Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES finansų ministrai vis dar nesutaria dėl bankų sąjungos

Europos Sąjungos (ES) finansų ministrai antradienį susitarė dėl žlungančių bankų uždarymui skirtos programos pakeitimų. Taip siekiama rasti kompromisą su Europos Parlamentu, kuris nepritaria jų anksčiau pateiktam planui.
Graffiti prie Europos Centrinio Banko būstinės Frankfurte
Graffiti prie Europos Centrinio Banko būstinės Frankfurte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau už vidaus rinką atsakingas ES Komisijos narys Michelis Barnier pareiškė, jog po vakarykščių derybų valstybių narių ir Parlamento nuomonės išliko „labai skirtingos“.

Europos centrinis bankas įspėjo, jog nepriėmus sprendimo, bus sutrikdytos pastangos kovoti su finansų rinkų susiskaidymu.

Ministrai pateikė mažai informacijos apie naujus pasiūlymus, kuriuos ES pirmininkaujanti Graikija trečiadienį aptars derybose su Parlamentu ir Europos Komisija.

„Intensyvių diskusijų metu mes nustatėme, kuriuos punktus pirmininkaujanti šalis gali pateikti Parlamentui“, – sakė Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble.

„Akivaizdu, jog negalime sutikti su visais Parlamento siūlomais punktais, tačiau esame pasirengę rasti sprendimus“, – pridūrė jis.

Derybose dalyvaujantys ministrai išreiškė atsargų optimizmą, jog jau pasiektas šioks toks progresas, ir pabrėžė, kad susitarimą reikia pasiekti dar iki gegužę vyksiančių Parlamento rinkimų. Jei šio tvarkaraščio nebus laikomasi, planai gali būti atidėti iki metų pabaigos, kai bus išrinkti nauji ES vadovai, kurie vėl imsis spręsti šio klausimo.

„Dabar yra laikas užbaigti derybas. Liko išspręsti tik kelis klausimus, tačiau jie yra labai techniniai“, – sakė Prancūzijos finansų ministras Pierre'as Moscovicius ir pridūrė, jog labai svarbu laikytis grafiko.

Derybose dalyvaujantys ministrai išreiškė atsargų optimizmą, jog jau pasiektas šioks toks progresas, ir pabrėžė, kad susitarimą reikia pasiekti dar iki gegužę vyksiančių Parlamento rinkimų

Vieni sudėtingiausių klausimų derybose buvo, kaip priimti sprendimus dėl bankų pertvarkymo, kaip greitai įsteigti bendrą fondą, kurio lėšomis būtų padengtos bankų gelbėjimo arba uždarymo išlaidos, ir kaip užtikrinti fondo likvidumą.

Europos centrinis bankas (ECB) įspėjo, jog nepriėmus projekto dėl bankų uždarymo, bus sutrikdytos pastangos kovoti su finansų rinkų susiskaidymu. Jis taip pat įspėjo, jog euro zona negali ir toliau priklausyti nuo nacionalinių sistemų, kai reikia rūpintis žlungančių bankų išlaidomis.

Banko viceprezidentas Vitoras Constancio teigė, jog nesukūrus Bendro pertvarkymo mechanizmo (angl. Single Resolution Mechanism – SRM), „būtų pakenkta finansų rinkų susiskaidymo koregavimui Europoje“.

Pasak finansų ministrų, jie susitarė dėl kelių klausimų: priimtas sprendimas, kad naujasis fondas galės skolintis finansų rinkose, taip pat susitarta kaip padalinti teisės aktą į dvi dalis: viena jų būtų įtraukta į ES įstatymus, o kita liktų sutartyje tarp dalyvaujančių šalių.

Parlamentas turi patvirtinti du pagrindinius punktus, kad įsigaliotų bankų sąjunga. Pirma, reikia nustatyti, kas priims sprendimą ir kaip uždaryti žlungantį banką. Antra – teisinis statusas ir dešimties metų laikotarpis, kurio metu bus padengtos išlaidos naudojant „pertvarkymo“ fondo lėšas.

Praėjus keliems sudėtingų derybų mėnesiams, ES vadovai gruodį susitarė dėl SRM, padėsiančio saugiai ir tvarkingai uždaryti sunkumų slegiamus bankus ir išvengti skolų krizės pasikartojimo.

SRM veiks kartu su naująja programa, kurią vykdo Europos centrinis bankas (ECB) ir kuri nuo lapkričio mėnesio stebės 130 didžiausių euro zonos bankų.

Banko uždarymas yra brangus ir politiškai atsakingas žingsnis, todėl ES vadovai susitarė dėl sprendimų priėmimo struktūros, kuri suteikė jiems paskutinį žodį ir sumažino Europos Komisijos vaidmenį.

Parlamentas turi patvirtinti du pagrindinius punktus, kad įsigaliotų bankų sąjunga. Pirma, reikia nustatyti, kas priims sprendimą ir kaip uždaryti žlungantį banką. Antra – teisinis statusas ir dešimties metų laikotarpis, kurio metu bus padengtos išlaidos naudojant „pertvarkymo“ fondo lėšas.

Parlamentas šiam pasiūlymui nepritarė ir praėjusią savaitę įspėjo, jog negali sutikti su formule, leidžiančia „politinės galios žaidimus“, kai banko uždarymas turi būti greitas ir veiksmingas.

Parlamentas taip pat mano, jog planuojamas fondas, kuriame bus bankų surinktos lėšos, yra pernelyg sudėtingas, o uždarymo laikotarpis – per ilgas.

Taip pat fondas būtų steigiamas remiantis valstybių narių susitarimu, o ne vadovaujantis ES taisyklėmis – taip Parlamentas negalėtų dalyvauti procese.

Neseniai vykusio balsavimo Parlamente metu šie pasiūlymai buvo atmesti kaip „pernelyg sudėtingas ir politinis sprendimų priėmimo dėl bankų uždarymo procesas“.

Bankų sąjunga laikoma būtina finansų sistemos stabilizavimui ir euro zonos, kurios sunkumų slegiami bankai vos nesužlugdė viso projekto, sutvirtinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius