-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilja Laursas: lietuvis nepradeda verslo, nes bijo, kad kaimynas kojas išsuks

„Getjar“ įkūrėjas ir vadovas Ilja Laursas Pasaulio lietuvių ekonomikos forume (PLEF) teigė, kad pasaulyje maždaug pusė žmonių nori pradėti savo verslą. Tačiau užsieniečiai ryžtasi tą padaryti, tuo metu lietuvių nuosavas verslas dažnai ir lieka tik svajonė.
Ilja Laurs
Ilja Laursas

I.Lauro teigimu, pusė Lietuvos studentų norėtų pradėti savo verslą. Visgi pabandyti išdrįsta tik maždaug pusė norinčių. Tuo metu, pavyzdžiui, JAV, verslą pradeda beveik 80 proc. norinčiųjų.

„Svarbiausia verslo dalis yra noras. Bet Lietuvoje maždaug pusė atkrenta. Pavyzdžiui, kaimo gyventojas nori pradėti pardavinėti bulves, bet sako, kad negali, nes kaimynas esą jam kojas išsuks, nes jis taip pat pardavinėja bulves“, – teigė I.Laursas.

Dažniausiai verslą pradėti norintį jaunimą atbaido ne fizinė baimė. Jie bijo įvairių biurokratinių kliūčių, be to, pasak verslininko, jiems trūksta kai kurių bazinių žinių.

„Bazinės žinios apie viešuosius ryšius, rinkodarą – trūksta tokių žinių. Kodėl studentas nepradeda verslo? Pirmas atsakymas yra bijau – mokesčių, patikrinimų, nes gal jam pažįstamas sakė, kad sauga užgriūna, gaisrininkai ir t.t.“, – sakė I.Laursas.

Tačiau Lietuvoje verslą pradėti, pasak „Getjar“ vadovo, nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti. Jaunimas yra išsilavinęs, su įvairiomis technologijomis susipažinęs netgi geriau nei pažangiausios pasaulio tautos. „Visos prielaidos yra – verslus jaunimas, technologinės žinios, nišos, kur nėra konkurentų, infrastruktūra“, – dėstė verslininkas.

Visgi, pasak I.Laurso, esama ir nemažai problemų: „Kurie nori sukurti verslą, tikisi, kad jo tikslas yra uždirbti pelną. Ne, pasaulis praėjo tą etapą, šiuo metu verslo tikslas yra kurti ir didinti verslo vertę. Kai priimi tą bazinę tiesą, labai daug dalykų atsistoja į savo vietas. Amžina bėda – atlyginimai vokeliuose. Jei būtų didinama verslo vertė, jų nebūtų. Jei nedarai skaidrios buhalterijos, tavęs negalės nupirkti kita kompanija, negalėsi išeiti iš biržos, jei tavo verslas nebus skaidrus.“

I.Laursas išskyrė ir itin pažangią Lietuvos bankininkystės sistemą. Amerikiečiai esą džiaugiasi čekių skenavimo bankomatais, tuo metu Lietuvoje finansinėms operacijos atlikti jau seniai naudojama pažangiausia technologija.

„Tie, kurie naudojasi banko paslaugoms ne Lietuvoje, sutiks, kad bankininkystė Lietuvoje yra labai pažangi. Mes bankinę sistemą kūrėme nuo nulio. Iš karto pasiėmėm viską, kas geriausio. Tokiomis spragomis reikia pasinaudoti“, – pabrėžė verslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius