajamų, gaunamų užsienio valiuta, konvertuotų į Baltarusijos rublius. Be to, buvo padidintos palūkanų normos, skatinant baltarusius laikyti savo santaupas bankų sąskaitose.

Baltarusijos rublis nėra oficialiai susietas su Rusijos valiuta, bet ši šalis ekonomiškai yra smarkiai priklausoma nuo didžiosios kaimynės.

Baltarusijos rublis nėra oficialiai susietas su Rusijos valiuta, bet ši šalis ekonomiškai yra smarkiai priklausoma nuo didžiosios kaimynės.

Penktadienio rytą Baltarusijos rublio rinkos kursas buvo 8 procentais mažesnis negu ankstesnę dieną, o Minsko vertybinių popierių birža penktadienį buvo uždaryta.

„Dabartinė panika paaiškinama Rusijos rublio nuvertėjimu ir gandais, kad Baltarusijos rublis artimiausiu metu bus devalvuotas“, – sakė ekonomistas Vladimiras Tarasovas, kurį cituoja naujienų agentūra BNS.

Jis pabrėžė, kad kol kas krizė yra tik techninė: „Bankai nebuvo pasiruošę patenkinti tokios užsienio valiutos paklausos. Bet per ateinančias dienas ji gali tapti didele finansų krize, jeigu Rusija nesuteiks kelių milijardų JAV dolerių pagalbos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius