Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investavimo veteranas 108 metų Irvingas Kahnas karjerą Volstrite pradėjo 1929-aisiais

Jam jau 108 metai, tačiau jis vis dar aktyviai investuoja. Investuotojas veteranas Irvingas Kahnas savo karjerą Volstrite pradėjo dar 1929 metais, t.y. prieš Didžiąją krizę, ir iki šiol jis išlieka aktyvus žaidėjas finansų rinkose.
Irvingas Kahnas
Irvingas Kahnas / Kadras iš „Youtube“

I.Kahnas vadovavo daugeliui bendrovių ir šiuo metu yra vyriausias aktyvus investuotojas, be to, investicinės kompanijos „Kahn Brothers Group“ pirmininkas, CFA analitikas, kuris vienas iš pirmųjų laikė CFA (sertifikuoto finansų analitiko) egzaminą.

Investuotojas buvo vienas iš tų nedaugelio, kuris numatė 1929 metų krachą finansų rinkose. Tuomet jam pavyko beveik padvigubint savo investicinio portfelio vertę. Tiesa, vėliau pakeitė savo investavimo stilių, t.y. pradėjo orientuotis į ilgalaikį investavimą. I.Kahnas ėmė investuoti į bendroves, kurios turi didelį augimo potencialą.

Daugelis profesionalių investuotojų pabrėžia ilgalaikio požiūrio svarbą, bet tik nedaugelis gali apie tai kalbėti taip kompetentingai, kaip I.Kahnas. Leidinys „The Telegraph“ išskirtiniame interviu paprašė jo peržvelgti savo ilgą karjerą ir prisiminti esminius momentus, kurie paveikė jo kaip investuotojo strategiją.

Mano pirmosiomis dienomis akcijų rinkoje dominavo spekuliantai, kurie ieškojo greito papildomo uždarbio. Rimtas investicijas tuomet atliko tik keletas stambių institucijų, – pasakojo investuotojas.

„Mano pirmosiomis dienomis akcijų rinkoje dominavo spekuliantai, kurie ieškojo greito papildomo uždarbio. Rimtas investicijas tuomet atliko tik keletas stambių institucijų, kurios įsigijo gerai žinomų ir solidžių kompanijų akcijų ir obligacijų”, – savo pirmąsias dienas rinkoje prisiminė I.Kahnas.

Karštą 1929 metų vasarą spekuliaciniai veiksmai rinkoje kilstelėjo kainas į itin nepagrįstas aukštumas, tad investuotojas tuomet nusprendė, kad geriausias būdas uždirbti pinigų – laukti, kol bendrovių akcijų kainos kris, ir taip uždirbti.

„Vienas iš ryškiausių mano prisiminimų – tai pirmasis prekybos sandoris, t.y. kasybos bendrovės „Magma Copper“ akcijų „pašortinimas“ (uždirbama iš akcijų kritimo). Aš pasiskolinau pinigų iš teisininko, kuris buvo tikras, kad aš juos prarasiu, tačiau jis vis tiek man juos paskolino. Jis sakė, kad tik kvailys statytų prieš bulių rinką”, – prisiminė jis.

Tačiau 1929 metų rudenį Volstritą ištiko krachas, o I.Kahnas savo investicijas beveik padvigubino.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volstritas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volstritas

„Tai labai geras pavyzdys, kai itin didelis entuziazmas kompanijoje arba pramonėje paprastai yra didelio pavojaus ženklas”, – atkreipė dėmesį minimas investuotojas.

Jis pabrėžė, kad tuo metu buvusios krizės finansų rinkose padariniai labai skyrėsi nuo pastarosios krizės.

„Prie 1929 metų krizės kaip ir prie pastarosios prisidėjo nekilnojamojo turto burbulas, tačiau buvo ir labai daug skirtumų. Daug žmonių investavo skolintus pinigus, tad jų portfeliai buvo tiesiog nušluoti ir sunaikinti. Tuomet nebuvo jokios teisinės apsaugos. Mes neturėjome vertybinių popierių įstatymo.

Nors prieš pastarąjį krachą visi žinojo, kad sistema yra ydinga, tačiau bent jau buvo tam tikra apsauga. Trečiajame dešimtmetyje mes neturėjome nieko. Ir tuomet smogė depresija, buvo eilės prie duonos ir šeimos prarasdavo namus, pilnas Centrinis parkas buvo benamių, kurie neturėjo kur eiti” – prisiminė I.Kahnas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV birža „IntercontinentalExchange“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV birža „IntercontinentalExchange“

„Aš investavau konservatyviai. Kuklus gyvenimo būdas nekenkia” – sakė jis, pabrėždamas, jog po pirmosios sėkmės biržoje pakeitė savo investavimo stilių. Didžiausią įtaką padarė pažintis ir bendradarbiavimas su Benjaminu Grahamu – investavimo į vertę išradėju.

„Per praėjusio amžiaus ketvirtąjį dešimtmetį B.Grahamas ir kiti sukūrė vertybinių popierių analizės ir investavimo į vertę koncepciją ir nuo tada visą gyvenimą mano dėmesys buvo sutelktas į tai. Investavimas į vertę buvo paremtas analitiniu investavimu, t.y. priešprieša spekuliavimui”, – atkreipė dėmesį investuotojas veteranas.

Aš išmokau iš B.Grahamo, kad labai įdėmiai studijuojant finansines ataskaitas, galima surasti bendrovių akcijų, kur doleris parduodamas už penkiasdešimt centų, – pasakojo investuotojas.

B.Grahamas buvo Kolumbijos universiteto Niujorke dėstytojas, o Ikahnas dirbo jo asistentu. Tarp dėstytojo mokinių buvo ir investuotojas milijardierius Warrenas Buffettas.

Investavimo į vertę šalininkas B.Grahamas bandė apskaičiuoti tikrąją įmonės vertę, o akcijas pirkti tik tuomet, jei kaina rinkoje yra gerokai mažesnė.

„Didžiosios depresijos metu aš galėjau surasti akcijų, kuriomis buvo prekiaujama su nuolaida. Aš išmokau iš B.Grahamo, kad labai įdėmiai studijuojant finansines ataskaitas, galima surasti bendrovių akcijų, kur doleris parduodamas už penkiasdešimt centų. Jis tai pavadino saugumo riba, ir tai vis dar svarbiausia sąvoka, susijusi su rizika” – sakė I.Kahnas.

„Per pastarąjį krachą ir kitus išpardavimus, aš su sūnumi ieškojau gerų įmonių, kurių akcijos parduodamos su nuolaida ir kurios, jei jūs būsite kantrus, pakils į viršų. Jei rinka yra pervertinta, investuotojas turi būti pasirengęs laukti”, – atkreipė dėmesį jis.

„Visada yra gerų bendrovių, kurių akcijos būna pervertintos. Drausmingas investuotojas jų vengia. Kaip teisingai yra pasakęs W.Buffettas, geras investuotojas turi priešingą temperamentą tam, kuris dominuoja rinkoje. Per visus išpardavimus ir krachus orientavimasis į investavimą į vertę padėjo man išlaikyti ir auginti savo kapitalą. Investuotojai turi prisiminti, kad jų pirmasis darbas yra išsaugoti savo kapitalą. Po to, kai jie susitvarko su tuo, tuomet jie gali imtis antrojo darbo, t.y. kapitalo grąžos paieškos”, – pridėjo I.Kahnas.

Kalbėdamas apie dabartinę padėtį finansų rinkose, vyriausias pasaulyje aktyvus investuotojas teigė, kad jis vis dar randa keletą gerų investavimo galimybių.

„Aš galiu pasakyti, kad su sūnumi dabartinėje rinkoje randame labai nedaug vertės atvejų. Tai įprastai yra plačiai išplitusios spekuliacijos ženklas”, – sakė investuotojas.

„Niekas nežino, kada kils banga. Tie, kurie naudoja svertą, užsiima trumpalaike prekyba ir nusipirko aukštomis kainomis, nuolat praras kapitalo. Aš teikiu pirmenybę lėtumui ir stabilumui. Aš studijuoju bendrovių veiklą ir galvoju apie tai, kokią grąžą jų akcijos duos, tarkime, per ketverius ar penkerius metus. Jei akcijų kaina krenta, aš palaukiu, kol praeis audra, galbūt nuperku daugiau už mažesnę kainą”, – pridūrė jis.

Žmonės sako – pirk žemai, parduok aukštai, tačiau jūs to negalite daryti, jei sekate paskui bandą, – sakė I.Kahnas.

„Mes iš esmės ieškome vertės, kurios kiti nepastebėjo. Mūsų idėjos turi skirtis nuo vyraujančių vaizdų rinkoje. Kai investuotojai bėga, mes ieškome galimybių atlikti pagrįstus pirkimus, kurie bus vaisingi per daugelį metų. Mūsų pagrindinis tikslas visuomet buvo siekti pagrįstos grąžos per labai ilgą laikotarpį. Aš nežinau, kodėl kiti žiūri į trumpalaikį laikotarpį. Per savo gyvenimą aš investavau per dešimtmečius. Trumpalaikio pelno ieškojimas nepadeda šiam procesui”, – apie „Kahn Brothers Group“ investicinės kompanijos filosofiją kalbėjo I.Kahnas.

Jis patarė investuotojams nesielgti taip, kaip elgiasi dauguma: „Žmonės sako – pirk žemai, parduok aukštai, tačiau jūs to negalite daryti, jei sekate paskui bandą. Jūs privalote laikytis drausmės ir turite turėti aistros priešintis savo impulsams. Kai žmonės ateina į rinką, jie turi neteisingus instinktus. Jei tai pripažinsite, tuomet jūs galite atsispirti norui pirkti ralio metu ir parduoti nuosmukio.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius