-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būstų pardavimo rinka apsnūdusi

Liūdna ir rami – taip nekilnojamojo turto rinką Klaipėdoje šiuo metu apibūdina dauguma šioje srityje dirbančių atstovų. Vasarą optimistinių ženklų rodę kiek ūgtelėję būstų pardavimai rudeniop vėl slūgsta.
Naujos statybos butų kaina Klaipėdoje siekia 3500-4500 Lt/kv.m., o centre kaina dar didesnė.
Naujos statybos butų kaina Klaipėdoje siekia 3500–4500 Lt/kv.m, o centre kaina dar didesnė. / A.Kripaitės nuotr.

Kam mėnesį, o kam pusantrų metų – tiek laiko prireikia parduoti savo būstą. Senojoje miesto dalyje, Karklų gatvėje, dviejų kambarių butą klaipėdietė Vilma pardavė itin greitai, vos per mėnesį. Už sename name esantį 42 kv. m butą moteris gavo kiek ir norėjo – 140 tūkst. Lt. Kitai šeimai būstą, tiesa, naujos statybos ir gerokai brangesnį, parduoti prireikė pusantrų metų. Klaipėdietė Diana su vyru už trijų kambarių butą Dragūnų kvartale gavo 370 tūkst. Lt.

„Vienu metu vyras kainą buvo nuleidęs net 50 tūkst. Lt ir nusprendė stebėti savaitę, ar kas domėsis. Tačiau niekas nepasikeitė ir skelbimuose vėl parašėme ankstesnę kainą. Naujus, brangius butus sunku parduoti, dabar ne tas metas, kai žmonės nori imti tokią didelę paskolą. Aplink mus daug kaimynų pardavinėjo butus, kiti prašė ir 40 tūkst. Lt mažiau, tačiau niekas neperka. Manau, mums pasisekė parduoti tik dėl to, kad pirko šeima, kurioje vyras užsienietis“, – kalbėjo Diana.

Dugnas jau buvo

Dabar geras laikas pirkti, dėl krizės sumažėjo palūkanos, yra didelis būstų pasirinkimas. Drastiško pigimo nebebus. Negali butas Klaipėdoje kainuoti 50 tūkst. Lt, nes net nauja ekonominės klasės mašina kainuoja apie 100 tūkst. Lt, – lygino L.Juozaitis.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ Vakarų regiono vadovas Linas Juozaitis teigė, kad šiuo metu rinkoje jaučiamas neaiškus laukimas. „Jau spalis buvo ramesnis. Nemanau, kad tam įtakos turi šildymo sezonas, tiesiog žmonės turi viltį, kad būstas dar pigs. Tačiau nemanau, kad taip bus, dugną pasiekėme jau prieš pusantrų metų“, – kalbėjo ekspertas. Anot jo, šiuo metu Klaipėdoje paklausiausi 2–3 kambarių nedideli butai.

Nors dauguma norėtų gyventi naujos statybos name, tačiau dėl kone dvigubai besiskiriančios kainos prioritetą skiria senam būstui, kurio kvadratinis metras kainuoja apie 2000 Lt. Populiariausia vieta, anot pašnekovo, aplink prekybos centrą „Akropolis“.

Bendrovės „West City“ vadovas Ruslanas Kakurinas neslėpė, kad žmonės teiraujasi, ar dėl krizės Europoje būstas gali dar pigti. „Kyla lengvai pesimistinių minčių, bet būstų kaina jau antri metai vienoda“, – sakė jis. 

Butus Gandrališkėse parduodančios bendrovės „Plienas“ rinkodaros ir pardavimų vadovė Irena Lūžienė teigė, kad pastaroji savaitė suteikia daug optimizmo. „Jei būtumėte paskambinusi prieš gerą savaitę, būčiau sakiusi, kad liūdna. Tačiau dabar jaučiame pagyvėjimą, skambina ir ateina tikrai rimtų žmonių, nes anksčiau paskambindavo tik norėdami palyginti kainas. Tačiau žmonės renkasi labai ilgai, apsisprendimo laikas, ar pirkti, yra neapsakomai ilgas. Kai pasiūlos daug, tai užtrunka, nes pirkėjai važinėja po visą Klaipėdą ir ieško. Pagrindinis „arkliukas“ yra kaina, visi pliusai – vidinis kiemelis, požeminė automobilio stovėjimo vieta, vaizdas į marias ir jūrą ir panašiai – yra nubraukti. Tiesiog pasakoma, duokite gerą kainą ir mes pirksime“, – sakė I.Lūžienė. Tačiau moteris neslėpė, kad prekyba būstu Klaipėdoje vargana. „Kai žmonės mato, kad Graikija beveik krato kojas, Ispanijai, Portugalijai, Italijai irgi ne kas, apima bendras nesaugumo jausmas“, – teigė bendrovės atstovė.

Perka daugiau

Bankų duomenimis, šiemet gyventojai drąsiau ėmė paskolas būstui įsigyti. „Swedbank“ Būsto finansavimo skyriaus vadovas Tomas Pulikas teigia, jog per šių metų trečią ketvirtį šalies bankų rinkoje pasirašyta apie 20 proc. daugiau būsto paskolų nei pernai.

Vadovo teigimu, jokių objektyvių aplinkybių nekilnojamojo turto kainų korekcijoms kol kas nematyti. „Tam tikruose nepaklausiuose segmentuose būstas gal ir gali šiek tiek atpigti, tuo tarpu patrauklaus būsto kainos gali netgi šiek tiek išaugti“, – teigė bankininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius