-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į ką atkreipti dėmesį, kad paskola netaptų nepakeliama našta?

Vartojimo kreditas gali būti sprendimas, tačiau svarbu, kad neplanuotai susidūrus su problemomis jį grąžinti kreditas netaptų našta. Todėl prisiimant finansinius įsipareigojimus svarbu atkreipti dėmesį į kelis esminius saugios paskolos niuansus, kurie apima tiek paskolos išdavimo procesą, tiek jo mokėjimo laikotarpį.
Pinigai
Pinigai / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Paskola

Tiek mūsų praktika, tiek situacija rinkoje rodo, kad imdami paskolą vartotojai nėra pakankamai dėmesingi, – teigė D.Krinickienė.

„Provident Finansai“ rinkodaros vadovė Dovilė Krinickienė įvardija šešis paskolos kriterijus, kuriais vadovaudamasis paskolą planuojantis imti ar paėmęs žmogus minimalizuotų grėsmę pakliūti į skolų karuselę.

Tai delspinigių netaikymas vėluojant mokėti įmokas, aiškiai išdėstytos kredito sąlygos ir visi mokesčiai, griežto mokėjimo grafiko nebuvimas, galimybė kilus sunkumams paskolos grąžinimą atidėti be jokių papildomų mokesčių, išsami konsultacija apie suteiktą kreditą bei galimybė bet kada pasikonsultuoti su paskolos davėju.

Fotolia nuotr./Taupyklė
Fotolia nuotr./Taupyklė

„Visi šie kriterijai yra svarbūs, tačiau tiek mūsų praktika, tiek situacija rinkoje rodo, kad imdami paskolą vartotojai nėra pakankamai dėmesingi. Todėl atlikome visuomenės apklausą, kuria siekėme išsiaiškinti, kaip visgi patys vartotojai suvokia saugią paskolą“, – kalba kompanijos atstovė.

Delspinigių netaikymas – svarbiausia

Deja, apklausos parodė, kad tautiečiai skaityti sutarčių nėra linkę.

Respondentų buvo paprašyta reitinguoti išvardintus teiginius nurodant, kuris iš šešių teiginių labiausiai ir kuris mažiausiai asocijuojasi su saugia paskola. Visuomenės apklausa parodė, kad tautiečiams saugi paskola pirmiausia asocijuojasi su delspinigių netaikymu vėluojant mokėti paskolos įmokas. Būtent šis teiginys dažniausiai buvo žymimas pirmuoju numeriu.

„Pabrangęs vartojimo kreditas – ženklas, kad jo gavėjas galimai susidūrė su problemomis grąžinant paskolą. Dažniausiai paskolą brangina sutarties pratęsimas arba sąlygų keitimas.

Tokios situacijos būtų galima išvengti labiau domintis kredito sąlygomis, nes ne visais atvejais, susidūrus su sunkumais grąžinti paskolą, ji pabrangsta, – kalba rinkodaros vadovė. – Atidus paskolos sutarties skaitymas ir konsultavimasis su paskolos davėju užkerta kelią didesniems įsiskolinimams. Deja, dar ankstesnės apklausos parodė, kad tautiečiai skaityti sutarčių nėra linkę. Vadinasi, esant tokiems įpročiams dar svarbesnis vaidmuo tenka kredito davėjui.“

Mokėjimo grafikas – reikalingas

Mažiausiai su saugia paskola tautiečiams asocijuojasi teiginys apie griežto įmokų mokėjimo grafiko nebuvimą.

Apklausa parodė, kad ne mažiau svarbiais saugios paskolos kriterijais yra laikoma išsami konsultacija apie suteiktą kreditą bei galimybė kilus sunkumams paskolos grąžinimą atidėti be jokių papildomų mokesčių. Dažniausiai respondentai šiems teiginiams atitinkamai skyrė trečią ir ketvirtą vietas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurai

Mažiausiai su saugia paskola tautiečiams asocijuojasi teiginys apie griežto įmokų mokėjimo grafiko nebuvimą. „Toks reitingavimas leidžia daryti išvadą, kad žmonės supranta „įspraudimo į rėmus“ naudą ir jiems svarbu, kad būtų sudarytas įmokų mokėjimo grafikas.

Tačiau svarbu ir tai, kad paskolą paėmęs žmogus turėtų galimybę, pasitaręs su paskolos davėju, koreguoti mokėjimo dieną, jeigu laikinai susiduriama su sunkumais mokėti įmokas tiksliai pagal grafiką“, – dėmesį atkreipia Dovilė Krinickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius