-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministerija: atsiskaitymų grynaisiais ribojimas suduotų smūgį šešėlinei ekonomikai

Finansų ministerija parengė ir pateikė svarstyti suinteresuotoms institucijoms bei asocijuotoms verslo struktūroms teisės aktų projektus, kuriais juridinių ir fizinių asmenų tarpusavio atsiskaitymai grynaisiais pinigais apribojami 10 tūkst. litų. Taip pat nustatoma administracinė atsakomybė už nustatytos tvarkos pažeidimą, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Cigaretės
Kontrabanda / Panevėžio apskrities VPK nuotr.

„Siekiant mažinti šešėlinę ekonomiką, tikslinga teisiškai apriboti vieną iš jos egzistavimo sąlygų – atsiskaitymus grynaisiais pinigais“, – sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Projektai parengti, vykdant Vyriausybės nuolatinės Komisijos valstybės ekonominės bei finansinės kontrolės ir teisėsaugos institucijų bendradarbiavimui koordinuoti nutarimą bei atsižvelgus į Europos valstybėse taikomą praktiką.

Europos Komisija yra pabrėžusi, kad atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimas, greta kitų, laikytinas viena iš rekomenduotinų nacionalinių priemonių, mažinant šešėlinės ekonomikos dydį. Tokia praktika taikoma Latvijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Danijoje Slovakijoje, Italijoje ir kitose ES valstybėse. Jose leidžiamų operacijų grynaisiais pinigais vidurkis siekia tokį pat dydį, kokį siūloma nustatyti ir Lietuvoje – apie 10 tūkst. litų.

Tiek juridiniai asmenys nepatogumų dėl jos taikymo beveik nepajus, nes apie 95 proc. gyventojų atliekamų operacijų neviršija 10 tūkst. litų ribos, - aiškina finansų ministras.

„Prieš siūlydami šią priemonę, išanalizavome galimas pasekmes ir matome, kad tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys nepatogumų dėl jos taikymo beveik nepajus, nes apie 95 proc. gyventojų atliekamų operacijų neviršija 10 tūkst. litų ribos, o visos verslo įmonės turi einamąsias sąskaitas kredito įstaigose“, – sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Nenumatomos mokėjimų grynaisiais ribojimo išimtys kuriai nors fizinių ar juridinių asmenų daliai, kadangi tai pažeistų asmenų lygybės principą ir skatintų nesąžiningus asmenis ieškoti teisinių galimybių ribojimus apeiti. Todėl yra numatyta, kad, nepriklausomai nuo to, keliomis grynųjų pinigų operacijomis bus atsiskaitoma pagal tą patį sandorį, galutinė suma negalės viršyti 10 tūkst. litų.

Įteisinus atsiskaitymų grynaisiais pinigais apribojimą, ne tik sumažėtų prielaidos šešėlinei ekonomikai, bet skaidresni taptų sandoriai, efektyvesnė jų kontrolė, sumažėtų galimybės išvengti ar sumažinti mokestines prievoles, būtų sudarytos palankesnės sąlygos sąžiningai konkurencijai, užtikrinti saugesni asmenų tarpusavio atsiskaitymai.

Finansų ministerija pabrėžia, kad parengti projektai nėra galutiniai. Iš suinteresuotų institucijų gautos pastabos ir pasiūlymai bus įdėmiai nagrinėjami, o į argumentuotai pagrįstus – atsižvelgiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius