-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl sėkmingo turizmo sezono auga Europos ekonomika ir daugėja darbo vietų

Nepaisant ekonomikos krizės, Europa išlieka vienu mėgstamiausių kelionės tikslų. Pirmąjį 2013 m. pusmetį užsienio turistų į Europą atvyko 5 proc. daugiau, o Vidurio ir Rytų Europoje tokių turistų padaugėjo net 9 proc., Pietų Europoje ir Europos Viduržemio jūros regione – 6 proc.)*. Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius Ispanija buvo labiausiai turistų lankoma šalis, po jos seka Italija, Prancūzija, Austrija, Vokietija, Graikija ir JK, tačiau turistų skaičius gerokai išaugo ir Rytų Europos šalyse, pavyzdžiui, Lietuvoje, Slovakijoje ir Latvijoje.
Trakų pilis
Trakų pilis / Trakų istorijos muziejaus nuotr.

Be to, Europos turizmo sektoriuje šiuo metu yra dešimtys tūkstančių darbo vietų – tai galėtų būti šiokia tokia paguoda daugiau nei 26 mln. dabar darbo neturinčių Europos gyventojų. Darbas turizmo sektoriuje itin patrauklus jaunimui, kurio nedarbo lygis yra 23,5 proc. (kai kuriuose regionuose nedarbas siekia net 50 proc.!). Nors turizmo sektoriuje yra laisvų darbo vietų, potencialiems darbdaviams Europoje dažnai sunku rasti kvalifikuotų darbuotojų. Siekdama padidinti užimtumą ir judumą turizmo sektoriuje, Europos Komisija įkūrė EURES– pirmąjį visos Europos darbo portalą, kuriame šiuo metu siūloma daug laisvų darbo vietų turizmo srityje. Netrukus portale bus galima ieškoti įvairesnę kvalikaciją turizmo srityje įgijusių darbuotojų.

Už pramonę ir verslumą atsakingas Europos Komisijos narys ir pirmininko pavaduotojas Antonio Tajani sakė: „Turizmui visada skyriau ypatingą dėmesį, nes šioje srityje dirba beveik 20 mln. žmonių ir ji yra susijusi su kitais svarbiais sektoriais, kaip antai kultūra, maistas, mada, statybos ir transportas. Ir toliau turėtume stengtis, kad Europos turizmo sektorius klestėtų. Mūsų vizų supaprastinimo iniciatyva, kuria siekiama pritraukti daugiau turistų iš besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių, yra puikus pavyzdys, kaip bendradarbiaudami galime pašalinti politikos ir administracines kliūtis ir skatinti ekonomikos augimą.“

Populiariausi Europos regionai

Iš Viduržemio jūros regiono šalių 2013 m. geriausi yra Ispanijos duomenys: šių metų sausio – liepos mėn. Ispanijoje apsilankė 34 mln. turistų, t. y. 4 proc. daugiau užsienio turistų nei praėjusiais metais1. Graikijoje turistų padaugėjo 9,2 proc. – per pirmuosius septynis šių metų mėnesius Graikiją aplankė apie 7 mln. turistų. Taip pat turistų skaičius išaugo Maltoje (+10 proc.) ir Portugalijoje (+8 proc.). Šiaurės Europos šalių rezultatai taip pat geri, tačiau kuklesni (+3 proc.), išskyrus Jungtinę Karalystę, kurioje turistų apsilankė 4 proc. daugiau nei pernai, kuomet Londone vyko 2012 m. vasaros olimpinės žaidynės. Vasarą Prancūzijoje apsilankė daugiau turistų iš užsienio, ir tai kompensavo mažesnį vietinių turistų skaičių.

Vidurio ir Rytų Europos „žvaigždės“ – Slovakija (+19 proc.), Latvija (+11 proc.) ir Lietuva (+9 proc.). Daug žadantys ir naujosios ES valstybės narės Kroatijos rezultatai. Palyginti su 2012 m. duomenimis, šioje šalyje turistų padaugėjo 5,4 proc. ir 3,3 proc. išaugo nakvynių skaičius. Vien rugpjūčio mėn. į Kroatiją atvyko 10 proc. daugiau turistų nei pernai. Ne tokie džiuginantys Kipro rezultatai – 2013 m. sausio – liepos mėn. turistų sumažėjo 5,8 proc.

Šie nauji PTO Pasaulio turizmo barometro duomenys ir nacionalinių turizmo ir statistikos biurų informacija patvirtina greitosios Eurobarometro apklausos Europiečių požiūris į turizmą (IP/13/200) rezultatus ir atitinka žiemos ir pavasariosezonų rodiklius, t. y. teigiamą turizmo sektoriaus tendenciją metų pradžioje.

Didėja ir Europos oro uostų užimtumas

Aviacijos sektoriaus tendencijos taip pat teigiamos: 2013 m., palyginti su praėjusiais metais, Europos maršrutai populiarėjo šiek tiek sparčiau. Pavyzdžiui, vasaros sezonu Graikijos pagrindiniame oro uoste nusileido beveik 2 mln. užsienio turistų – tai didžiulė paskata šiai Viduržemio jūros regiono šaliai, kuriai turizmo sektorius yra labai svarbus siekiant įveikti ekonomikos krizę. Maltos oro uostui vienas mėnuo taip pat buvo sėkmingesnis nei bet kada: vien rugpjūčio mėn. šios salos tarptautiniame oro uoste aptarnauta 500 000 keleivių.

Siekiant pritraukti dar daugiau turistų, ateityje bus supaprastintas vizų režimas

Siekdama toliau plėtoti Europos turizmo potencialą, Europos Komisija ketina iki šių metų pabaigos peržiūrėti Vizų kodeksą. Turėtų būti supaprastintos ir palengvintos vizų išdavimo procedūros, ypač turistams iš besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių, kaip antai iš Kinijos ir Rusijos, ir kartu užtikrintas tinkamas saugumo lygis ES. Per pastaruosius ketverius metus Rusijos ir Kinijos turistų ES padvigubėjo. Sparčiai didėja ir Indijos turistų srautai. Vis dėlto dar daug keliautojų iš ES nepriklausančių šalių, nusprendusių atostogauti Europoje, susiduria su kliūtimis dėl vizų. Naująja iniciatyva siekiama panaikinti griozdišką vizų išdavimo procedūrą ir pritraukti dar daugiau užsienio turistų į Europos kalnus, miestus ir paplūdimius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius