Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES įspėjo Latviją dėl bankininkystės paslaugomis besinaudojančių užsieniečių

Europos Komisija trečiadienį įspėjo Latviją imtis atsargumo priemonių dėl augančio bankininkystės sektoriaus disbalanso ir ragino atidžiau tikrinti šalyje banko sąskaitas turinčių užsienio gyventojų tapatybes.
Žmonės prie „Latvijas Krajbanka“ bankomato
Žmonės prie „Latvijas Krajbanka“ bankomato / Felicija Verzemniece/TVNET nuotr.

Savo antrojoje ataskaitoje nuo to laiko, kai šalis užbaigė 7,5 mlrd. eurų paramos programą, EK atkreipė dėmesį į didelę nerezidentų indėlių sumą Latvijos bankuose. Daugelis jų yra iš Rusijos ir kaimyninių šalių.

„Komisija ragina institucijas atidžiai sekti kokie finansų srautai yra pritraukiami, kur jie investuojami ir kokia yra užsienio bankų veikla vidaus rinkoje. Verslo, teisinė ir reguliavimo aplinka NVS šalyse dažnai yra silpna, todėl investicijas ir paskolas šiose šalyse reikia vertinti atsargiai“, – sakoma pranešime.

EK nuomone, Latvija turi sustiprinti teisėsaugos ir teisminių instituciją finansavimą ir personalą, kad būtų galima įveikti „sudėtingus ekonominius, finansinius, pinigų plovimo ir mokesčių vengimo nusikaltimus“.

Du Latvijos bankai, kuriuose buvo daug nerezidentų sąskaitų, „Parex“ ir „Krajbanka“ turėjo sunkumų dėl įtariamo didelio masto sukčiavimo, kurio laiku nepastebėjo Latvijos Finansų ir kapitalo rinkų komisija (FKTK).

FKTK duomenimis, 2012 metų trečiąjį ketvirtį nerezidentų indėliai 29 Latvijos bankuose sudarė beveik pusę visų indėlių, kurių suma siekė 12 mlrd. latų (apie 60 mlrd. eurų).

Nerezidentų indėliai Latvijos bankuose trečiąjį ketvirtį, palyginti su metais anksčiau, augo 19,7 proc., tuo tarpu rezidentų indėlių sumažėjo 4,5 procento.

Įstatymai, leidžiantys užsieniečiams, perkantiems brangų nekilnojamą turtą Latvijoje kreiptis dėl rezidento vizos, pritraukė šimtus investuotojų iš Rusijos ir kitų šalių.

Tik 37 proc. sąskaitas Latvijos bankuose turinčių nerezidentų yra iš Europos Sąjungos, iš kurių daugiau kaip penktadalis yra iš Kipro, nes rusai, kurie anksčiau turėjo sąskaitos šioje Viduržemio jūros saloje, perkelia lėšas į Latviją dėl Kipro ekonominių problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius