-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonominio šnipinėjimo išvargintas Vašingtonas ruošia sankcijas Kinijai

JAV prezidento Baracko Obamos administracija kuria precedento neturintį ekonominių sankcijų paketą Kinijos įmonėms ir asmenims, kurie labiausiai pasipelnė iš kibernetinių atakų, kurių metu buvo sužinotos vertingos JAV prekybinės paslaptys, rašo naujienų svetainė washingtonpost.com.
JAV ir Kinijos prezidentų spaudos konferencija Pekine
JAV ir Kinijos prezidentų spaudos konferencija Pekine / „Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr.

Vašingtonas dar nenusprendė dėl tikslaus sankcijų įvedimo laiko, tačiau tikėtina, kad jos bus įgyvendintos per ateinančias dvi savaites. Toks JAV vyriausybės žingsnis būtų atsakas pastaruoju metu ypač suaktyvėjusiems Kinijos programišiams.

Spėjama, kad šis JAV sprendimas gali būti įgyvendintas ir taip tvyrant įtampai tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas rugsėjį planuoja atvykti į Vašingtoną savo pirmojo oficialaus vizito.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas rugsėjį planuoja atvykti į Vašingtoną savo pirmojo oficialaus vizito.

Šiuo metu Kinijos ir JAV santykius temdo Pekino sprendimas devalvuoti savo nacionalinę valiutą, prasidėjus chaosui šalies akcijų biržose, ir dėl sprendimo Pietų Kinijos jūroje supilti dirbtines salas, kurios galimai bus naudojamos kariniams tikslams.

Balandžio mėnesį JAV prezidentas B.Obama pasirašė įsaką, pagal kurį galima įvesti įvairaus pobūdžio sankcijas fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie prisidėjo prie kibernetinio šnipinėjimo komerciniais tikslais ir kitų žalingų veiksmų.

Nors Kinija ir nėra vienintelė šalis, kuri ekonominiam šnipinėjimui pasitelkia programišius, tačiau ji tai daro aktyviausiai.

Liepos mėnesį JAV Federalinis tyrimų biuras paskelbė, kad per praėjusius metu kibernetinio šnipinėjimo atvejų skaičius išaugo 53 proc., o už didžiąją šio rodiklio augimo dalį atsakinga Kinija.

Vienas iš Baltųjų rūmų atstovų teigė, kad planuojamos įvesti sankcijos nusiųs du signalus.

„Nusiųs signalą Pekinui, kad JAV valstybės administracija kovos prieš ekonominį šnipinėjimą, ir taip pat nusiųs signalą privačiam sektoriui, kad mes esame jo pusėje. Kinijai bus pasakyta, kad gana yra gana“, – sakė jis.

2014 m. gegužę B.Obamos administracija pareiškė kaltinimus dėl ekonominio šnipinėjimo penkiems Kinijos kariuomenės atstovams, kurie esą įsilaužė į kelių didžiųjų JAV įmonių kompiuterines sistemas.

2014 m. gegužę B.Obamos administracija pareiškė kaltinimus dėl ekonominio šnipinėjimo penkiems Kinijos kariuomenės atstovams, kurie įsilaužė į kelių didžiųjų JAV įmonių kompiuterines sistemas.

Nors Vašingtone kai kurie politikai baiminasi, kad po sankcijų įvedimo Kinija gali pradėti diskriminuoti JAV įmones arba užšaldyti jų pasirašytas sutartis, sankcijų rėmėjai primena, kad Pekinas jau ilgą laiką diskriminuoja įvairias vakariečių įmones.

JAV prezidento administracija planuoja iškelti Kinijos kibernetinio šnipinėjimo problemą artėjančiame dvišaliame B.Obamos ir X.Jinpingo susitikime.

Vašingtonas skelbia, kad kibernetinis saugumas yra viena iš prioritetinių sričių dvišaliuose JAV ir Kinijos santykiuose.

Buvęs Kinijos ambasados Vašingtone darbuotojas Ruanas Zongze savo ruožtu teigia, kad atskirti ekonominio šnipinėjimo nuo politinio kibernetinėje erdvėje beveik neįmanoma.

„Iš tiesų labai sunku atskirti vieną nuo kito“, – sakė R.Zongze.

„Visada bus sričių, kur bendradarbiausime ir turėsime nesutarimų tuo pačiu metu. Tokia yra santykių realybė. Ekonominis šnipinėjimas ir kibernetinio saugumo problemos tebebus dirgikliai šiuose dvišaliuose santykiuose“, – sakė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius