-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fermento“ pardavimas – Lietuvos protų įvertinimas

JAV mokslinių technologijų verslo milžino „Thermo Fisher Scientific“ (TFS) sandoris dėl „Fermentas International“ grupės, kurios didžiausia įmonė yra lietuvių bendrovė „Fermentas“, įsigijimo yra vienas iš didžiausių kada nors su Lietuva susijusių įmonių pardavimo sandorių.
Viktoras Butkus
Viktoras Butkus / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Jis patenka į didžiausiųjų sandorių dešimtuką ir jame užima penktą vietą. Didesnė kaina mokėta tik už strategines energetikos ir telekomunikacijų bendroves. Amerikiečiai už pirkinį preliminariai yra pasiryžę pakloti 260 mln. JAV dolerių (apie 728 mln. litų).

Tiksli sandorio suma paaiškės gavus priežiūros institucijų leidimus ir pasirašius galutines sutartis dėl pardavimo. Sandorį tikimasi baigti šių metų trečią ketvirtį, penktadienį rašo „Verslo žinios“.

Kol negauti priežiūros institucijų leidimai, apie bendrus planus abiejų bendrovių atstovai kalba nenoriai. Tačiau amerikiečiai pripažįsta, kad ketina plėsti verslą Lietuvoje – tiek gamybą, tiek tiriamąją veiklą. Juos taip pat domina lietuvių protai, būtent jų žiniomis tikimasi didinti JAV koncerno vertę.

„Fermente“ mes įžvelgėme didelę gamybos patirtį, žinias ir galimybes. Čia gaminami labai sudėtingi produktai, kurie konkuruoja su geriausiais savo srityje pasaulyje. Be to, Lietuvoje yra aukščiausio lygio tyrimų centras, kuris padeda kurti tuos produktus, ir tai buvo vienais patraukliųjų „Fermento“ pusių“, – „Verslo žinioms“ aiškino (TFS) viceprezidentas Mitchellas Kennedy.

„Fermentas International“ valdybos pirmininkas Viktoras Butkus aiškino, kad bendrovę nuspręsta parduoti žvelgiant į ateitį: „Tai buvo ne sprendimas parduoti bendrovę, bet sprendimas dėl to, kokia bus „Fermento“ ateitis“.

Anot jo, įsiliejant į didelę tarptautinę grupę siekiama gauti reikalingų technologijų ir licencijų, kurias mažai bendrovei įsigyti sunku. Be to, pasaulyje ryški bendrovių telkimosi tendencija ir tokios mažos bendrovės kaip „Fermentas“ nyksta iš žemėlapio.

„Fermento“ akcininkai pasiūlymą pirkti bendrovę išsiuntė 24 bendrovėms, 14 iš jų susidomėjo.

„Su amerikiečiais derybos buvo sunkios – viskas užtruko beveik pusmetį“, – teigė V.Butkus.

Specialistai teigia, kad iš šio sandorio laimi ne tik parduodamos bendrovės akcininkai, bet ir Lietuva. Ji tampa svarbi aukštųjų technologijų sektoriaus žemėlapio dalis.

Amerikiečiai perka 100 proc. „Fermento“ akcijų iš 2007 metais į įmonę investavusio privataus kapitalo fondo „Summit Partners“ ir kitų akcininkų – esamų bei buvusių „Fermento“ darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius