-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dirbau ir užsienyje, ir Lietuvoje – kas mokės man pensiją?

Per daugiau nei 30 metų nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo gyventojų skaičius dėl emigracijos sumažėjo puse milijono. Dalis gyventojų, padirbę ir pagyvenę svetur, sugrįžta – pastaraisiais metais tokių yra vis daugiau. Tad, jei dirbote ir Lietuvoje, ir užsienyje, kaip apskaičiuojamas darbo stažas ir kas jums mokės pensiją?
Pensija
Pensija / „Shutterstock“ nuotr. 15min koliažas

Nuo 2004 metų iš Lietuvos išvyko daugiau nei 744 tūkst. gyventojų, o atvyko 438 tūkst. asmenų, tame tarpe ir užsieniečių, skelbia internetinė svetainė „Migracija skaičiais“, remdamasi Valstybės duomenų agentūros statistika.

Nors nuo įstojimo į Europos Sąjunga Lietuva stebėjo didelę migracijos bangą, pastaraisiais metais į Lietuvą sugrįžta daugiau gyventojų negu išvyksta. Štai pernai gyventi į Lietuvą iš užsienio sugrįžo 16,7 tūkst. tautiečių, o išvyko – 10,3 tūkst., t.y. 3 tūkst. mažiau nei prieš metus, rodo Valstybės duomenų agentūros duomenys.

Gyventi į Lietuvą grįžtantiems gyventojams, kurį laiką dirbusiems kitose šalyse, kyla ne vienas klausimas dėl būsimos pensijos – kaip bus skaičiuojamas stažas, jei dirbta ir Lietuvoje, ir užsienyje, kuri šalis mokės pensiją, ką daryti, jei skiriasi pensijinis amžius Lietuvoje ir kitoje valstybėje, kur dirbai?

15min į šiuos klausimus ir paieškojo atsakymų.

ES šalyse stažas sumuojamas

Kaip nurodoma „Renkuosi Lietuvą“ tinklalapyje, jeigu dirbote vienoje iš Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės šalių, Jungtinėje Karalystėje ar Šveicarijoje, jūsų sukauptas darbo stažas niekur nedings ir bus įskaičiuojamas į stažą, turėtą Lietuvoje.

Tokiu būdu bus nustatyta, ar bendrai visose šalyse, kur dirbote, sukaupto stažo pakanka ir turite teisę gauti pensiją.

„Asmeniui, įgijusiam stažo daugiau nei vienoje valstybėje narėje, kiekviena valstybė skiria ir moka pensiją už toje valstybėje įgytą stažą vadovaudamasi savo nacionaline teise, nepaisant to, kurioje valstybėje tas asmuo gyvena“, – rašoma „Sodros“ tinklalapyje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilnius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilnius

Tiesa, socialinio draudimo išmoka asmeniui gali būti neskiriama, jei bendra socialinio draudimo laikotarpių trukmė toje šalyje mažesnė nei vieneri metai.

Beje, Lietuvoje skiriamai pensijos daliai, jei dirbta ir svetur, kitoje užsienio valstybėje uždirbtos pajamos reikšmės neturi. Pensija bus skaičiuojama pagal Lietuvoje gautas pajamas, nuo kurių buvo įmokėtos ar turėjo būti įmokėtos valstybinio socialinio pensijų draudimo įmokos, pabrėžia „Sodra“.

„Sodra“ taip pat primena, kad socialinio draudimo įmokas reikia mokėti toje šalyje, kurioje dirbate. Tad išvykstant iš Lietuvos gyventi į užsienį reikia deklaruoti savo išvykimą Gyventojų registre, antraip ir Lietuvoje bus skaičiuojamos privalomojo sveikatos draudimo įmokos. Jų nesumokėjus susidarys skola valstybei, už kurią bus skaičiuojami delspinigiai. Apie tai neseniai rašė ir 15min.

PLAČIAU SKAITYKITE: „Sodra“ iš užsienyje dirbančios lietuvės netikėtai nuskaitė 524 eurus: paaiškino, kodėl taip pasielgė

Ką daryti, jei dirbote trečiojoje šalyje

Kas nutiks, jei dirbote kitoje valstybėje, nei ES ir kitos nurodytos prieš tai? „Sodra“ informuoja, kad Lietuva yra sudariusi dvišales tarptautines sutartis dėl socialinės apsaugos su Rusija, Baltarusija, Moldova, Ukraina ir Kanada.

Jose numatyta, kaip apskaičiuojamas stažas pensijai gauti, kaip skiriamos ir mokamos atskirų rūšių pensijos šių šalių piliečiams.

Pavyzdžiui, pagal sutartis su Baltarusija ir Ukraina pensijos skiriamos asmeniui, turinčiam abiejų valstybių teritorijoje įgytą stažą -kiekviena valstybė skiria pensiją už savo teritorijoje įgytą stažą. O darbo stažas sumuojamas, jei asmuo neturi teisės į pensiją, nes abiejose sutartį pasirašiusiose valstybėse ar vienoje iš jų neįgijo reikalaujamo stažo, tuomet įvertinamas abiejose valstybėse įgytas stažas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjorai
Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjorai

O jei dirbote valstybėje su kuria Lietuva neturi tarptautinės sutarties ir joje nėra taikoma ES teisė, tokiu atveju Lietuvoje jums pensija galės būti skirta tik tuomet, jei turite darbo Lietuvoje minimalų stažą atitinkamos rūšies pensijai gauti – pavyzdžiui, 15 metų stažą senatvės pensijai gauti.

Ką daryti, jei šalyse skiriasi senatvės pensijos amžius?

Jei Lietuvoje ir kitose ES, EEE valstybėse, Jungtinėje Karalystėje ar Šveicarijoje senatvės pensijos amžius skiriasi, senatvės pensija bus paskirta toje valstybėje, kurioje jums suėjo senatvės amžius, pagal joje galiojančius teisės aktus, informuoja „Sodra“.

„Jei anksčiau ar vėliau sukankate senatvės pensijos amžių pagal kitos valstybės, kurioje turite įgijęs senatvės pensijos stažo, teisę, dėl pensijos skyrimo reikia kreiptis į savo gyvenamosios valstybės kompetentingą įstaigą“, – rašo „Sodra“.

Nuo šių metų sausio vyrų pensinis amžius pailgėjo 2 mėn. – iki 64 metų 8 mėn., tad į pensiją šiemet gali išeiti gimę 1959 m. liepos 1 d. – 1960 m. balandžio 30 d. ir vyresni.

O štai moterų pensinis amžius pailgėjo 4 mėn. – iki 64 metų 4 mėn. Į pensiją gali išeiti 1960 m. sausio 1 d. – 1960 m. rugpjūčio 31 d. gimusios ir vyresnės.

Lietuvoje senatvės pensijos amžius bus palaipsniui didinamas, kol 2026 metais pasieks 65 metų ribą ir moterims, ir vyrams.

Jei Lietuvoje gaunate pensiją, bet išvykstate gyventi į užsienį?

ES, EEE valstybėse, Jungtinėje Karalystėje ir Šveicarijoje gyvenantiems asmenims, taikomas išmokų eksporto principas. Tai reiškia, kad žmogui persikėlus iš vienos minėtų valstybių į kitą, pensijos mokėjimą jam tęsia pensiją paskyrusi valstybė.

Tad jeigu pensininkas išvyksta gyventi iš Lietuvos į vieną iš minėtų valstybių, pensijos mokėjimą jam tęsia „Sodros“ Vilniaus skyrius, rašoma „Sodros“ tinklalapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius