-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamentas patvirtino 2014–2020 metų biudžetą

Po ilgo ginčo su ES institucijomis dėl išlaidų mažinimo Europos Parlamentas antradienį patvirtino pirmąjį apkarpytą ilgalaikį Europos Sąjungos (ES) biudžetą 2014–2020 metams.
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Biudžetui pritarė dauguma iš 682 europarlamentarų, tarp jų – konservatoriai ir socialistai. Žalieji ir radikalūs kairieji balsavo prieš šį projektą, pagal kurį 908 mlrd. eurų skiriama mokėjimams ir 960 mlrd. eurų – įsipareigojimų vykdymui. Tai yra atitinkamai 3,7 proc. ir 3,5 proc. mažiau nei ankstesniame 2007–2013 metų biudžete.

Iš viso biudžetui pritarė 537 europarlamentarai, 126 jį atmetė, o 19 per balsavimą susilaikė.

Antradienio balsavimu baigėsi sunki kova, kurios metu biudžeto projektas buvo siuntinėjamas tarp taupymui nusiteikusių vyriausybių ir Europos Komisijos bei europarlamentarų, kurie norėjo daugiau pinigų ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui skatinti.

Balsavimas dėl septynerių metų biudžeto, oficialiai žinomo kaip Daugiametė finansinė programa, buvo atidėtas iki lapkričio 19 dienos, nes nebuvo išspręstas ginčas dėl 2014-ųjų biudžeto.

Antradienio balsavimu baigėsi sunki kova, kurios metu biudžeto projektas buvo siuntinėjamas tarp taupymui nusiteikusių vyriausybių ir Europos Komisijos bei europarlamentarų, kurie norėjo daugiau pinigų ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui skatinti.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas, vokiečių socialistas, sveikino balsavimo rezultatus ir sakė, kad tai sudarys sąlygas nuo sausio 1-osios laiku skirti ES lėšas.

„Tai reiškia, kad labai reikalingas ES lėšas galima investuoti į programas, pradedant kova su jaunimo nedarbu, parama ne taip gerai besilaikantiems ES regionams per struktūrinius fondus, ir baigiant labai reikalingu finansavimu tyrimams, plėtrai ir paramai žemės ūkiui“, – sakė jis.

D.Grybauskaitė: ES biudžetas – vienas svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo pasiekimų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė daugiamečio ES biudžeto patvirtinimą Europos Parlamente antradienį pavadino vienu iš svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo pasiekimų ir pabrėžė, kad šis žingsnis leis mažinti jaunimo nedarbą ir skatinti ekonomikos augimą.

„Sveikinu priėmus 2014–2020 m. ES biudžetą. Tai vienas iš svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo pasiekimų“, – sakė prezidentė BNS atsiųstame komentare.

D.Grybauskaitės teigimu, biudžeto patvirtinimas leis finansuoti priemones, kurios skirtos jaunimo nedarbui spręsti, inovacijoms ir strateginiams projektams, o tai padės skatinti Europos ekonomikos augimą.

Lietuvai iš ES biudžeto teks 44,48 mlrd. litų.

„Biudžeto patvirtinimas užtikrins, kad ES finansinė parama šalis nares pasieks laiku ir jau nuo kitų metų pradžios bus skirti pinigai svarbiausioms sritims – jaunimo nedarbo problemoms spręsti, inovacijoms ir strateginiams projektams įgyvendinti. Tai būtina Europos ekonomikos augimo ir konkurencingumo skatinimui“, – sakė prezidentė.

Lietuvai teko derinti biudžeto projektą tarp ES institucijų, nes šalis šių metų antrąjį pusmetį pirmininkauja ES Tarybai. D.Grybauskaitė 2004–2009 metais buvo už ES biudžetą atsakinga Europos Komisijos narė.

Biudžeto priėmimas ilgą laiką strigo, ES institucijoms nesutariant dėl išlaidų karpymo.

Lietuvai iš ES biudžeto teks 44,48 mlrd. litų. Prezidentės spaudos tarnybos BNS pateiktais duomenimis, lyginant su 2007–2013 metų laikotarpiu, parama Lietuvai auga apie 10 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius