Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Euro zonos finansų ministrai aptarė Graikijos pažangą, su TVF nesusitarė

Euro zonos šalių finansų ministrai (Eurogrupė) pirmadienį vykusio susitikimo metu aptarė Graikijos vykdomų reformų eigą, tačiau nesugebėjo priimti sprendimų, kurie būtų leidę prie Atėnų kreditavimo prisijungti Tarptautiniam valiutos fondui.
Graikijos parlamentas, Atėnai
Graikijos parlamentas, Atėnai / Jurgitos Lapienytės nuotr.
Temos: 2 Euro zona Graikija

TVF prie pagalbos Graikijai plano prisijungs, kai tik tai taps įmanoma, sakoma po susitikimo išplatintame pranešime. Savo ruožtu Eurogrupės vadovas ir Nyderlandų finansų ministras Jeroenas Dijsselbloemas pripažino, kad šiemet tai nebeįvyks.

Kaip žinoma, TVF yra pasirengęs finansuoti Graikiją, jeigu tik iki priimtino lygio bus sumažinta šalies skolų našta, dabartinė pagalbos programa (jau trečioji) taps paskutine ir padės atkurti Graikijos finansinę nepriklausomybę.

Pirmadienį įvykusios susitikimo metu ministrai aptarė rinkinį priemonių, kurių turi imtis Graikija, įskaitant ir priemones darbo rinkoje, tačiau suderinti šių reformų su Atėnais kol kas nepavyko. Kol kas nėra aiškumo dėl biudžeto pertekliaus rodiklio, kurį Graikija turėtų pasiekti po 2018 metų. O Tarptautiniam valiutos fondui tai yra pagrindinis rodiklis, kurio pagrindu bus vertinamas šalies finansų sistemos atsparumas.

Šiuo metu Graikija žada vidutinėje perspektyvoje išlaikyti pirminį biudžeto perteklių 3,5 proc. BVP lygyje iki valstybės skolos palūkanų sumokėjimo. Vokietijoje manoma, kad vidutinė perspektyva turėtų reikšti „mažiausiai 10 metų“.

Savo ruožtu TVF ekspertai yra įsitikinę, kad Graikija nesugebės išlaikyti tokio biudžeto pertekliaus dešimt metų ir pataria remtis mažesniu rodikliu.

Pirmadienį Eurogrupė susitarė dėl Graikijos skolų naštos mažinimo priemonių, įskaitant ir ribinių palūkanų normų nustatymo tam tikroms paskoloms, kad ateityje sumažėtų šalies bendra skola.

Praėjusių metų liepą Graikija su tarptautiniais kreditoriais jau trečią kartą susitarė dėl 86 mlrd. eurų vertės finansinės pagalbos paketo, tačiau nedalyvaujant TVF. O Vokietijos ir Nyderlandų vyriausybės savo parlamentams pažadėjo neskirti Graikijai papildomų lėšų, jeigu TVF neatnaujins šalies kreditavimo. Tačiau susitarti iki šiol nepavyksta.

Nuo 2008 metų Graikijos BVP sumažėjo ketvirčiu, o nedarbo lygis jau daugiau nei penkerius metus laikosi virš 23 proc. ribos (tarp jaunimo šis rodiklis siekia beveik 50 proc.) Graikijos valstybės skola sudaro maždaug 330 mlrd. eurų (180 proc. BVP)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius