-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gegužę vartojimo prekės ir paslaugos atpigo 0,2 procento

Statistikos departamentas praneša, kad 2009 m. gegužės mėnesį, palyginti su balandžio mėnesiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 procento.
Mokesčiai
Pinigai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

2009 m. gegužės mėnesį bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 0,6 procento atpigę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 0,7 – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 1,1 – drabužiai ir avalynė bei 1,4 procento pabrangusios transporto grupės prekės ir paslaugos, 1,8 – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai.

Vartojimo prekių kainos 2009 m. gegužės mėnesį, palyginti su balandžiu, sumažėjo 0,1, paslaugų – 0,4 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 2,5 procento atpigęs pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 4,6 – vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos), 20,6 – kopūstai, 2,3 – sviestas, aliejus ir riebalai, 1,2 – vaisiai ir uogos, 1,9 – šokoladas ir kiti konditerijos gaminiai, 5,3 – ryžiai, 5,8 procento – kruopos bei 5 procentais pabrangusi kava, 27,1 – šakniavaisiai (morkos, burokėliai), 0,5 procento – virtos dešros ir dešrelės.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių bei paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 7,7 procento atpigusios suskystintos dujos maistui gaminti, 3,6 – kietasis kuras, 1,5 – būsto priežiūros ir remonto medžiagos bei paslaugos.

Drabužių ir avalynės grupėje dėl nuolaidų 2,2 procento atpigo avalynė, 0,7 – drabužiai. Audiniai drabužiams atpigo 0,6 procento, avalynės taisymo paslaugos – 0,2 procento.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtaką turėjo 5,5 procento pabrangęs benzinas, 3,0 – dyzeliniai degalai, 2,6 – suskystintos automobilių dujos, 1,3 – vietinio keleivinio automobilių transporto paslaugos. Nenauji lengvieji automobiliai atpigo 2,9, keleivinio oro transporto paslaugos – 5,2, vairavimo mokymo paslaugos – 2,9 procento.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių grupės kainų didėjimą lėmė 4,8 procento pabrangusios cigaretės. Stalo vynas pabrango 1,4, degtinė – 0,6 procento, Lietuvoje verdamas alus atpigo 0,5 procento.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos 2009 m. gegužės mėnesį, palyginti su balandžiu, bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 1,4 procento atpigusias atostogų išvykas, 0,6 – baldus, 0,3 – viešojo maitinimo paslaugas, 0,2 – farmacijos gaminius, 3,1 – pramogų paslaugas, 1,3 – namų ūkio tekstilę, 0,5 – namų ūkio valymo ir priežiūros priemones, 0,6 – duomenų apdorojimo įrenginius ir 0,9 procento pabrangusius namų ir sodo įrankius ir įrenginius, 0,6 – žaislus.

2009 m. gegužės mėnesį metinė infliacija (2009 m. gegužės mėn., palyginti su 2008 m. geguže) sudarė 5,2 procento. Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė 17,9 procento per dvylika mėnesių pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 13,4 – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, 17,3 – sveikatos priežiūros grupės prekės ir paslaugos, 3,6 procento – maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai bei 8,6 procento atpigę drabužiai ir avalynė.

Vartojimo prekės per metus pabrango 4,3, paslaugos – 8 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius