-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros biržoje nusistovėjo mažesnės nei prognozuota kainos

Sausio 1-ąją pradėjusi veikti elektros birža „Baltpool“ paneigė skeptikų prognozes, kad energijos kainos taps nevaldomos – besibaigiančio sausio rezultatai rodo, kad konkurencija tarp elektros tiekėjų ir laisvosios rinkos pranašumai pasiteisino.
Elektros laidai
Elektros laidai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Iš tiesų daugelis tikėjosi aukštesnių kainų. Netgi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija prognozavo didesnes kainas nei yra dabar“, – interviu savaitraščiui „Ekstra“ sakė „Baltpool“ Aptarnavimo skyriaus vadovas Valdas Jurkevičius.

Anot jo, biržoje šiuo metu realiai elektra prekiauja apie 12 įmonių, biržoje siūlančių pirkti ir estiškos, ir latviškos, ir rusiškos, ir baltarusiškos elektros energijos. V.Jurkevičiaus teigimu, šiuo metu linkstama pirkti elektrą biržoje „Baltpool“ ir parduoti Skandinavijoje „Nord Pool“.

„Jeigu pas mus būtų didesnės kainos nei Skandinavijoje, elektros prekyba vyktų kita kryptimi nei dabar. Akivaizdu, kad Skandinavijoje esančios kainos turi įtaką mūsiškėms elektros kainoms. Taigi iš jų prognozuojamų kainų galime spėti, kas mūsų laukia ateityje“, – sakė V.Jurkevičius.

Jo teigimu, elektros biržos kainos priklauso ir nuo sezoniškumo, nes žiemą elektros poreikis yra didesnis, o vasarą – mažesnis.

„Kai latvių hidroelektrinės turi daugiau darbo Latvijoje, atsiranda perteklius, kurį reikia parduoti. O tai numuša kainą. Ir atvirkščiai, jei Skandinavijoje dideli šalčiai, pas juos padidėja elektros poreikis, tai savaip veikia ir kainą“, – teigė „Baltpool“ atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius