-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 19 /15:08

Investuotojai Vyriausybės prašo šimto darbų: „Sodros“ lubos – pirmiausia

Užsienio investuotojus Lietuvoje vienijantis Investuotojų forumas Vyriausybei pateikė sąrašą su 100 pasiūlymų, kaip gerinti investicinę aplinką Lietuvoje – skaičius atkartoja Lietuvos valstybės atkūrimo šimto metų sukaktį. Investuotojai pasigenda „Sodros“ įmokų lubų, daugiau skrydžių į Vilnių, dėmesio imigracijai, mokesčiams, švietimui.
Rolandas Valiūnas
Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio susitikimas su Investuotojų forumo valdybos pirmininku Rolandu Valiūnu / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Palyginimui, pernai buvo pateikta 13 rekomendacijų, šiemet jų – 100.

Tarp „Top 10“ pasiūlymų „Sodros“ įmokų lubos, prilygstančios 4 vidutiniams darbo užmokesčiams (VDU), minimos pirmiausia. Jos esą leistų surinkti didesnes pajamas iš vartojimo ir kitų mokesčių, tai kompensuotų biudžeto netekimus.

Investuotojai pasigenda susisiekimo oro transportu tarp Vilniaus ir Svarbiausių Europos miestų darbo dienomis rytais ir vakarais. Jie vertina, kad Amsterdamo, Briuselio, Frankfurto, Helsinkio, Kopenhagos, Londono, Mančesterio ir kitų sostinių investuotojai turi potencialo investuoti Lietuvoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Valiūnas ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Valiūnas ir Saulius Skvernelis

Trečiu pasiūlymu investuotojai kvietė skatinti tautiečius grįžti iš emigracijos, taip pat pasiūlyti specialią „talentų vizą“ aukštos kvalifikacijos specialistams.

„Investors‘ Forum“ (Investuotojų forumo) valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas palygino, kad plotu panaši Airija pritraukia 52 kartus daugiau investicijų nei Lietuva.

„Mūsų duomenimis yra trys didžiausios problemos: darbo apmokestinimas arba vienai darbo vietai tenkanti mokesčių dalis, tada pasiekiamumas oro, ir trečioji – mūsų požiūris į migraciją. Ir čia kalbame labiausiai apie talentų migraciją“, – vardija R.Valiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Valiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Valiūnas

R.Valiūnas lygina, kad Lenkijoje, kurią visi laiko itin konservatyvia valstybe, jau dirba 1,5 mln. ukrainiečių, kai Lietuvoje jų yra apie 20 tūkstančių.

Anot Investuotojų forumo atstovo, „Sodros“ lubos turi būti realios – ne 12 VDU, o 5. Jis siūlo Vyriausybei tokias lubas pradėti taikyti bent naujai sukuriamoms darbo vietoms, tai esą pritrauktų įmones investuoti ir mokėti didelius atlyginimus.

Investuotojai taip pat kvietė gerinti viešojo sektoriaus paslaugų kokybę ir darbo užmokesčius viešojo sektoriaus tarnautojams, kurie didintų darbo efektyvumą. Dalį stambių valstybės valdomų įmonių akcijų siūloma kotiruoti biržoje.

ES lėšas investuotojai dėliotų pagal prioritetą, ir didžiausias, anot jų – Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos socialinė ir ekonominė aplinka. Investuotojai norėtų ir tikslinių priemonių finansavimo investicijų pritraukimui, švietimo reformos, geresnio teisinio reguliavimo ir kovos su šešėline ekonomika.

R.Valiūnas patikino, kad jei Vyriausybė įgyvendintų bent 7-8 pasiūlymus, po kelių metų gyventojai būtų „laimingi“.

„Lietuvos vidutinis darbo užmokestis yra 2,5 karto mažesnis nei ES vidurkis. Tą labai siejame su investicine aplinka“, – sako R.Valiūnas ir patikina, kad Lietuva turi padaryti gerokai daugiau nei aplinkinės didesnės ekonomikos, kad pritrauktų investuotojų.

Dalis siūlymų atkartoja Vyriausybės planus

Premjeras Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad 50 darbų iš 100 pateiktų pasiūlymų jau yra atliekami ar bus atliekami šiemet, jie numatyti Vyriausybės priemonių plane.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./S.Skvernelio ir asociacijos „Investors‘ Forum“ atstovų spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./S.Skvernelio ir asociacijos „Investors‘ Forum“ atstovų spaudos konferencija

„Galbūt skirtingais būdais matome žingsnius, terminus, būdus tai pasiekti, bet noras yra vienareikšmiškas, kad nebūtume ten, kur šiandien esame“, – vertino pasiūlymus premjeras, pažymėjęs, kad siekiama užtikrinti gyventojų socialinę gerovę ir mažinti socialinę atskirtį.

Jis nesutiko su Investuotojų forumo siūlymu, kad investicijos turėtų būti koncentruojamos didžiuosiuose miestuose.

„Kalbant apie regionus galiu tik pakartoti, kad gyvenimo kokybės užtikrinimas yra svarbus ne tik didžiuosiuose miestuose be ir regionuose“, – sako S.Skvernelis, pažymėjęs, kad perdėlioti ES paramos prioritetų jau nėra galimybės.

Mokesčių srityje dalis siūlymų atkartoja Vyriausybės anksčiau deklaruotus siekius. Investuotojai tikisi, kad bus sujungtos darbuotojo ir darbdavio įmokos, priskiriant jas darbuotojui, atitinkamai reikėtų koreguoti PSD, GPM, „Sodros“ įmokų tarifus. Siūloma perkelti bazinės pensijos formavimą į valstybės biudžetą, sumažinti „Sodros“ įmoką atitinkama dalimi. Šiuos darbus jau planuojama atlikti mokesčių reformos metu.

Investuotojų forumas siūlo senatvei tenkančią dalį „Sodros“ įmoką pervesti į asmeninę kaupiamąją sąskaitą. Be to, siūloma visų įmokų administravimą perduoti VMI.

Palyginimui, pernai vieni svarbiausių asociacijos pasiūlymų Vyriausybei buvo kvietimas įtvirtinti subalansuotą ir konkurencingiausią Rytų ir Centrinėje Europoje darbo santykių reguliavimą, gerinti viešojo sektoriaus paslaugų kokybę, dalį stambių valstybės įmonių valdomų akcijų kotiruoti biržoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius