Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl pažeidimų „Sodra“ neišmokėjo ligos pašalpų už beveik 250 tūkst. Lt

„Sodros“ specialistai per 2010 metų pirmą pusmetį patikrino daugiau nei 10 tūkst. apdraustų asmenų medicininius dokumentus, kurių pagrindu buvo skiriamos ligos pašalpos. Dėl įvairių pažeidimų neišmokėta ligos pašalpų beveik už 250 tūkst. Lt.
„Sodra“
„Sodra“ / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip teigiama išplatintame pranešime, per 2010 metų pirmą pusmetį dėl darbingumo patikrinimo buvo iškviesta beveik 18 tūkst. laikinai nedarbingais pripažintų asmenų. 50,7 proc. šių asmenų gydančio gydytojo pripažinti darbingais dar iki Gydytojų konsultacinės komisijos posėdžio. Apie 10 proc. pakviestų asmenų darbingais pripažįstami per posėdį.

Reaguojant į darbdavių prašymus patikrinti, ar pagrįstai išduoti arba tęsti nedarbingumo pažymėjimai jų darbuotojams, patikrinta daugiau nei 200 nedarbingumo pažymėjimų išdavimo atvejų, iš jų apie 35 proc. apdraustų asmenų gydytojų buvo pripažinti darbingais dar tikrinimo metu.

Dažniausiai darbdaviai prašo atlikti patikrinimą dėl darbuotojams išduotų nedarbingumo pažymėjimų pagrįstumo, kai nedarbingumo pažymėjimas jau yra baigtas. Tokiais atvejais tikrinti neefektyvu, nes galima patikrinti tik gydytojų įrašus asmens medicininiuose dokumentuose.

Gavus pranešimą apie įtariamai nepagrįstai išduotą nedarbingumo pažymėjimą ar informaciją apie laikinai nedarbingų asmenų išvykimą į užsienį, studijas (sesiją), atostogas ar panašiai, nustačius tokius „ligonius“, ligos pašalpa iš „Sodros“ biudžeto nemokama.

Per 2010 m. pirmąjį pusmetį atlikus patikrinimus bei vadovaujantis Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatais, neišmokėta ligos pašalpų beveik už 250 tūkst. Lt (1,6 tūkst. atvejų, daugiau nei 5 tūkst. darbo dienų). Dėl nustatytų elgesio taisyklių nedarbingumo metu pažeidimų iš ligos pašalpos gavėjų išieškota per 4 tūkst. Lt.

Per 2010 metų pirmą pusmetį iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų dėl įvairių pažeidimų išduodant bei tęsiant nedarbingumo pažymėjimus į „Sodros“ biudžetą susigrąžinta apie 61 tūkst. Lt nepagrįstai išmokėtų ligos pašalpų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius