Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojai ruošiasi eurui: į bankus neša ir taupykles, ir banknotų ritinius

Lito dienos suskaičiuotos – mažiau nei po dviejų savaičių nacionaline Lietuvos valiuta taps euras. Nelaukdami sausio pirmosios, Lietuvos gyventojai skuba įnešti grynuosius pinigus į banko sąskaitas. Bankų skyrius pasiekia ir tikrose kojinėse laikyti pinigai, ir taupyklės ar net pinigų rulonėliai.
Litai
Gyventojai ruošiasi eurui: į bankus neša ir taupykles, ir pinigų rulonus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Dažniausiai klientai monetas iš taupyklių atsineša maišeliuose, bet buvo keli atvejai, kai moterys atėjo su savo taupyklėmis, t.y. atsinešė gražią kietą dėžutę nuo kvepalų, kuri ir buvo jos taupyklė. Kitas analogiškas atvejis, kai kosmetikos dėžutę atsinešė, kurią irgi naudojo kaip taupyklę“, – 15min.lt pasakojo SEB banko darbuotojai.

Tiek šio banko, tiek „Swedbank“ darbuotojai pastebi, kad pastaruoju metu smarkiai išaugo įnešamų grynųjų pinigų skaičius.

Įnešama daugiau pinigų

Linas Januševičius, SEB banko Verslo plėtros departamento direktorius, 15min.lt pasakojo, kad per gruodžio pirmąją pusę monetomis atnešta tiek, kiek per visą šių metų lapkritį – apie 450 tūkst. litų.

Per dvi savaites į SEB banką gyventojai atnešė monetų už 450 tūkst. Lt.

„Pastebime, kad gyventojai ir įmonės vis daugiau lėšų įneša naudodamiesi grynuosius priimančiais bankomatais”, – sakė jis.

Pavyzdžiui, palyginus šių metų lapkritį su 2013 metų lapkričiu, pastebima, kad gyventojų atliekamų operacijų skaičius išaugo 25 proc., o įneštos sumos išaugo 47 proc. Nuo vasaros vidurio (liepa–spalis) vidutiniškai per mėnesį įnešamos sumos auga po 5,5 proc. per mėnesį. Įmonių atliekamų operacijų naudojantis bankomatais skaičius išaugo 37 proc., o įneštos sumos išaugo 20 proc.

Augimą pastebi ir „Swedbank“. 

„Lygindami šių metų grynųjų pinigų įnešimo, naudojantis bankomatais, duomenis su 2013 metais matome akivaizdų augimą. Ruošdamiesi euro įvedimui gyventojai ir įmonės aktyviai įneša grynuosius į savo sąskaitas, tai ypač pasakytina apie antrąją metų pusę“, – sakė „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Pavyzdžiui, lapkritį grynųjų pinigų per bankomatus buvo įnešta 23 proc. daugiau nei prieš metus. 

„Žinoma, artėjantis euro įvedimas skatina žmones atidaryti ir taupykles, tad metalinių monetų keitimas taip pat yra pastebimai išaugęs“, – pasakojo S.Abraškevičius.

Neša dideles sumas

SEB banko atstovai pasakojo, kad kartą klientas atsinešė pluoštą banknotų, kurie buvo labai stipriai susukti į ritinėlį ir surišti.

Klientai atneša senojo pavyzdžio litų banknotus, kurie yra 1991/1993/1997 metų laidos, kurie buvo išimti iš apyvartos 2007 metais ar anksčiau.

„Matyt, laikyti šiame ritinėlyje daug metų surišti, nes visi ritinėlyje buvę banknotai niekaip negalėjo būti išlyginti, o keletas banknotų  beveik suskilę į kelias dalis buvo. Tokius susuktus ir priėmėme”, – pasakojo SEB atstovai. 

Be to, klientai atneša senojo pavyzdžio litų banknotus, kurie yra 1991/1993/1997 metų laidos, kurie buvo išimti iš apyvartos 2007 metais ar anksčiau.

„Neretas atvejis, kai žmonės atneša dideles sumas, dešimtis ir kartais net šimtą tūkstančių viršijančias sumas, kurias iš tiesų namie saugojo „kojinėse“ ar kitose vietose padėtus. Šias sumas žmonės pasideda į indėlio sąskaitą“, – pasakojo SEB atstovai.

Tuo metu „Swedbank“ pažymi, kad žmonės ne tik įneša grynuosius, bet jau ir skuba įsigyti eurų.

Perka brangiau

Sąskaitoje esantys litai euro įvedimo metu bus automatiškai oficialiu kursu ir nemokamai konvertuoti į eurus. Tačiau ir grynuosius į eurus galima bus išsikeisti nemokamai. Tačiau sausio pirmosios gyventojai nelaukia ir eurus perka jau dabar.

„Kai kurie gyventojai nelaukia euro įvedimo dienos, nuo kurios keitimui bus taikomas oficialus nustatytas keitimo kursas 1 euras = 3,45280 lito, ir eurus perka jau dabar už komercinį pirkimo/pardavimo kursą.

Šių metų lapkričio mėnesį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, eurų pardavimas mūsų banke išaugo daugiau nei 160 proc., o spalio mėnesį eurų pardavimo augimas sudarė daugiau nei 220 proc.“, – pasakojo S.Abraškevičius.

Eurą pasitinkant
Eurą pasitinkant

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius