-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dažniausiai tikrinami deklaruotų laukų plotai

Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) duomenimis, visus metus vykdomų patikrų metu dažniausiai tikrinami deklaruotų laukų plotai, taip pat geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės (GAAB) reikalavimų laikymosi patikrinimai.
Karvė
Karvė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Nustačius pažeidimą, parama gali būti sumažinta, tačiau patikrų bijoti nereikėtų – patikra siekiama įsitikinti, ar paraiškose teisingai nurodyti duomenys  ir ar laikomasi įsipareigojimų, o ne nubausti.

Tikrinama ne mažiau nei 5 proc.

Patikrų sulaukti gali bet kuris ūkininkas ar kitas asmenuo, pateikęs paraišką gauti tiesiogines išmokas už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, atskirąsias tiesiogines išmokas už baltąjį cukrų ir paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos (KPP) priemones, mokamas už plotus 2010 metais.

Patikros yra rengiamos, kadangi pagal Europos Sąjungos ir Lietuvos nacionalinius teisės aktus reikalaujama, kad, prieš išmokant paramos lėšas, būtų patikrinta, ar pareiškėjai teisingai paraiškose nurodė duomenis ir kaip jie laikosi prisiimtų įsipareigojimų. Prieš išmokant paramos lėšas reikia patikrinti ne mažiau kaip 5 proc. paramos gavėjų. Jeigu pažeidimų skaičius didelis, didinamas ir tikrinimų skaičius bei tikrinama daugiau ūkių.

Mokama už dirbamą plotą

Vienas dažniausių neatitikimų, kuriuos pastebi patikras rengiantys NMA specialistai, yra kai pareiškėjas deklaruoja pagal nuosavybės dokumentuose nurodytą plotą, tačiau dirba ir prižiūri mažesnį. Pareiškėjai turėtų žinoti, kad tokiu atveju parama visada yra mokama už dirbamą plotą, o ne už nuosavybe valdomą plotą. Dažnai nustatomi GAAB reikalavimų pažeidimai, kai laiku nenušienaujamos pievos, neišvežamas šienas arba deklaruojami medžiais ir krūmais apaugę plotai. Pastaruoju metu labai dažnai nustatoma, kad pareiškėjai, prašantys paramos pagal priemonę „Išmokos ūkininkaujantiems vietovėse su kliūtimis, išskyrus kalnuotas vietoves“, deklaruoja pievas, o patikros metu randama ariama žemė visame lauke arba dalyje lauko arba atvirkščiai. Nustačius tokius atvejus tai laikoma tyčiniu pažeidimu ir taikomos sankcijos.

Atsitiktinės, užsakomosios ar pagal riziką

Patikrai žemdirbiai gali būti atrenkami atsitiktinės atrankos ir rizikos analizės būdais. Atsitiktinės atrankos būdu sistema atsitiktinai parenka, kokios paraiškos duomenis tikrinti. Rizikos analizės būdu yra nustatomi rizikos kriterijai. Peržiūrėjus paraiškas, atrenkami kriterijus atitinkantys ūkininkai ir juos važiuojama tikrinti.

Dar viena iš patikrų rūšių – užsakomosios patikros, kurios gali būti paskirtos po administracinio sutikrinimo (sutikrinimo su įvairiose duomenų bazėse saugoma informacija), kuomet bendruoju pasitikėjimo linijos telefonu NMA gauna informaciją apie neprižiūrimus deklaruotus laukus ar kitus pažeidimus, pagal gautus individualius skundus.

Visais iškilusiais klausimais dėl patikrų pareiškėjai gali kreiptis informaciniu NMA trumpuoju numeriu 1841.

kpf logo naujausias

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius