-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Šimonytė: nedarbą mažins ES parama ir lengvatos darbdaviams

Sumažinti nedarbą Lietuvoje galima naudojant Europos Sąjungos teikiamą finansinę paramą, teigia finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Darbo vieta
Darbo vieta / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ministrė tikisi, kad darbdavių atleidimas nuo socialinio draudimo įmokų už tai, kad įdarbins žmones be darbo įgūdžių, ir kiti supaprastinimai darbo rinkoje rezultatų duos jau kitais metais, pirmadienį informuoja dienraštis „Lietuvos rytas“.

Manau, kad priimti Socialinio draudimo įstatymo pakeitimai, atpalaiduojantys darbdavį nuo socialinio draudimo įmokų, kai įdarbinami žmonės be darbo įgūdžių, ir kiti supaprastinimai anksčiau arba vėliau turėtų pradėti veikti. Tikiu, kad mes tai pamatysime jau kitais metais, – sakė I.Šimonytė.

I.Šimonytė taip tvirtino kasmečiame Pasaulio banko (PB) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) susitikime Vašingtone atsakydama į dienraščio klausimus.

„Manau, kad priimti Socialinio draudimo įstatymo pakeitimai, atpalaiduojantys darbdavį nuo socialinio draudimo įmokų, kai įdarbinami žmonės be darbo įgūdžių, ir kiti supaprastinimai anksčiau arba vėliau turėtų pradėti veikti. Tikiu, kad mes tai pamatysime jau kitais metais“, – sakė I.Šimonytė.

„Mūsų kelias – toliau naudotis Europos struktūrine parama, kad nedarbas Lietuvoje pradėtų mažėti. Šiuo metu eksportuotojai gali įdarbinti daugiau žmonių, tačiau nėra ramūs dėl ateities, todėl nenori prisiimti papildomų įsipareigojimų“, – sako ministrė.

I.Šimonytė teigė su PB atstovais aptarusi pensijų reformą.

„Pasaulio bankas mums galėtų padėti imantis pensijų reformos. Europoje dabar madinga kurti tokius fondus, kurie pritaikomi pagal žmonių gyvenimo ciklą. Lietuvoje dabar žmonės dažnai investuoja į fondą, kuris visiškai jiems netinka. Pavyzdžiui, jauni žmonės – į labai konservatyvius, o pagyvenę – į labai rizikingus fondus. Dėl to žmonės dažnai nukenčia, tad sistemai yra kur tobulėti“, – sakė ministrė.

Pasak jos, su PB taip pat tariamasi dėl valstybės turto valdymo: „Net ir atsiriboję nuo „Visuomio“ ar kitų konkrečių įmonių pavadinimų turime milžinišką bėdą: 20 proc. bendrojo vidaus produkto vertą turtą, kuris neduoda mokesčių mokėtojams jokios grąžos“, – aiškino I.Šimonytė.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas R.Šarkinas teigė, kad Lietuvai didelė grėsmė dėl to nekyla, nes mūsų valiuta susieta su euru: „Susiejimas ir kursas išliks iki pat euro įvedimo, todėl Lietuvai tai nėra aktualus klausimas. Aišku, jei euras būtų silpnesnis kitų valiutų atžvilgiu, būtų lengviau eksportuojant.“

TVF atstovai po kelių savaičių atvyks į Lietuvą vertinti fiskalinės politikos, ekonomikos ir ateities perspektyvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius