Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estai skolinasi daugiau nei lietuviai ar latviai

Lietuvai ir latviai dažniausiai skolinasi 1-2 tūkst. Lt, tuo metu kaimynų estų paskolos dažnai siekia 4-5 tūkst. Lt. Paskolas linkę imti jauni, išsilavinę ir nesusituokę žmonės, rodo „Bigbank“ analizuota klientų trijose Baltijos šalyse statistika.
Pinigai
Didžiausias paskolas iš Baltijos valstybių gyventojų renkasi estai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Banko „Bigbank“ duomenimis, tiek lietuviai, tiek latviai (apie 31 proc.) dažniausiai skolinasi 1-2 tūkst. litų. Estai – gerokai daugiau. Didžiausia dalis (17 proc.) vartojimo paskolas imančių estų skolinasi 4-5 tūkst. litų, 14 proc. – 9-10 tūkst. litų, kai tuo tarpu tokias sumas skolinasi tik 2,2 proc. lietuvių ir 1,8 proc. latvių.

Rolandas Norvilas, „Bigbank AS“ Lietuvos filialo vadovas, pastebi, kad tokie skolinimosi apimčių skirtumai yra nulemti klientų reikmių. 

„Žmonės, besikreipiantys vartojimo paskolos, vis dažniau apgalvoja savo finansinius veiksmus ir nebūtinai pasirenka maksimalias jiems galimas suteikti vartojimo paskolų sumas. Šioje srityje, beje, moterys būna atsargesnės už vyrus“, – sakė R.Norvilas.

Statistika  patvirtina ir tai, kad moterys atsakingiau vartojimo paskolas grąžina – tai laiku padaro 86 proc. moterų ir  80 proc. vyrų.

Lietuviai ir latviai dažniausiai paskolas ima 7-13 mėnesių, estai – 13-18 mėnesių laikotarpiui. Pasak R. Norvilo, lietuviai ir latviai dažniau skolinasi smulkesnėms reikmėms, o estai – ketindami įsigyti brangesnius pirkinius, pavyzdžiui, naują automobilį. Tai įrodo ir vidutinė paskolos suma, kuri Estijoje aukščiausia. 

Dažniausiai skolinasi jauni, išsilavinę ir nesusituokę klientai

Lietuvoje net 57 proc. vartojimo paskolų turi 18-30 metų asmenys, kai Latvijoje šiai amžiaus grupei tenka 27 proc. vartojimo paskolų, Estijoje – tik 16 proc. Latvijoje ir Estijoje daugiausiai pasiskolinę yra 40 – 55 metų amžiaus gyventojai – atitinkamai 33 ir 36 proc. Lietuvoje šiai amžiaus grupei tenka  26 proc. vartojimo paskolų. 

Lietuvoje ir Latvijoje dažniau paskolas ima vyrai iki 35 metų amžiaus ir moterys nuo 35 metų. Estijoje skirtumas tarp vyrų ir moterų išryškėja nuo 41 metų – tokio ir brandesnio amžiaus sulaukusios moterys skolinasi dažniau nei vyrai.

Lietuvoje dažniausiai iš visų Baltijos šalių vartojimo paskolas ima nevedę gyventojai,

„Bigbank AS“ Lietuvos filialo vadovas R. Norvilas nesistebi, kad jaunimas vartojimo paskolas ima dažniau nei vyresni asmenys.

„Gyvename intensyvaus vartojimo laikais, kai jauni žmonės, norėdami pritapti visuomenėje, jaučia spaudimą neišsiskirti iš savų bendraamžių, turėti tokį pat gerovės lygį kaip ir uždirbantys ar šiaip turintys aukštesnes pajamas, todėl jie ir sudaro didžiausią besiskolinančiųjų dalį“, – sako R. Norvilas. 

Vertinant pagal šeimyninę padėtį, Lietuvoje dažniausiai iš visų Baltijos šalių vartojimo paskolas ima nevedę gyventojai – jie sudaro net 46 proc., kai Latvijoje – 33 proc., Estijoje – 26 proc. Tarp vedusių ar ištekėjusių paskolų gavėjų pirmauja Latvija (44 proc.), Lietuvoje šis rodiklis siekia 39 proc., Estijoje –  42 proc. 

Didžiausia dalis gyventojų, imančių vartojimo paskolas Lietuvoje, turi aukštąjį išsilavinimą (36 proc.), o Latvijoje ir Estijoje – specialųjį (atitinkamai 36 proc. ir 40 proc.). 

Moterys ir vyrai skolinasi vienodai

Banko „Bigbank“ duomenimis, Latvijoje ir Estijoje vartojimo paskolas dažniau ima moterys (atitinkamai 54 ir 53 proc. visų klientų), Lietuvoje vyrai ir moterys vartojimui skolinasi vienodai. Visose trijose Baltijos šalyse kelionėms, mokslui, būsto remontui ar renovacijai dažniau skolinasi moterys nei vyrai. Pastarieji dažniau prisipažįsta, jog vartojimo paskolą ėmė verslui, nekilnojamam turtui ar vertybiniams popieriams įsigyti. Įdomus faktas – Latvijoje moterys daugiau nei tris kartus dažniau nei vyrai vartojimo paskolą ima būsto įsigijimui, įrengimui ar remontui.

Statybininkai, statybos, remontas. statybininkas
Skolinamasi ir remontui

Vartojimo paskolų ėmimo įpročių analizė atskleidžia, kad moterys skolinasi ir skolas grąžina atsakingiau – apie tai liudija ir mažesnės paskolų sumos, ir rečiau vėluojantys paskolų grąžinimai. Panašios tendencijos pastebimos ir analizuojant skirtumus tarp moterų bei vyrų investuojant pinigus: moterys labiau nerimauja dėl savo finansinės ateities ir mažiau rizikuoja. 

Lietuvoje daugiausiai skolinasi vilniečiai

Vertinant Lietuvos statistiką pagal regionus, daugiausiai vartojimo paskolų ima vilniečiai (25 proc.), gyvenantys Kauno regione – 11 proc., Klaipėdos – 7 proc.  

Kai kuriose savivaldybėse žymiai skiriasi vyrų ir moterų, imančių vartojimo paskolas, skaičius. Daugiau moterų paskolas ima Švenčionių, Ukmergės, Rokiškio, Druskininkų ir Palangos savivaldybėse, o vyrų daugiau Elektrėnų ir Kupiškio savivaldybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius